Sisältömarkkinoinnista hyöty irti!
Sisältömarkkinoinnin mittaaminen jätetään usein huomiotta, koska sitä pidetään jotenkin erityisen haasteellisena. On kuitenkin muistettava, että markkinoinnin ja sisällön huolellisen suunnittelun täysi potentiaali jää saavuttamatta, jos niiden toimivuutta ei mitata. Ilman mittaamista ja tulosten analysointia, markkinointi on täysin haku-ammuntaa, ja resurssien tuhlausta, etkä tiedä mitä olet sillä oikeastaan edes saavuttanut.
Sisältömarkkinoinnin analytiikan avulla näemme onko:
- tavoitteet saavutettu
- Kannattivatko investoinnit sisältömarkkinointiin
- Millaiset toimenpiteet/lähestymistavat toimivat, ja millaiset ei
- Opitaan ymmärtämään kohderyhmää, ja heidän tarpeitaan yhä paremmin.
Kerätyn datan avulla voidaan siis tehdä päätelmiä, markkinointiviestinnän toimivuudesta ja kuinka markkinointiviestintää voisi kehittää.
Kuinka lähteä liikkeelle sisällön analytiikan mittaamisessa?
- Määritä tavoitteet
- Valitse oikeat mittarit
- Valitse työkalu analytiikan seurantaan
- Analysoi data säännöllisesti
- Kehitä sisältöä tulosten pohjalta
On tärkeä määrittää tavoitteet, jotta voimme jotain mitata, tavoitteita joihin sisältömarkkinoinnilla voidaan oleellisesti vaikuttaa. Kun taas mittareiden valinnassa on muistettava, että ne seuraavat aina tavoitteita, joten mittarit valitaan asetettujen tavoitteiden mukaan.
Saatavilla on ihan valtavamäärä mittareita, mutta kaikkea me emme kuitenkaan voi seurata, joten on valittava tavoitteillemme ne kaikista tärkeimmät mittarit. Seuraavaksi tarkastellaan muutamia tärkeitä mittaamisen keinoja.
Näkyvyys (Sisällön jakelu)
Keskitytään siis siihen, montako ihmistä sisällöt ovat tavoittaneet. Eli miten hyvin sisältö saadaan perille, ennen kuin sisältöä on edes luettu, katsottu tai kuunneltu. Näkyvyyttä kuvaavat luvut kertoo missä kanavissa sisältö on nähty, kuinka monta kertaa, kuinka moni, ja jopa maantieteellisen sijainnin mukaan sisällön suosion.
Sitoutuminen ja osallistuminen (Sisällön kulutus)
Keskitytään taas siihen mitä tapahtuu, kun se yleisö on saanut sisällöt eteensä, ja miten mielenkiinnolla se otetaan vastaan. Sitoutumista kuvaavat luvut voivat kertoa kauan sivustolla vietetään aikaa, mitkä ovat suosituimpia sisältöjä, mikä on välitön poistumisprosentti, ja millä sivustolla useimmat poistuvat sivustolta. Sisällön suosiosta kertoo myös uudet ja palaavat kävijät, mikäli käyttäjä palaa kuluttamaan sisältöäsi, olet luultavasti saanut luotua häneen vahvemman siteen sisällölläsi.
Osallistumista voit taas mitata esimerkiksi somekanavissa tykkäyksien, kommenttien, ja jakojen määrällä, sekä linkkien klikkauksien lukukin kertoo sisällön toimivuudesta. Julkiset arvostelut ovat myös tärkeä huomioida, niiden avulla löydät asiakkaiden kipukohtia toiminnassasi, lisäksi näet millaiset ihmiset antavat hyvää palautetta, ja millaiset huonoa. Jolloin voit paremmin kohdentaa viestintääsi yhä asiakaslähtöisemmäksi.
Liiketoiminnalliset mittarit
Seurataan siis sitä, mitä sisällönkulutuksen jälkeen tapahtuu: muuttuuko mielikuva brändistä, tai saadaanko asiakkaat ohjattua ostoksille, tai tuleeko asiakaspalveluun vähemmän turhia yhteydenottoja.
Saatiinko liidejä, rekisteröitymisiä tai tilauksia enemmän, näihinhän me kuitenkin haluamme sisältömarkkinoinnillamme vaikuttaa, eli edes auttaa liiketoimintaamme ja sen kasvattamista. Liiketoiminnallisissa mittareissa keskitytään mittaamaan, siis asioita jotka vaikuttavat konkreettisesti liiketoimintaamme, esimerkiksi rekrytointi prosessi, sisäinen viestintä yrityksessä, asiakaskokemukset, ja myynnin kehitys.
Analytiikka työkalut hyöty käyttöön
On myös valittava analytiikka työkalu, joka mittareiden avulla kerää datan sivustoilta. Analytiikan seurannan työkalujen valintaan vaikuttavat muun muassa käytetyt markkinoinnin kanavat ja resurssit. Verkkosivuston analytiikkaa voidaan seurata esimerkiksi ilmaisella Google analytics työkalulla, somekanavia niiden omilla sosiaalisenmedian analytiikka työkaluilla, ja voit hyödyntää myös markkinoinnin automaatiojärjestelmiä kuten hubspot.
Tulosten seuranta
Se että mittaat sisältöä, ei riitä jos et seuraa tuloksia, ja analysoi niitä. Tasot liikkuvatkin hieman eri aikasykleissä, joten on tärkeä määritellä kuinka usein tuloksia seurataan. Tässä hieman suuntaa tulosten mittausvälin suunnitteluun:
- Sisällönjakelua voidaan arvioida esimerkiksi sivuston kävijämäärien tai somejakelun osalta päivittäin
- Sisällönkulutusta kannattaa seurata enemmän viikko- tai kuukausitasolla.
- Liiketoiminnan mittarit, esimerkiksi. myynnin seurantaa tai brändimielikuvan kehittymistä on kannattavampaa seurata pidemmällä aikavälillä, kuten kvartaaleittain tai vuosittain.
Kerää, analysoi ja kehitä!
Muista että millään näillä ei ole järkeä, jos et hyödynnä niitä millään tavalla. Muista siis kerätä tuloksia säännöllisesti, ja ennen kaikkea kehittää toimintaasi niiden pohjalta jatkuvasti!
Jos haluat kuulla tarkemmin sisältö analytiikasta, katso oheinen video, jossa käsitellään mittareita hiukan tarkemmin, sekä kerrotaan myös A/B -testauksen hyödyntämisestä sisältömarkkinoinnissa.