Lähtökohta: Moottorikelkka, mitä sillä tehdään? – Lopputulos: Kelkkainspiraatio iski!

Kelekkamessut 2018 olivat viime viikonloppuna, ja pikkuhiljaa palautuminen normaali arkeen on tapahtunut. Fiilis on huojentunut ja tuntuu, että on kaikkensa antanut. Positiivinen palaute messuista nostaa tunnelmia edelleen 🙂 🎉 Kävijöitä messuilla oli ennätysmäiset 16295 ! (Kelekkamessut 2018). Se on yli tuhat (1000) kävijää enemmän, kuin vuosi sitten, ihan mieletöttämän hieno juttu!

Niin kuin edellisessä postauksessa kerroin, olin messuilla mukana oppimassa uusia asioita  osana Tapahtumajohtaminen – opintojaksoa. Tähän kuului messuissa avustaminen; perjantaina avustimme näytteilleasettelijoita messupaikkojen kokoamisessa ja kokosimme puuhapusseja sunnuntain perhepäivää varten. Lauantaina ja sunnuntaina olin host-vuorossa, eli jaoin aluksi messuoppaita vierailijoille ja autoin tarvittaessa vierailijoita, joilla oli kysymyksiä messuihin liittyen ja tarvittaessa neuvoin myös ”eksyksissä” olevia vierailijoita oikeisiin paikkoihin. Myöhemmin päivällä alkoi palautteiden kysely messuvierailta, siitä alempana lisää.

Henkilön Lapin AMK - Lapland University of Applied Sciences kuva.
Kuva 1. (Joni Nojonen.) Tällaisella porukalla (muutama puuttuu) oltiin messuilla apuna ja oppimassa. Pinkki on pop!

Yleinen fiilis messupäivistä:

Lauantain yleisömäärä yllätti itseni täysin. Vierailijoita oli todella paljon heti messujen avautumisesta alkaen, ja paikoitellen kulkuväylät olivatkin aika ahtaita. Messuille jonotettiin jo ennen niiden avautumisesta, joka toi itselleni ihan wow-fiiliksen. En olisi arvannut, että messuja odotetaan niinkin kovalla innolla, mutta sehän oli ihan mahtava juttu! Oli myös hienoa nähdä, miten hyvällä tuulella kävijät olivat koko päivän, ajoittaisesta ”ruuhkasta” huolimattakin. Lauantaina kävijöinä olivat ehkä enemmän kaveriporukat ja pariskunnat ja muutenkin lauantain meno oli omalla tavallaan vauhdikkaampaa anniskelupaikkojen ollessa auki. Lauantaina selkeästi suosiossa oli myös messuilla esitetty kelkkailuelokuva Exploring the snow III. Elokuvaa esitettiin myös sunnuntaina.  Lauantaina ohjelmassa oli myös kelkkahuutokauppa, joka oli suosittu, ja varmasti monelle myös yksi syy vierailla messuilla vuodesta toiseen. Alla videokuvaa huutokaupan tunnelmasta:

Julkaissut Kelekkamessut 4. marraskuuta 2017

 

Palautteiden kysely lauantaina varsinkin iltapäivällä oli haastavaa, koska kävijöitä oli niin paljon. Tietysti itselläni vaikutti todennäköisesti alussa palautteiden kyselyyn myös se, että se oli täysin uusi asia minulle. Vierailijoita oli kuitenkin yllättävän helppo lähestyä, ja kun vauhtiin pääsi, niin palautteita saikin hyvään tahtiin kerättyä 🙂

Sunnuntaipäivä oli kohdistettu ensimmäistä kertaa nimenomaan lapsiperheille. Ensimmäiset 300 kävijää saivat puuhapussin ja lapsille oli myös meidän opiskelijoiden ylläpitämä puuhapaikka Kettula, jossa lapsi sai käydä piirtämässä ja otattamassa itselleen kasvomaalauksen niin halutessaan. Lisäksi etenkin lapsille suunnattua ohjelmaa oli myös messuilla, mm. taikuri esiintyi useamman kerran päivän aikana. Mielestäni hienoa oli myös huomata se, miten näytteilleasettajat olivat selvästi ottaneet lapset huomioon – useilla lapsilla näkyi mm. näytteilleasettajien tarjoamia ilmapalloja ja julisteita. 🎈😊

Tunnelma sunnuntaina oli ymmärrettävästi rauhallisempi, mutta selkeästi lapset perheineen olivat innoissaan siitä, että heidät on huomioitu. Oli ihana nähdä niin monen lapsen kasvoilla vilpitön hymy ja tyytyväisyys. Palautteiden kysely sunnuntaina oli helpompaa jo kerätyn edellisen päivän kokemuksen vuoksi, mutta myös siksi, että lapsiperheiltä mielestäni sai helpommin palautetta etenkin puuhapaikka Kettulasta. Vanhemmat vastasivat mukavasti kyselyyn sillä välin, kun lapsi oli kasvomaalauksessa tai piirtelemässä. Tuntui myös, että sunnuntain palautteissa oli selkeästi enemmän vierailijoita, jotka kertoivat yleistä palautetta messuista, lähinnä puuhapaikka Kettulasta. Monelle vierailijalle myös alustin yleisen palautteen antamista sillä, että messuja pystytään kehittämään paljon paremmin, kun saamme kävijöiltä arvokasta mielipidettä etenkin uusista asioista – sekä risuja, että ruusuja.

