SUJUVUUTTA OPISKELUUN

Miten saan aikani riittämään ja muistanko tehdä kaiken?

Kokemustemme mukaan iso osa opiskelijoista pohtii näitä kysymyksiä, satunnaisesti tai koko ajan. Meidän ratkaisumme tilanteeseen on aktiivinen suunnittelu. Mitä se tarkoittaa? Käytännössä ajatuksena on hallinnan tunteen lisääminen omiin opintoihin nähden. Kun tiedän mitä teen ja milloin teen, pystyn rauhallisin mielin keskittymään juuri tällä hetkellä tehtäviin töihin. Omien opintojen suunnittelu ja aikatauluttaminen vaativat kuitenkin muutakin kuin tiedon, milloin tulee olla luennoilla tai milloin jokin oppimistehtävä tulee palauttaa. Olemme koonneet tälle sivulle muutamia hyväksi havaittuja keinoja ottaa oma oppiminen ja opiskelu haltuun.

Haluatko sinä oman opiskelusi asiantuntijaksi? Voimme käsi sydämellä luvata, että opiskeluaikoina haltuun otettu suunnitelmallisuus, ajankäytön hallinta sekä keskittymisen apuvälineet, auttavat sinua myös tulevaisuuden työelämässä. Työelämä kun on ja tulee jatkossakin olemaan hektistä ja monen asian samanaikaista haltuun ottamista.

Tuumaustauolla liikkeelle

Mitä? Miksi? Milloin?

Tee tehtävä työ näkyväksi. Ota selvää mitä sinun pitää tehdä ja miksi. Tärkeää on tietää, milloin työn tulee olla valmis. Kirjoita ylös tehtävät työt eli TO DO –lista.

Kaikkeen ei aika yksinkertaisesti riitä…

Mieti mihin aikasi kulutat ja huolehdi sitä kautta riittävistä palautumisajoista. Kannattaa kysyä itseltään, teenkö tämän heti pikaisesti pois alta vai hoidanko homman huolellisesti. Vai voinko kenties tehdä tämän myöhemmin ja varaan siihen riittävästi aikaa tai teen jonain päivänä pikaisesti pois lojumasta.

Saavillinen perunoita kuoritaan peruna kerrallaan!

Pilko tehtävä työ pienempiin kokonaisuuksiin. Avuksi luettelot tai miellekartat. Pala kerrallaan työskentelemällä lisäät myös motivaatiota säännöllisillä onnistumisen kokemuksilla.

Aikataulutettu elämäkö tylsää?

Voihan se niinkin olla, mutta kun suunnittelet työskentelysi, saat enemmän vapaa-aikaa, eivätkä tekemättömät työt kuormita mieltä työajan ulkopuolella.

Kalenteri

Apuvälineeksi suosittelemme ihan perinteistä kalenteria, jonka etuna on kokonaisuuden helpompi hahmotettavuus. Persoonallista ilmettä saa tekemällä itselleen Bujon. Lue lisää Bujosta Kalevan artikkelista

Puhelin

Myös mobiililaite kannattaa ottaa käyttöön esim. muistuttajan rooliin. Eli puhelin hälyttämään tärkeistä tapaamisista tai aikarajoista. Kannattaa toki asettaa hälytys vaikkapa päivä etukäteen.

Sujuvasti eteenpäin

Ajalla ja paikalla on kuin onkin väliä

Oletko miettinyt, milloin olet tehokkaimmillasi? Heti aamutuimaan vai käynnistytkö iltapäivän puolella? Valitettavasti emme voi useinkaan valita työskentelyaikaa, mutta paljon keskittymistä vaativat työt kannattaa sijoittaa virkuimpaan hetkeen.

Kannattaa myös miettiä, onko kotisohva todellakin se paras paikka työskennellä. Kotona villakoirat huutavat tarttumaan imuriin, juuri nyt on tärkeää tiskata tiskit ja järjestellä vaatekaappi kuntoon…. Sijaistoimintojen määrää voi helposti säädellä vaikkapa työskentelemällä kirjastossa.

Fokuskello auttaa tarttumaan toimeen

Fokuskellon avulla rytmität ja tauotat opiskelua. Usko pois, se toimii!

Somehiljaisuus & nettipaasto

Ajatuksen keskeytyminen tarkoittaa useimmiten sitä, että joudut orientoitumaan uudelleen siihen mitä olit hetki sitten tekemässä. Tehokkaan työskentelyn yksi kulmakivistä on se, että karsit häiriötekijät minimiin. Muutama tunti tehokasta työskentelyä ja olet jälleen tavoitettavissa.

Oppimisen apuvälineet

Oppimisen tueksi on tarjolla erilaisia apuvälineitä, jotka helpottavat sinua kokonaisuuksien hahmottamisessa tai esimerkiksi tieteellisen tekstin lukemisessa ja kirjoittamisessa. Sinulla ei tarvitse olla todettua oppimisen vaikeutta hyötyäksesi erilaisista apuvälineistä, vaan niistä voi olla apua meille kaikille. Erityisesti puhelimiin ja tietokoneisiin saatavien oppimista tukevien sovellusten määrä on kasvanut merkittävästi. Ja mikä parasta, monet niistä ovat ilmaisia.

Kokeile erilaisia vaihtoehtoja puhelimien sovelluskaupoista. Myös meillä kuraattoripalveluissa on muutamia apuvälineitä näytillä, joihin saat vapaasti tutustua. Voimme myös vinkata sinulle hyväksi havaittuja sovelluksia ja ohjelmia.

Keskittyminen

Keskittyminen voi olla vaikeaa, jos sinulla ei ole tarkkaa tietoa siitä, mitä pitäisi tehdä ja miten sinun kannattaisi se tehdä. Siksi onkin tärkeää, että teet työsi näkyväksi ja suunnitelmalliseksi, kuten jo yllä kerroimme. Suunniteltuun tehtävään on helpompi uppoutua.

Myös otollisen oppimisympäristön löytäminen voi vaatia aikaa ja kokeilua. Tarvitsetko täysin virikkeettömän tilan? Vai olisiko rauhallisesta taustamusiikista apua muiden äänien ulossulkemisesta? Onko parempi tehdä opintoja kotona vai oppilaitoksella? Kokeilemalla löydät oman tilasi.

Keskittymisen tueksi on myös kehitelty apuvälineitä, joita voit kokeilla.

Kuvassa henkilö istuu sängyllä ja hänen ympärillään leijuu kirjoja.