Verkkosivujen kävijöiden analysoimiseksi markkinoilla on useita sovelluksia, joista maksuttomia ovat esimerkiksi Fonecta Audience Insights ja Google Analytics.
Fonectan arvolupauksena on kasvattaa analytiikkapalvelun käyttöönottajan asiakasymmärrystä. Asiakasymmärryksen haltuunotolla yritys saa tietoa millaisia verkkosivullavierailijat ovat ja vastaavatko yrityksen verkkosivujen todellinen kävijäprofiili yrityksen olettamuksia sen tärkeimmistä kohderyhmistä. Analyysityökalun kautta saatavat tiedot päivittyvät jatkuvasti, saatavilla on myös reaaliaikaisesti päivittyviä toimialakohtaisia raportteja, joista on nähtävissä minkälaiset yleisöt korostuvat kullakin toimialalla.
Itse olen ottanut omalla sivustollani käyttöön Google Analytics työkalun (22.2.2019). Raporttien (viikkoraportti ajalta 20 – 27.3.2019) mukaan omalla sivustollani vierailleista 73 prosenttia on tullut pöytäkoneen välityksellä, mobiilikäyttäjien osuuden ollessa 27 prosenttia. Kävijöistä 54 prosenttia on ollut miehiä, naisten osuuden ollessa 46 prosenttia. 60 prosenttia on iältään korkeintaan 34 vuotiaita. Tällä hetkellä sivustoni verkkonäkyvyys on varsin vaatimattomilla lukemilla, ainoastaan 9 henkilöä on vieraillut sivustollani. Sivustoni mainonta on vielä varsin heikoilla kantimilla, hakukoneen kautta satunnaisesti eksyvän vierailijan lisäksi sivustolle voi pääytyä LinkedIn profiilini kautta. Keskimäärin verkkovierailujen kesto on noin 4 minuuttia. Laskeutumissivustolle tehdyt istunnot ovat olleet määrällisesti suurimmat. Ilahduttavana on pidettävä sitä, että kaikki vierailijat ovat käyneet katsastamassa video CV:ni.
Raportin voi saada viikon sijasta esimerkiksi kuukauden osalta. Esimerkiksi kuukauden ajalta sivustollani on ollut 14 verkkovierailijaa, joiden demografiset tiedot ovat likimain identtiset viikkoraportin kanssa. Teknologiakatsaus kertoo, että vierailijoista Chromea ja Firefoxia on käyttänyt kumpaakin 4 henkilöä, Edgeä 3, Safaria 2 ja yksi henkilö internet Exploreria. Raportista ilmenee myös vierailijan palveluntarjoajan nimi, esimerkiksi kolmen henkilön kohdalla palveluntarjoajana on ollut Rovaniemen ammattikorkeakoulu. Kuukausiraportissa ainoastaan yksi on ollut mobiilikäyttäjä.
Summa summarum. Tällä hetkellä omiin tarpeisiini riittää mainiosti Google Analytics työkalu, jonka kaikkia ominaisuuksia en vielä lähimainkaan hallitse. Analytiikka sovellukseen on myös mahdollista liittää muita Google perheeseen kuuluvia toiminnallisuuksia, esimerkiksi Search Console. Näihin aion jatkossa perehtyä syvällisemmin.
Recent Comments