Mikä on Google Maps

Google Maps on ilmainen karttapalvelu, joka tarjoaa käyttäjilleen oikeuden katsella katu- ja sateellittikarttoja. Lisäksi voit suunnitella matkareittejä sekä tutustua esim. lähelläsi sijaitseviin yrityksiin, ravintoloihin sekä vaikkapa nähtävyyksiin.

Sovellus auttaa sinua navigoimaan haluamaasi paikkaan, kun lisäät lähtöosoitteesi sekä määränpääsi. Sovelluksessa näet reittisi pituuden, keston, mahdolliset tietyöt, liikenneruuhkat sekä peltipoliisit. Valitsemaasi reittiä on mahdollisuus tarkastella auto, julkinen liikenne, kävely, pyöräily sekä lentokone ominaisuutena. Navigointipalvelut kuten puheohjaus on ainoastaan käytössä puhelimella olevassa Google Maps -sovelluksessa.

Voit myös katsella muun muassa ravintoloiden sekä muiden yritysten yritysprofiileja ja lukea muiden kirjottamia arvosteluja tai kirjoittaa itse sellaisen.

 

Kuinka aloittaa sovelluksen käyttö

  1. Lataa sovellus puhelimeen Google Play Kaupasta tai App Storesta tai vaihtoehtoisesti käytä Google Maps -sovellusta internetin kautta. Kirjaudu sovellukseen Google-tilillä tai jatka sovelluksen käyttöä ilman kirjautumista. Jos haluat kirjoittaa yrityksille arvosteluja tai lisätä itse kuvia sovellukseen tulee sinun olla kirjautuneena käyttäjätilille.
  2. Sovellusta voi käyttää haluamallaan kielellä.
  3. Sovelluksen yläreunassa näet “Hae tästä” hakukentän, johon voit kirjoittaa esim. reittisi määränpään tai etsimäsi yrityksen nimen.
  • Kun olet kirjoittanut hakukenttään haluamasi sijainnin, niin näet heti reittisi pituuden, keston sekä yläreunassa voit valita millä kulkuvälineellä olet liikenteessä esim. auto, julkiset tai kävely.
  • Kun olet valinnut kulkuvälineesi, painamalla sen kuvaketta näet heti sinulle luodut reittivaihtoehdot, joissa on otettu liikenneolosuhteet huomioon.
  • Vasemmalla alareunassa näet reittisi “Vaiheet”, klikkaamalla tätä kuvaketta näet onko liikenteessä ruuhkaa sekä vaiheittain kaikki reittisi kääntymiset nuolikuvakkeiden sekä kuvien kera.
  • Keskellä alareunassa on “Aloita” kuvake, jota painamalla sovellus aloittaa navigoimaan sinua reittisi mukaan. Yläreunassa näet aina seuraavan käänöksen nuolikuvakkeen sekä tien nimen.
  • Maps auttaa sinua navigoimaan kertomalla sinulle ääneen ohjeita, puheohjauksen saa myös halutessaan pois päältä.
  • Kun lähdet illalla autolla liikenteeseen ja käytät sovelluksen karttapalvelua apuna on karttanäkymä tumma, joka helpottaa ajamistasi pimeällä sekä tekee sovelluksen käyttämisestä turvallista, kun puhelimen kirkas valo ei häiritse silmiäsi.

4. Hakuihin saa myös tallennettua kotisijaintisi ja vaikka työpaikan tai muun tärkeän paikan sijainnin, joka helpottaa ja nopeuttaa reittien etsimistä.

5. Yläreunassa hakukentän alla on erilaisia kuvakkeita muun muassa “Koti”, “Ravintolat”, “Hotellit” ja “Nähtävyydet”

  • Klikkaamalla esim. “Ravintolat” kuvaketta näet heti lähelläsi sijaitsevat ravintolat, niiden aukioloajat, arvostelut sekä niiden sijainnin esim. (650m päässä)
  • Näet myös yläreunassa hakukentän alla muutamia kuvakkeita, kuten “Avoinna nyt”, “Hinta” sekä “Parhaat arviot”. Klikkaamalla jotain näistä saat heti suodatettua osan ravintoloista pois esim kiinni olevat tai liian kalliit.

