Hankeen viljelyosiossa päästiin viime viikolla ensimmäiseen konkreettiseen vaiheeseen, kun kylvimme viime syksynä kerätyt nokkosen siemenet taimikasvatukseen. Hankkeen viljelytoiminta tapahtuu Tervolan Louella, ammattiopisto Lappian toimitiloissa.

Hankkeen yhtenä tavoitteena on optimaalisen ja kustannustehokkaan viljelytekniikan kehittäminen pohjoisissa kasvuolosuhteissa. Nokkosen viljelytekniikat tunnetaan, ja vaikka nokkonen kasvaa lähes kaikkialla, hyvin onnistuneen sadontuotannon haasteena on kasvuston perustaminen. Nokkoskasvusto voidaan perustaa kasvullisella lisäystavalla (juurista, pistokkaista) tai siemenlisäyksellä (suorakylvö, taimien istuttaminen). Vaikka Suomessa aiemmin tehdyissä tutkimuksissa on osoitettu, että kustannustehokkain perustamistapa on taimien istuttaminen, on nokkosta viljelevillä yrityksillä hyviä kokemuksia myös muista menetelmistä. Tämän vuoksi on tärkeää, että eri tutkimusten tuloksia ja viljelijöiden kokemuksia testaan yhdessä ja erikseen, jotta voidaan saada uutta tietoa ja kehittää uusia menetelmiä kasvuston perustamiseen.

Hankkeessa siis kokeillaan erilaisia viljelymenetelmiä ja ensimmäisessä vaiheessa selvitetään, minkälaisessa kasvualustassa nokkosen siemen itää parhaiten. Koska hanke vasta alkoi, kevät on jo pitkällä ja kesäksi pitää saada mahdollisimman paljon taimia kasvuston perustamista varten, päädyimme käyttämään vain yhtä saatavilla olevaa kasvualustaa (Biolan kylvö- ja taimimulta). Koska haluamme keskittyä luonnonmukaisiin (luomu) viljelytapoihin, ei tähän tarkoitukseen olevia kasvualustavaihtoehtoja ole tällä hetkellä saatavilla ja tämä vuoksi muut kasvualustakokeet tehdään myöhemmin kesällä. Tämä osion yhteydessä testaamme vaikuttaako itävyyteen se, peitetäänkö siemenet ohuella vermikuliitti kerroksella ja muovilla vai painamalla siemenet kevyesti kasvualustaan. Myös tästä testataan erilaisia menetelmiä hankkeen myöhemmässä vaiheessa.

Vajaan kahden päivän aikana kylvimme noin 70 kennostoa. Koska nokkosen siemenet ovat hyvin pieniä (1.3 x 1.0 mm), haasteena oli saada jokaiseen kennoon noin 5 siementä. Tähän käytettiin apuna Nelson Garden siemenannostelijaa. Myös käsin annostelu todettiin toimivaksi. Kylvää voitaisiin myös koneellisesti, mutta tätä mahdollisuutta ei ollut käytettävissämme. Kasvihuoneen lämpötila pidetään 16 – 23 asteessa. Kasvualusta pidetään kosteana. Nokkosen itäminen kestää 2 – 3 viikkoa, joten ensimmäisiä tuloksia voidaan odottaa viikolla 21.
tpyorala Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *