Minä ja muut

Opiskelun aloittaminen on monelle opiskelijalle melkoinen elämänmuutos. Toinen selviää muutoksesta melko helposti ja joillekin muuttuva elämäntilanne tuottaa enemmän pureskeltavaa. Muutos voi tarkoittaa muuttamista uudelle paikkakunnalle ja välimatka läheisiin kasvaa tai itsenäisen elämän aloittamista omassa asunnossa. Työyhteisö voi vaihtua opiskeluyhteisöön ja opiskelutapakin voi olla erilainen kuin aiemmin. Uusien ystävyyssuhteiden tai ”työtoveruuden” luominen sujuu joltakulta sujuvasti, kun taas toiselle tuottaa haastetta enemmälti.

Miten uusia ihmissuhteita sitten luodaan? Niin yksinkertaiselta kuin se kuulostaakin, menemällä mukaan. Lähtemällä liikkeelle ja etsimällä uusia ihmisiä omaan elämään. Omasta opiskeluryhmästä voi löytää samanlaisia kiinnostuksenkohteita omaavia, myös opiskelupaikkakunnan harrastusmahdollisuudet tarjoavat kohtaamisen paikkoja. Niin tai näin on tärkeää viettää aikaa oman ryhmän ja sen jäsenten kanssa. Tutustua toisiin, jotta työskentely sujuu. Keskustella opiskeltavista aiheista, löytää yhdessä omaan ammattiin kasvamisen ituja ja pohtia opiskelun pulmatilanteita. Opiskeluaikana on mahdollista rakentaa omaa ammatillista verkostoa tulevan työelämänkin tarpeisiin.

Sanotaan, että ryhmässä on voimaa. Yhdessä tekeminen tuottaa uusia ideoita ja on huomattavasti tehokkaampi tapa opiskella kuin yksin puurtaminen. Ongelman pureksiminen yksin voi viedä huomattavasti kauemmin aikaa kuin kaverille kilauttaminen ja hänen tietämyksensä hyödyntäminen. Vastavuoroisuudestahan siinä on kysymys. Yhtenä kertana sinä saat apua ja toisena voit itse olla avuksi.

Hyvä lähtökohta uusien suhteiden rakentamiseen on erilaisuuden hyväksyminen. Jokaisella meillä on omat tapamme ja taustamme, jotka vaikuttavat siihen, miten toimimme muiden ihmisten kanssa. Hakemalla ymmärrystä kunkin tapaan toimia, voimme luoda elinikäisiä ystävyyssuhteita myös heidän kanssaan, jotka vaikuttavat hyvinkin erilaisilta kuin itse.