Olen jo aiemmissa blogi-postauksissani tuonut esille kohderyhmien määrittämisen tärkeyttä. “Kaikkea kaikille”-mentaliteetti on harvoin toimiva ja saa usein aikaan sekavan tilanteen, joka loppujen lopuksi johtaa Ruger Hauerin sanoin siihen että; “jokaiselle jotain, on ei mitään kellekkään”
Edelleen yksi nykypäivän markkinointi-ongelmista on se, että ei määritetä tarpeeksi tarkasti sitä kenelle markkinoidaan. Jos tuotteenasi toimii esimerkiksi petivaatteet, voi tuotettasi käyttää kyllä kuka tahansa. Mutta kuka petivaatteita todellisuudessa tarvitsee? Helppo vastaus olisi esimerkiksi; “kaikki joilla on sänky”. Todellisuudessa se, että omistaa sängyn, ei tuo tarvetta juuri sinun petivaatteillesi, joten määrittelyä täytyy hieman tarkentaa. Ihan yksinkertainen tie lähteä pohtimaan on, milloin itse olet ostanut petivaatteita? Ensimmäiseen omaan asuntoon muuttaessa? Ensimmäisen oman asunnon ostamisen jälkeen?
Oletko kenties saanut kaikki petivaatteesi tupaantulijais-, syntymäpäivä-, tai vaikka häälahjaksi? Tässä tapauksessa kohderyhmää voisi lähteä rajaamaan opiskelemaan lähteviin tai taloa rakentaviin nuoriin ja heidän sukulaisiinsa. Olennaista ei ole se, että jokainen kohderyhmäsi jäsen oikeasti tarvitsee petivaatteitasi, vaan se, että niin asian kannattaisi olla. Rajaa kohderyhmäsi niin hyvin, että voit tiedon perusteella perustella heille, että he todella tarvitsevat tuotettasi. Jos eivät suoraan itseään varten niin, esimerkiksi niin, että tämän parempaa/hyödyllisempää/tarpeellisempaa lahjaa et voi nuorelle antaa.
Jo vanha klisee ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” pätee kohderyhmien määrittelyyn paremmin kuin hyvin, sillä suunnittelulla voidaan priorisoida kohderyhmien, eli asiakassegmenttien määrittelyn tavoitteet ja toimenpiteet ja ennakoida erityisiä voimavaroja vaativat tilanteet. Kampanjoille ja erityisille tapahtumille, kuten merkkivuosille ja isommille seminaareille määritetään aina omat kohderyhmänsä.
Kokonaisuudesssaan markkinoinnin ja myynnin kohderyhmien määrittämisen tarkoituksena on luoda eri kohderyhmiä, jotka reagoivat myyntiin ja markkinointiin eri tavoilla.