Niin Suomessa kuin muuallakin maailmalla sosiaalinen media ja sen käyttö on kasvanut osaksi lähes jokaisen arkea. Itseasiassa Markkinointiviestintäkonserni Dentsu Aegis Networkin tekemän tutkimuksen mukaan suomalaisten sosiaalisen median käyttö on edelleen hurjassa kasvussa.
Henkilökohtaisesti voin myöntää lähes asuvani sosiaalisen median maailmassa. Käytän Whatsappia, Instagramia ja Facebookia päivittäin ja TikTokia, SnapChattia, Youtubea ja Twitteriä lähes päivittäin. Lisäksi puhelimeni sadastakahdestakymmenestäkuudesta sovelluksesta noin puolet ovat jotain yhteisöpalveluja, joita käytän usein, kuten esimerkiksi Couchsurfing, S-postit, OneNote, Teams, LinkedIn, pelit jne. Henkilökohtaisesti olen lähes kirjaimellisesti “alusta alkaen”, eli noin vuodesta 2007, ollut kiinnostunut sosiaalisesta mediasta, vaikka itse päivitän sinne jotain ehkä kerran kuukaudessa. Joka tapauksessa, minulle on aina ollut tärkeää pysyä niin sanotusti ajan hermoilla, ja nykyään opiskellessani myyntiä ja markkinointia, tätä arvoa ei ole tarvinnut katua.
Minulle henkilökohtaisesti tärkein sosiaalinen media on ehdottomasti Whatsapp, lähinnä siksi, että sitä kautta yhteydenpito on ilmaista. Reissaan itse paljon ja tykkään pitää yhteyttä läheisiini jakamalla kuvia ja soittamalla videopuheluita. Whatsapp on myös työpaikkani pelastus ja pahis. Olemme luoneet työporukallemme oman ryhmän, jossa jaamme tietoa työpaikalta, sillä olemme vain hyvin harvinaisissa tapauksissa kaikki yhtä aikaa töissä. Sovellus pelastaa paljon, sillä sitä kautta on helppo tiedottaa tärkeistä asioista koko porukalle kerralla, mutta sitä kautta jatkamme myös työasioista keskustelua usein vielä iltamyöhällä. Koska Whatsapp on tehnyt kommunikoinnista niin helppoa ja arkipäiväistä, tämä sama ongelma on levinnyt moniin työyhteisöihin.
Toiseksi suosituin sovellukseni on Instagram. Jouduin hetken pohtimaan, että miksi Instagram päihittää arjessani Facebookin ja muut sosiaalisen median sovellukset. Vastaus on; nopeudella ja informatiivisuudella. Niin surullista kuin se onkin, Instagram on palvelu jossa ei toden totta tarvitse lukea juuri yhtään (korkeintaan parin lauseen verran saadakseen kiinni asian ytimestä.) Otan Instagramissa vastaan paljon markkinointia, mitä en todellakaan esimerkiksi Facebookin tai sähköpostin kautta tee, ja syy on juuri se, että informaatio on niin nopeaa, selkeää ja helppoa. Minua ei haittaa “joutua” mainonnan kohteeksi, jos se vie minun aikaani noin kaksi sekuntia. Kolme, jos tallennan sen itselleni muistiin myöhempää käyttöä varten. Lisäksi pidän Instagramissa hyödyllisenä sitä, että voin julkaista sinne sisältöä joka pysyy ja sisältöä joka säilyy vain vuorokauden. Työpaikan sosiaalista mediaa päivittäessä, näiden hyöty korostuu. Esimerkiksi pysyviin “seinälle” jääviin julkaisuihin sisällytän aina sen hetken trendi-tuotteita, uutuus-tuotteita tai arvontoja. Sen sijaan “tarinoihin”, jotka säilyvät vain vuorokauden, lisään yleensä lyhyitä tarjouksia, vierailuja tai erikois-kampanjoita, kuten eilinen karkauspäivä. Tällaisina päivinä tarjotaan usein erikoisalea, jonka ei tarvitse enää näkyä seuraavana päivänä.

Koska opiskelen myyntiä ja markkinointia, on sosiaalinen media keskeinen osa opintojani, työtäni ja tulevaisuuttani. Jossain vaiheessa on mahdollista, että sosiaalinen media on kokonaisuudessaan tulevaisuuteni. Sosiaalinen media jatkaa vuosittain kasvuaan ja koko ajan syntyy uusia somen sovelluksia. Tämä tarkoittaa myös sitä, että sosiaalinen media työllistää ihmisiä ympäri maailmaa, erityisesti markkinoinnin parissa, mutta myös myynnin parissa.
Yrityskäytössä sosiaalinen media ei ole sen kummallisempi kuin muukaan viestintä tai markkinointi. Pääasia sosiaalisen median yrityskäytössä on se, että yritys itse hahmottaa mihin aikoo sosiaalista mediaa käyttää, vaikka ikävä kyllä, sosiaalisen median kasvattina voin todeta, että näin harvoin on. Jostain syystä edelleenkin moni yritys ja yrittäjä kuvittelevat, että sosiaalinen media on vain yksi kanava johon tuutataan loputtomasti informaatiota yrityksestä. Jos sen informaation haluaa, sen pitäisi lähtökohtaisesti aina löytyä suoraan yrityksen nettivisuilta, ei jaoteltuna kymmeniin eri päivityksiin sosiaalisesta mediasta.
Valitsin vertailtavaksi kolme kello- ja korualan yritysketjua, joiden sosiaalisen median kanaviin perehdyin. Kaksi kolmesta käyttää hyvin samankaltaista toimintatapaa sosiaalisessa mediassa, kun taas kolmas jonka toimintatapa poikkeaa toisista, on selkeästi suositumpi.
Somessa selkeästi suosituin yritys on rehellinen, jakaa asiakkaiden kannalta tärkeää tietoa, kuten hintojen nousuja, aukiolo-aikoja jne. Heiltä löytyy yksi profiili niin Facebookista ja Instagramista, sekä omat nettisivut.
Toiset kaksi tutkimaani yritystä käyttävät hyvin samankaltaista mallia somessa. Molemmilta yrityksiltä löytyy ns. “Pääprofiilit” niin Instagramista kuin Facebookistakin ja lisäksi joka ikisellä yrityksen myymälällä on omat profiilinsa molemmissa kanavissa. Tämä tapa tuntuu lähinnä huvittavalta, sillä esimerkiksi yritysten pääprofiilit päivittävät jotain Facebookkiin ja heti perään joka ikinen myymälä päivittää saman päivityksen perässä. Pääasiallisesti mielestäni tärkein info ja päivitykset tapahtuvat pääprofiileissa ja myymälöiden omat profiilit päivittyvät vain joskus tai harvoin. Itse henkilökohtaisesti en jaksaisi seurata tällista. Toisaalta malli voisi olla toimiva, _jos_ yksittäisten myymälöiden some-kanaviin tulisi säännöllisesti hyvää sisältöä.
