Yrityskaupan ostohetkellä tuntemattomat riskit
Yrityskaupan ostajaosapuolta varmasti mietityttää jo sen riskit ylipäänsä. Mutta miten asennoitua riskeihin, joiden olemassaoloa ei edes tiedä? Jotta pääset kunnolla yrityskaupan riskien niskan päälle, olen ryhmitellyt tähän tiedoksesi seitsemän riskiä, joita on hyvin hankala ennakoida ja tiedostaa.
- Epärehellisyys
Onko vastapuolen pussissa täysin puhtaat jauhot? Oletko saanut oikeaa tieota ostokohteestasi? Suuri epävarmuustekijä kaupanteossa onkin toisen osapuolen vilpillinen toiminta tai epärehellisyys. Luottamuksen syntyminen heti alussa kaupan osapuolien välille on yksi keino välttyä joutumasta vilpillisen toiminnan uhriksi.
- Informaation panttaus
Alkuun yrityskaupassa voi kohteesta olla hyvinkin rajallisesti tietoa tarjolla. Tuntuuko että sinulle ei haluta kertoa tiedustelemiasi asioita? Riskinä voi olla, että myyjä pyrkii peittelemään päätökseesi vaikuttavia seikkoja, mutta kyse voi olla myös myyjän pelosta joutua urkinnan ja tietojen kalastelun uhriksi. Myyjä vaatinee salassapitosopimuksen turvaamaan yrityksensä arkaluotoisia tietoja, mutta sopimus on avuksi myös sinulle, sillä sen turvin saat käyttöösi ainakin osan olennaisista tiedoista.
- Kielimuuri
Oletko ostamassa yritystä ulkomailta tai henkilöltä, joka ei puhu äidinkielenään suomea? Useimmiten asiointikielenä näissä tapauksissa käytetään englantia. Riittääkö kielitaistosi varmuudella? Tässä kohtaa ei kannata olla tyhmänrohkea ja luottaa taitoihisi sokeasti, jos niitä ei todellisuudessa ole. Voit ymmärtää jotain olennaista todella väärin tai tulla jopa huijatuksi. Osaavan tulkin ja ostoprojektin johdon kanssa tehty yhteistyö nousee arvoon arvaamattomaan.
Jos tuntuu että samaa kieltä puhuvanakaan ette löydä niin sanottua yhteistä kieltä, on taustalla todennäköisesti jotain mitä ei ole vielä havaittu, kuten toisen osapuolen tavoitteet kaupalle tai kaupan teon motiivit. Ota rohkeasti asia esille neuvotteluissa.

- IT- riskit ja tietoturva
Taloushallinnon sähköistymisen ja digitalisoitumisen myötä myös tietotekniset riskit ovat enemmän läsnä. IT-riskeistä suurimpia on varmasti tietoturvaan liittyviä. Yrityksellä tulisi olla kattava tietoisuus näistä riskeistä, jotta niiden vakavilta seurauksilta vältytään. IT-riskien haltuun ottoa voi opiskella Almatalentin koulutuksella.
- Valmistautumisen puute
Ostajana sinun on hyvä tietää, että tiedon kulku ei ole täysin myyjän vastuulla, vaan ostajalla on selonottovelvollisuus kohteesta. Mikäli olet huomannut yritystarkastuksessa virheitä, et voi kauppasopimuksen tekohetkellä enää vedota niihin. Yritystarkastelu eli due diligence tarkoittaa huolellista noudattamista yrityskauppoihin liittyvistä riskeistä ja vastuista, jotka kartoitetaan ennakkoon. Ostajan on näin varmistuttava, että ostokohde vastaa annettuja tietoja. Älä siis lankea menemään sieltä mistä aita on matalin, se voi kostautua pahasti.
- Kilpailutilanne
Markkinoilla vallitseva kilpailutilanne vaikuttaa yrityksen menestykseen ja integraation syntyyn. Onko nähtävissä mikä vaikutus sillä on sinun yrityskaupassa? Saavutatko lisää asiakkaita vai tuletko jopa menettämään niitä? Nämä seikat on melkein mahdotonta ennustaa. Varmaa kuitenkin on, että yrityskaupan myötä markkinoiden dynamiikka tulee muuttumaan. Analysointi ja riskikartoitus voivat kuitenkin luoda jonkinlaisen kuvan tulevasta.
- Riskit, joihin ei voi vaikuttaa
Olet varmasti jo hyvinkin tietoinen, että yrityskauppaan liittyy aina riskejä. Suurin osa niistä on onneksi havaittavissa ja niille on tehtävissä jotain. Valitettavasti on myös riskejä, joita ei voida ennustaa eikä estää. Tällaisia ovat esim. epidemiat, luonnon katastrofit ja terrorismi. Myös taloustilanteen äkilliset heilahtelut maailman laajuisesti sekä trendit ovat hyvin vaikeita havaita ja hallita.
Esimerkkinä maailmaa tällä hetkellä piinaava Koronavirus, joka vaikuttaa jokaisen maan talouteen, jossa sitä esiintyy. Ekonomistit ennustavat taantumaa ja lamaa. Yritysten arvioidaan olevan todellisten talousvaikeuksien edessä ja konkursseilta tuskin vältytään. Muutamassa kuukaudessa levinnyt virus on sulkenut useiden maiden rajat ja maat pyrkivät minimoimaan tuhot tahoillaan. Jos olisit ostanut yrityksen vajaa puoli vuotta sitten, et olisi tästä tilanteesta tiennyt mitään.
Kiitos tuhannesti blogini lukemisesta! Olisi mahtava kuulla kokemuksiasi aiheeseen liittyen. Käythän lukemassa myös Riskiryhmäläisten muitakin blogeja. Linkit niihin löytyvät Riskiryhmän alta. Oppaamme julkaisukin lähestyy verkkosivuillamme, joten pysythän kanavilla
Lähteenä käytin jälleen myös Katramo ym. kirjoittamaa Yrityskauppa teosta.