6. Sovelluksen oikeassa yläreunassa hakukentän alla on pieni pyöreä kuvake, jossa on vinoneliö sekä nuoli alaspäin.

  • Kuvaketta painamalla näytöllesi avautuu kartan tyyppi valikko, josta voit valita oletus kartan, satelliittikartan tai maanpintakartan. Satelliittikartta auttaa hahmottamaan paremmin rakennuksia.
  • Karttatyyppien lisäksi kuvakkeesta avautuu 7 erilaista pientä kuvaketta: joukkoliikenne, liikenne, pyöräily, street view, COVID-19-tietoja, maastopalot sekä 3D. Liikennekuvakkeesta näet heti alueen suljetut tiet sekä mahdolliset tietyöt.

   

Tässä on kuvia mitä tietoja sovellus näyttää, kun hakee Rovaniemen sekä reitin pituuden ja keston.

 

Google Maps -sovelluksen käyttö matkailussa

Google Maps -sovellukseen voi yritysprofiilit lisätä oman yrityksen sekä esittelyn siitä, yhteystiedot, aukioloajat, tarkat osoitteet sekä kuvia. Etenkin ravintoloiden, hotellien ja muiden matkailuyritysten kannattaa luoda selkeä, kiinnostusta herättävä ja ammattimainen yritysprofiili, laadukkaiden kuvien kera Google Maps -sovellukseen. Usein myös kansainvälisetkin asiakkaat löytävät matkakohteensa hotellit ja ravintolat kyseisen sovelluksen avulla ja muiden tekemien arvioiden perusteella. Matkailijoiden kirjoittamat arvostelut ja lisäämät kuvat ovat usein hyödyksi itse yritykselle mutta ne etenkin auttavat tavoittamaan uudetkin asiakkaat  yrityksen palveluihin.

 

 

Tässä on sovelluksesta otettuja kuvia Jyväskylän ravintoloista sekä lähelläni sijaitsevista nähtävyyksistä.

 

Kohderyhmä

Kohderyhmää ovat kaikenikäiset, joilla on tarve käyttää karttapalveluja. Uskoisin, että etenkin älypuhelimien käyttäjät sekä paljon matkustelevat ihmiset käyttävät sovellusta hyvin paljon.

 

Millaista sisältöä

Kaikki yritykset voivat lisätä sovellukseen yritysprofiilin kautta yrityksensä esittelyn, yhteystiedot, aukioloajat, osoitteet sekä kuvia.

 

Vuorovaikututtaminen

Kun olet kirjautuneena Google Maps -sovellukseen, voit kirjoittaa arvosteluita yritysten ja muiden paikkojen arvostelukenttiin. Voit selata myös muiden kirjoittamia arvosteluita sekä antaa niille yläpeukun, jos arvostelu oli mielestäsi hyödyllinen tai vaihtoehtoisesti myös alapeukun. Yritys voi myös vastata asiakkaan kirjoittamaan arvosteluun.

 

Millaisia mittareita työkalu tarjoaa

Työkalu tarjoaa muun muassa ajoneuvon nopeusmittarin, peltipoliisien sijainnin, reaaliaikaiset liikenneruuhkatiedot sekä pisteiden välisen etäisyyden kilometreinä ja ajassa.

 

Erikoisia vinkkejä

Sovelluksen kautta voit jakaa reaaliaikaisen sijaintisi vaikka Whatsapin kautta perheenjäsenille tai ystäville, lisäksi voit itse määrittää kuinka pitkän ajan haluat sijaintiasi jakaa.

 

Omat kokemukset

Mielestäni Google Maps -sovellus on erittäin hyödyllinen ja käytän itse sitä viikottain joskus jopa päivittäin. Usein ajaessa uuteen kaupunkiin laitan navigoinnin päälle ja kuuntelen puheohjausta, joka tekee ajamisesta turvallisempaa, kun ei tarvitse itse kokoajan vilkuilla puhelinta.

Olen myös usein sovellusta käyttäessä törmännyt muutamiin ongelmiin, kuten ajaessa etäisyydet eivät aina pidä paikkaansa, tämän takia olen muutaman kerran ajanut ohi risteyksistä, jonne olisi pitänyt kääntyä. Toinen ongelma, jonka olen huomannut on yritysten virheelliset aukioloajat, ilmeisesti kaikki yritykset eivät valitettavasti muista päivittää muuttuneita aukioloaikojansa Googleen.

