Positiivisen yrityskuvan säilyttäminen yritysostoissa

Sano se sanoin – riskeistä mielikuviksi

Blogi on henkilökohtaisena osanani Lapin ammattikorkeakoulun toisen vuoden liiketalouden monimuoto opintojen projektia. Ryhmässämme, jonka olemme nimenneet Riskiryhmäksi, kuuluu lisäkseni neljä osaavaa ja aikaansaavaa naista eri puolilta Suomea, erilaisista elämäntilanteista, joilla on yhteisenä päämääränä tuottaa yritysostoa harkitseville ja siitä kiinnostuneille opas erilaisista yritysostoihin liittyvistä riskeistä kevään 2020 aikana, sekä oppia projektin eri työskentelyvaiheet mahdollisimman kattavasti. Olemme jakaneet riskien tutkimisen ja tiedon tuottamisen kirjallisesti jokaiselle omien erityisten mielenkiintojemme mukaisesti. Käythän tutustumassa verkkosivuihimme, joilta löydät lisää tietoa koko projektistamme: Riskiryhmä
Löydät meidät myös LinkedInistä: Riskiryhmä

Riskien määrittäminen

Yritysostot ja niiden riskien määrittäminen ei ollut itselleni ennestään tuttua, kuitenkin mielenkiintoinen aihe, sillä yritysmaailma on omalla tavallaan kiehtonut itseäni jo pienestä saakka. Asiakaspalvelun ja myynnin merkonomina ja sillä alalla kauan työskennelleenä on inspiroivaa ja itsensä haastavaa tarttua uusiin haasteisiin, etsiä tietoa ja oppia uutta.

Projekti on saanut itseni seuraamaan myös mediasta alan uutisia, joista selkeästi viimeaikaisten uutisten perusteella voitane päätellä omien aiheideni; positiivisen yrityskuvan säilyttäminen sekä sitoutumisen ja viestinnän puutteiden riskit, olevan tärkeä osa yritysostojen käsikirjoittamatonta matkaa onnistuneeseen yrityskauppaan, sekä sitä millainen vaikutus esimerkiksi medialla on etenkin ensimmäisen aiheeni myötä- tai vastavaikutukseen. Aiheesta on kuitenkin sitä tutkiessani ollut haastavaa löytää kirjoitettua faktatietoa, joskin A. Liimataisen & L. Lähteenmaan Kasvuun Yritysostolla teos 2020, on ollut positiivisella tavalla erilainen lähde monien joukossa, ja antanut aihetta tutkivalle uusia näkökulmia myös näiden aiheiden puitteissa.
Itselleni on projektin aloituksen myötä syntynyt enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, haastavinta on ollut löytää vastausta vastuusta ja etiikasta, jonka yritys ottaa yritysostollaan, jonka koen suurena osana positiivisen yrityskuvan luomisessa ja säilyttämisessä. Yritysostojen asiantuntijoita löytyi hyvinkin helposti ja paljon. Tarkempi tarkastelu osoitti kuitenkin heidän oikeastaan yksinomaan keskittyvän prosessin lainopillisiin sekä taloudellisiin faktoihin. Olisiko mahdollista parantaa yritysostojen onnistumisen mahdollisuutta, jos otettaisiin enemmän huomioon myös talouden ja lain ulkopuolelle jääviä asioita, jos niihinkin käytettäisiin asiantuntijoita tai niiden onnistumiseen panostettaisiin enemmän tai eri tavalla?

Uuden opiskelua ja tiedon hankintaa

Yritysmielikuvien luominen, niiden tärkeys ja merkitys on kehittyvän digitalisaation myötä noussut uuteen arvoonsa. Siinä missä ennen viestintä ja mielikuvat tapahtuivat kuulon ja hitaan yhteydenpidon avulla, on nopea yhteydenpidon mahdollisuus ympäri maailman muuttanut oleellisesti suhtautumista mielikuvien ja maineen luomiseen (Pitkänen 2001). Johanna Mäkelä on käsitellyt yrityskuvan ja maineen tekijöitä pohjaten samaan lähteeseen blogissaan jonka löydät täältä Täältä

Viestintä on nopeampaa ja helpompaa, olitpa missä vain. Photo by bert sz on Unsplash

Mikä on sinun näkemyksesi tai kokemuksesi positiivisen yrityskuvan säilyttämisestä yrityskaupoissa? Kuulisin mielelläni tästä lisää, niin alan asiantuntijoilta, kuin muiltakin, millaisia mielikuvia se herättää, kenelle positiivista yrityskuvaa halutaan luoda ja minkä takia sillä on tärkeä osa koko prosessissa?
Ajatuksia toisesta aiheesta julkaisen seuraavassa kirjoituksessani, käythän tutustumassa myös Projektimme mahti tiimin muiden blogi kirjoituksiin osoitteissa:

Raisan blogi
Riskit haltuun

Veeran blogi
Riskien hallitsijaksi

Roosan Blogi
Risk It

Tiian blogi
Riskit riemuksi

Lähteet
Liimatainen A. & Lähteenmaa L. 2020. Kasvuun yritysostolla onnistu yrityskaupassa. Alma Talent Oy
Pitkänen K. 2001. Yrityskuva ja maine menestystekijöinä. 1.painoksen korjattu lisäpainos: Helsinki Edita Oyj

Logo by K. Räikkönen

One thought on “Positiivisen yrityskuvan säilyttäminen yritysostoissa

  1. Pingback: Blogissa pohdintaa positiivisen yrityskuvan säilyttämisestä – Riskiryhmä

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *