Yksinkertaisimmillaan digitoinnissa on kyse siitä, että jokin analoginen asia muutetaan digitaaliseen muotoon. Esimerkiksi vanhojen VHS kasettinauhojen digitointi tai omien tutkinto- ja työtodistusten muuttaminen sähköisiksi asiakirjoiksi. Digitalisoinnilla viitataan isompaan prosessiin, jossa eri kohteita / asioita digitoidaan ja kohteiden välinen tieto siirretään jatkossa digitaalisesti. Hyvinä esimerkkeinä esimerkiksi erilaiset ajanvarausjärjestelmät ja eri viranomaisten sähköiset järjestelmät (TE-hallinto, Kela), jossa dokumentit liikkuvat sähköisessä muodossa. Käsitteellisesti digitointi ja digitalisointi ovat lähikäsitteitä, tarkoittaen esimerkiksi jonkin paperilla tehdyn työn tai prosessin siirtämistä digitaaliseksi, vaikkapa jonkin tietojärjestelmän hoidettavaksi, digitalisoinnin myötä toiminnasta tulee systemaattisempaa. Digitointi ja digitalisointi ovat vielä varsin kaukana digitalisaatiosta, jossa näyttäytyy liiketoiminallisuus ja asiakasarvon aikaisempaa parempi ja nopeampi tuottaminen.
Digitaalisella murroksella viitataan jatkuvaan muutokseen, jossa esimerkiksi etsitään ja löydetään uusia ratkaisuja vanhoihin ongelmiin. Liiketoiminnan näkökulmasta murros merkitsee katsomista uusiin paikkoihin vanhassa liiketoiminnassa. Kyse on toimintafilosofian muutoksesta, uudenlaisesta tavasta tehdä liiketoimintaa eli digitaaliset palvelut ja niiden monipuolistuminen haastavat vanhat olemassa olevat liiketoimintamallit.
”Työn muutos ja digitalisaatio eri toimialoilla Lapissa (2016)” katsauksessa tarkastellaan ilmiötä liiketoiminnan näkökulmasta lappilaisessa kontekstissa. Katsauksen mukaan erilaiset digitaaliset alustat tarjoavat esimerkiksi pienille luovien alojen toimijoille mahdollisuuden kasvattaa näkyvyyttään ja myydä osaamistaan, aina kansainvälisille markkinoille asti. Alustojen tehokkaampaa hyödyntämistä rajoittavat osaltaan tekijänoikeudelliset kysymykset, pelot omien töiden kopioinnista. Digitaalisuus luo peliteollisuudelle ja pelillisyydelle maailmanlaajuisia mahdollisuuksia, joita ei alueella olevasta osaamisesta huolimatta ole vielä pystytty kaupallisesti hyödyntämään. Rovaniemellä on myös vahvaa muotoiluosaamista, jota voidaan hyödyntää digitaalisten palveluiden suunnittelussa, jotta pystytään entistä paremmin vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin. Nähtävissä on siirtymää perinteisestä tuotemuotoilusta immateriaaliseen muotoiluun sekä tarvetta palvelumuotoilun osaamiselle. (Työn muutos ja digitaalisaatio eri toimialoilla Lapissa)
Matkailualaan digitalisaatio tulee vaikuttamaan hyvin moninaisesti. Matkailukohteiden ja- palvelujen valinnat ja ostopäätökset tehdään etenevissä määrin omatoimisesti verkossa. Matkailun palvelukokonaisuuksien rakentamisessa korostuvat omatoimivuus, nopeus ja helppous. Tästä johtuen digitalisaation odotetaan tuovan taloudellisia mahdollisuuksia myös suurten matkailukeskusten ulkopuolisille yrityksille. Asiakkaat ovat jatkossa yhä enemmän kohteen, palvelun ja tuotteen markkinoijina, osallistavan digitaalisaation muodossa. Yrityksille tämä tarkoittaa yrityksen sisäisten prosessien tehostamisvaateiden lisääntymistä ja ulkoisiin näkyvyys- ja myyntikanaviin panostamista. Teknologia tarjoaa mahdollisuuden hallita ja rikastaa matkailukokemuksia yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Pelillisyyden ja virtuaalisuuden elementit tulevat todennäköisesti lisääntymään matkailussa. Kokemusten tuotteistaminen kannattavaksi liiketoiminnaksi on alueen toimijoille iso mahdollisuus. Tuotteistamisen onnistumista tukee alueelta löytyvä osaaminen elämysmatkailussa sekä palvelumuotoilussa. Sen sijaan digitaalisuuden kokonaistila matkailussa on tällä hetkellä Lapissa varsin heikko, todetaan katsauksessa. (Työn muutos ja digitaalisaatio eri toimialoilla Lapissa)
Recent Comments