Pohdintaa

Pohdintaa siitä, kuinka ADHD-piirteistä opiskelijaa voidaan tukea ja huomioida oppitunneilla ja/tai työssä. Käypä hoito- suositus sanoo, että tukitoimet tulee aloittaa heti, kun nuorella havaitaan toiminta- ja oppimiskyvyn ongelmia. Diagnoosia ei siis tässä vaiheessa tarvitse vielä olla. Tuen järjestämisestä ensisijainen vastuu on asuinkunnan peruspalveluilla sekä lähiympäristöllä. Varhaisilla tukivoimilla voidaan merkittävästi vähentää negatiivisia seurannaisvaikutuksia, vahvistaa elämänlaatua sekä antaa paremmat mahdollisuudet pärjätä elämässä.

Opetusryhmässä ADHD-piirteinen voi näkyä monella eri tavalla. Opiskelija voi olla kykenemätön keskittymään tehtäviin pientenkin ärsykkeiden vuoksi, esimerkiksi kynän tippuminen tai toisten kommentointi. Toinen opiskelija voi käyttäytyä päinvastaisesti: hän ei huomioi ympärillään tapahtuvia asioita, ei myöskään opettajan kertomia asioita. Opiskelijalla voi olla hankaluuksia istua paikoillaan vireystason laskiessa, jolloin myöskään tehtäviin keskittyminen ei onnistu. Tällainen käytös häiritsee myös muita opiskelijoita. Tieto siitä, että hänen tulee istua paikoillaan, vaikeuttaa keskittymistä entisestään. Voi esiintyä ongelmia itsenäisessä työskentelyssä, jolloin opiskelijaa joudutaan muistuttelemaan ja antamaan hänelle lisäohjeita. Opettajalla on usein haastavaa antaa ADHD-piirteiselle riittävää tukea, kun samanaikaisesti tulee huomioida myös muut opiskelijat.

Tärkeää on, että ADHD-piirteistä autetaan keskittymään. Keinoja keskittymiseen on paljon, ja mielikuvitus siinä rajana. ADHD-piirteinen voi olla malttamaton, joka tulee huomioida esimerkiksi rauhoittelemalla. Rutiinit ja toimintaympäristön selkeys ovat tärkeitä, turhat ärsykkeet tulee poistaa. Ohjeet tulee antaa yksi kerrallaan ja varmistaa, että annetut ohjeet on ymmärretty. Myös tehtävät tulee pilkkoa osiin. ADHD-piirteiselle tulee antaa aikaa, mutta mikäli opiskelija jumiutuu eikä suoriudu tehtävistään, tulee hänelle tarjota erilaisia vaihtoehtoisia ongelmanratkaisutapoja. Onnistumisesta tulee palautetta välittömästi, sillä se on tärkeää ADHD-piirteiselle. Pienestäkin onnistumisesta tulee kehua ja vaikkei täydellistä onnistumista tapahtuisikaan, hyvästä yrityksestäkin tulee antaa positiivista palautetta. Herkästi huomautetaan negatiivisesta käyttäytymisestä – myös positiiviseen käytökseen tulee reagoida ja antaa siitä kiitosta. ADHD-piirteisen on tärkeää saada kuulla kehuja hyvistä puolistaan, varsinkin huonoina päivinään.

Lopuksi pohdintaa ADHD lasten ja nuorten vanhempien vertaistuen tarpeesta ja tärkeydestä.

Ajattelen, että paras tukija on ihminen, joka on tai on ollut samassa elämäntilanteessa ja ymmärtää mistä puhutaan. Vanhemmat voivat saada kullanarvoisia vinkkejä arjesta selviytymiseen toisilta vanhemmilta. Pelkästään jollekin puhuminen auttaa, kun tietää toisen tunteneen kenties samanlaisia tunteita. On voimaannuttavaa nähdä, että muutkin ovat selvenneet raskaista elämänvaiheista ja samalla nähdä myös, kuinka ADHD muuttuu kasvun ja kehityksen myötä.

Rovaniemellä toimii Erityislasten omaiset ry, joka tarjoaa virkistystoimintaa, vertaistukea ja koulutusta erityislapsiperheille yli diagnoosirajojen. Yhdistys tarjoaa tukea perheille, joissa on erityistä tukea tarvitseva lapsi tai nuori. Lasten ja nuorten on tärkeää saada tietoa ja käytännön vinkkejä arjessa pärjäämiseen (ikätasoisesti), sekä ymmärrystä siitä, että kyseessä ei ole sairaus vaan ominaisuus ja rikkaus! Samoin vanhemmat tarvitsevat tietoa ja vinkkejä, kuinka voivat auttaa ja tukea lastaan arjesta selviytymisessä. Vertaistuki tarjoaa mahdollisuuksia jakaa kokemuksia ja vinkkejä liittyen arkeen, lääkehoitoon, elintapoihin, koulunkäyntiin, sosiaalisiin suhteisiin ja kaikkeen mitä elämään kuuluu ja mihin voi liittyä haasteita.

Kehittämistyö käyntiin

Toissapäivänä aloitimme opiskelijakollegan kanssa kehittämistyön ideapaperin teolla. Pientä haastetta tähän toivat jälkikasvumme, sillä nyt on meneillään syyslomaviikko ja ideapaperia olivat työstämässä myös kaksi kappaletta 3-vuotiasta sekä kaksi kappaletta 11-vuotiasta….

Meidän osaltamme kehittämistyö koskee 16-18-vuotiaiden ADHD-diagnoosin saaneiden nuorten ensitietoryhmää. Aihe on todella mielenkiintoinen. Olemme keränneet jo hyvän määrän lähdemateriaalia kehittämistyöhön, netti- ja kirjalähteitä. 

Haastavista olosuhteista huolimatta saimme ideapaperin valmiiksi (päivä siihen meni!!) ja palautettua. Päätimme tehdä kehittämistyöstämme kirjallisen teoriaosuuden sekä Powerpoint-esityksen ensitietoryhmän vetäjiä varten. Näiden parissa jatkamme aherrusta.