Henkilön Kelekkamessut kuva.
Kuva 2. (Kelekkamessut 2018.) Puuhapaikka Kettulan kasvomaalausvaihtoehdot

 

 

 

Henkilön Kelekkamessut kuva.
Kuva 3. (Kelekkamessut 2018.) Messuja edeltävän viikonlopun promotapahtuman runokilpailun satoa.

Palautteen keräämistä myös osaltaan varmaan edesauttoi se, että vastanneiden kesken arvottiin 100:n euron arvoinen lahjakortti Koneliike Korteniemeen.

Messut olivat todella hieno tapahtuma – omat odotukseni ylittyivät täysin! Niin kuin ensimmäisessä postauksessa kerroin, kokemukseni kelkkailusta tai siihen liittyvistä asioista ovat – ehkä jopa – hävyttömän olemattomat, niin odotukseni messufiiliksen löytymiseen eivät olleet kovin suuret. Mutta kuinkas kävikään? Etelän flikkaan iski kelkkailukärpänen ja inspiraatio kelkkailua kohtaan. Messujen tunnelma oli niin hieno ja kelkkoja oli esillä valtavasti. Lisäksi messuilla oli kattavasti esillä myös muitakin juttuja, mm. ulkoiluvaatteita, puukkoja, koruja, paistinpannuja, veneilyyn liittyviä asioita jne. Joten eihän se ihme ole, että kiinnostus messuja kohtaan iski tällaiselle täysin kokemattomalle ja aiheesta mitään tietämättömällekin! 🙂 Mahdollisesti, ja ehkäpä jopa todennäköisesti tulen vierailemaan messuilla ensi vuonna – tosin tällä kertaa hieman eri roolissa, vierailijana 😉 Tulkaahan tekin! 👏

Huikein messuterveisin,

Sanna

Ensimmäinen postaus

Moikka!

Niin kuin otsikko kertoo, tämä on mun ensimmäinen postaus ikinä (jännittää, ihan oikeasti!). Olen useasti ajatellut perustaa blogin, mutta tähän asti se on jäänyt vain ajatukseksi. Toivonkin, että tämä blogi avaa tien ja mahdollisuuden jatkaa oman blogin pitämistä myös tämän kouluprojektin jälkeen.

Mulla on ollut hieno mahdollisuus päästä  Lapin Amk:n Restonomi-opiskelujen kautta mukaan tutustumaan mulle täysin uuteen aihealueeseen, Kelekkamessuihin. Messut järjestetään Lappiareenalla, Rovaniemellä tänä vuonna jo 12. kerran, eikö olekin aika hienoa?

Mun omat kokemukset kelkkailusta on käytännössä olemattomat, johtunee osittain siitä, että olen kotoisin ja asustelen edelleen täällä Länsi-Suomessa, Turun seudulla. Lapissa olen toki useastikin käynyt, mutta perhelomailuun ei syystä tai toisesta ole kelkkailu kuulunut. Koen, että tämä onkin myös hieno mahdollisuus antaa näkökulma Kelekkamessuista toisaalta sekä ”etelän flikan”, että ummikon silmin. 🙂 Uskon, että tapahtumasta tulee hieno, ainakin menoa ja meininkiä messuilla riittää!

Olemme koulutiimin kanssa paikalla auttelemassa messuilla. Tähän asti hienointa on mun mielestä ollut mieletön yhteishenki, joka hohkaa hyvin koko porukasta. Myös neuvoa ja ohjausta on saanut kiitettävästi – niin opettajilta kuin tiimin vetäjiltäkin, kokonaisuudessaan mun mielestä todella ammattitaitoista porukkaa. Tämä on mulle itselle ensimmäinen kerta, kun olen järjestämässä tapahtumaa, joten siinäkin mielessä fiilikset on aika korkealla ja avoimin mielin ja katsein seuraan, mitä kaikkea tämä tapahtuman järjestäminen oikeasti sisältää.

Mulle itselle lapsiperheellisenä ihmisenä Kelekkamessujen suhteen erityisen tärkeää on se, että etenkin messujen sunnuntaipäivä on kohdennettu nimenomaan lapsiperheille. Mielenkiinnolla myös seuraan messujen kansainvälistä menestystä, koska olen kuullut, että näytteilleasettajia on tulossa myös ulkomailta.

Lipunmyynti messuille alkoi viikolla 38. Liput pystyy ostamaan internetistä alennettuun hintaan, alennus on 1,5€/hlö.

 

https://www.lapinmessut.fi/

 

Palaillaan asiaan messuhuumassa!

Posted by

Sanna