Menesty digitaalisessa ympäristössä visuaalisella markkinoinnilla!
Digitalisaation yleistyessä kuluttajien arkeen on visuaalisuus noussut yhä tärkeämpään rooliin. Kuluttajalla on internetissä valinnan varaa hurja määrä, jonka vuoksi tekee hän päätökset usein verkkosivujen ulkoasun perusteella.
“Erotu, koska ilman visuaalisuutta olet kuin tyhjä paperi katsojalle.”
Ensi katsauksella he luovat jo mielikuvan yrityksestä, onko se laadukas? Nuorekas? Hillitty? Energinen? Ekologinen? Leikkisä? Ja ennen kaikkea saako ulkoasu asiakkaan mielenkiinnon heräämään? Me ihmiset teemme päätöksen verkkosivuille jäämisestä 0,05 sekunnissa, jolloin ainoa tapa vaikuttaa päätökseemme on visuaalisuus. Erotu, koska ilman visuaalisuutta olet kuin tyhjä paperi katsojalle.
Kaikki lähtee brändistä! Verkkokaupan visuaalisen markkinoinnin suunnittelu lähteekin liikkeelle kysymyksestä: ”Mitä me olemme, ja minkälaisen mielikuvan haluamme viestiä ulkoasullamme asiakkaille.” Sen jälkeen vasta aletaan rakentaa visualisuus sen ympärille. Visuaalisen ilmeen on tärkeä tukea yrityksen brändiä.
Tässä postauksessa avustankin sinua ottamaan haltuun muutaman visuaalisen perus elementin, näitä ovat:
- Värit
- Kuvat
- Videot
- Infograafit
- Typografia
- Logo ja liikemerkit
Väreissä on voimaa
Värit vaikuttavat ihmisten tunteisiin ja käyttäytymiseen, siksi markkinoinnissa niitä käytetään herättämään ihmisten mielenkiinto ja vahvistamaan ostopäätös.
Värien vaikutus ihmiseen riippuu heidän omista henkilökohtaisista kokemuksista, mutta on olemassa yleinen ohjenuora siihen mitä mikäkin väri ihmiselle edustaa ja mihin se mielletään.
On tärkeää kuitenkin myös ottaa huomioon eri kulttuurien vaikutus värien merkitykselle. Monissa kulttuureissa valkoinen on puhtauden ja viattomuuden väri, mutta on myös kulttuureja, joissa se mielletään kuolemaan.
Tunnuksella tunnettavuutta
Logo ja liikemerkki ovat yrityksen tunnuksia, joita voi käyttää yhdessä tai erikseen. Logo on yrityksen nimen ulkoasu, kun taas liikemerkki on kuvallinen symboli. Tunnukset kertovat parhaillaan yrityksen tyylistä, toimintatavasta, tuotteista ja toimialasta.
Tunnusta suunniteltaessa on myös otettava huomioon sen käytettävyys. Tunnuksen on siis sovittava ja istuttava erilaisiin pohjiin kuten, käyntikortteihin, mainos teippauksiin, verkkosivuille ja asiakirjoihin.
Yrityksen nimen kirjaimien muodotkin luovat mielikuvaa, esimerkiksi, kulmikkaat kirjaimet X, R ja W antavat kovempaa vaikutelmaa, kun taas pyöreät B, S ja C pehmeämpää vaikutelmaa.
Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa!
Kuvien avulla asiakkaat luovat mielikuvia tuotteesta, palvelusta ja yrityksestä. Kuvien vaikutus mielikuvan luojana onkin korostunut yhä enemmän, mistä kertoo google kuvahakujen lisääntyminen.
Kuvina voi käyttää itse ottamiasi valokuvia, mutta netti on pullollaan myös kuvapankkeja, joita voit halutessasi hyödyntää. Muista kuitenkin, että myös muut yritykset voivat käyttää samoja kuvia.
Huomioi kuvien käytössä:
- Käytä ammattimaisia kuvia, kuvat kertovat myös yrityksestäsi
- Tukevat visuaalista ilmettä
- Alakohtaiset asenteet muokkausta kohtaan
- Ovat yrityksen brändin mukaiset, ja puhuvat samaa kieltä
- Kuvat ovat tasapainossa muiden elementtien kanssa
- Kuvien olemassa ololle on jokin tarkoitus, niiden on tuotettava lukijalle lisäarvo
Liian monimutkaista? Selkeytä infograafilla!
Infograafilla voi opettaa ja jakaa tietoa helposti, viihdyttävästi ja huomiota herättävästi. Ne sisältävät usein tilastoja, lukuja, tekstejä ja kuvia, joiden avulla tieto on helpommin hahmotettavissa.
Infograafissa tiivistetään vaikeita, pitkiä, tylsiä tai monimutkaisia asioita, huomiota herättävällä tavalla. Niiden avulla opastetaan, autetaan ymmärtämään, informoidaan ja sivistetään ihmisiä. Ne ovatkin oiva tapa erottua massasta ja saada viesti kuuluviin.
Erotu video sisällöllä
Videot ovat oiva tapa erottua kilpailijoista. Niitä voit hyödyntää esim. yritys esittelyssä, tuote esittelyssä, asiakkaiden opastamisessa tai vaikka muutosten informoinnissa. Käyttäessäsi videoissa ihmisiä annat katsojalle kasvot, joihin yhdistää palvelusi tai tuotteesi
Hyvä video on:
- lyhyt mutta ytimekäs
- viihdyttävä
- informaatio rikas
- sanoma on selkeä ja läpinäkyvä
- haastaa katsojansa toimintaan
- video on kuvattu ammattimaisesti
Tyypillistä typografiaa
Typografia käsittää julkaisun graafisen muodon, eli tekstin koon, kirjaintyypin ja muotoilun valintaa. Parhaillaan typografian avulla autat vastaanottajaa ymmärtämään ja sisäistämään sisällön paremmin, viestimällä ulkomuodolla tekstin sisältöä, ja parantamalla luettavuutta. Esimerkiksi riviväleillä, jaottelulla, tehosteilla, kirjaintyypillä ja sivukoolla.
Typografian tärkein elementti on kirjaintyyppi. Sen valinnassa on otettava huomioon luettavuus ja symboliikka, mielellään käytettäisiin maksimissaan kahta eri kirjaintyyppiä, jolloin yleisilme pysyy siistinä ja tasapainoisena.
Muista kuitenkin, että mitään ei ole kiveen hakattu! Kokeile rohkeasti ja ylläty!
Tekstissä hyödynsin seuraavia lähteitä:
- Videoiden hyödyntäminen verkkosivustolla – Suomen Digimarkkinointi Oy
- Visuaalisuus osana digitaalista markkinointia (lianatech.fi)
- Typografia (digitakojat.fi)
- Mikä on infograafi? Infograafiesimerkit, mallipohjat ja suunnitteluvinkit – Venngage Blog
- Värien psykologiaa: mitä värit tarkoittavat ja mitä ne voivat tehdä – Mielen Ihmeet
- Logosuunnittelu (markkinointiakatemia.fi)