Sen lisäksi, että käytän sovellusta arkipäiväisessä elämässä Suomessa todella paljon, on se myös loistava apu ulkomailla ollessa. Vieraassa maassa ollessa on suunnistaminen ja ylipäätään oman sijainnin tietäminen välillä vähän haastavaa, joten olen kokenut Google Maps -sovelluksen suurena apuna tällöin. Myös ulkomailla ollessa on sovelluksesta helppo katsoa lähellä olevat ravintolat sekä ruokakaupat.

 

Linkki opetusohjelmaan

Lähteet: Google Maps -sovellus

11 Replies

  1. Hei Varpu!
    Postauksesi kertoi hyvin sovelluksen ominaisuuksista ja kuinka sitä voi yritykset hyödyntää. Ole itse käyttänyt Google Mapsia, myös ennakkoon matkakohteeseen tutustumiseen. Myös Street view ominaisuutta käyttämällä voi virtuaalisesti tutustua kohteeseen. Kuvat ja video täydentävät hyvin teskstiäsi.
    Ystävällisin terveisin Aino! 🙂

    1. Hei Aino,

      Kiitos kivasta kommentistasi! Google Maps on kyllä hyvä keino tutustua matkakohteeseen jo ennakkoon!

      Ystävällisin terveisin,
      Varpu

  2. Hei Varpu,
    Kerroit postauksessasi monipuolisesti sovelluksen eri ominaisuuksista ja kuinka sitä voisi hyödyntää vielä enemmän. Käytän itsekin Google Mapsia, joten tämä postaus oli todella mielenkiintoinen.
    Kuvat ja opetusivideo olivat myös kiva lisä! 🙂

    Terveisin,
    Aino

    1. Hei Aino,

      Kiitos mukavasta kommentistasi! Kiva kuulla, että blogipostaukseni oli mielestäsi mielenkiintoinen.

      Ystävällisin terveisin,
      Varpu

  3. Hei Varpu! Postauksesi oli todella selkeä ja “ilmava” jonka takia sitä oli tosi kiva lukea! Varsinkin ohjeet sovelluksen käyttöön olivat todella selkeät. Google Maps on aina pelastus uudella paikkakunnalla tai jopa uudessa maassa. Olen samaa mieltä aukioloajoista, ne ovat liian usein vanhentunutta tietoa, varsinkin korona-aikana. Olisi tärkeää yrityksille itselleen muistaa päivittää tiedot! 🙂

    -Roosa

    1. Hei Roosa!

      Kiitos kivasta kommentistasi! Mukava kuulla, että postaukseni oli mielestäsi selkeä ja kiva luettava!

      Ystävällisin terveisin,
      Varpu

  4. Hei Varpu!

    Postauksessasi oli oikein kattava paketti Google Mapsin käytöstä. Itse olen jonkin verran käyttänyt Google Mapsia, jos minun on pitänyt suunnistaa johonkin tiettyyn paikkaan.

    Olen myös itse huomannut Google Mapsin käytössä ongelman etäisyyksien kanssa. Ne eivät aina pidä paikkaansa ja juurikin siksi risteyksestä saattaa ajaa ohi.

    Minulle täysin uusi tieto oli, että Google Maps näyttää missä on peltipoliiseja!

    Kiitos postauksestasi! Se oli oikein hyvä! 🙂

    Terkuin, Elle

    1. Hei Elle!

      Kiitos mukavasta kommentistasi! Kiva kuulla, että opit jotain uutta postauksestani Google Mapsin käytöstä! Tuo on kyllä kätevä ominaisuus, että peltipoliisit näkyvät Google Mapsissa!

      Ystävällisin terveisin,
      Varpu

  5. Hei,

    Käytän itse paljon Google mapsia karttahaku toimintoa, mutta postauksesi opetti minulle, että tätä sovellusta voi käyttää moneen muuhunkin! On totta, että mapsi ei tiedä kaikkia tieosuuksia ja saattaa välillä neuvoa sinua ihan mihin sattuu, eli ohjeita pitää välillä vähän kyseenalaistaa 😀
    Olis tehnyt hyvän ja kattavan postauksen!
    -Ansu

    1. Hei Ansu! Kiitos kivasta kommentistasi! Mukava kuulla, että opit jotain uutta Google Mapsin käytöstä!

      Ystävällisin terveisin,
      Varpu

  6. Hei Varpu!

    Tämä oli oikein kattava Google Maps -paketti. Olen käyttänyt Mapsia ikuisuudet, mutta lähinnä paikasta A paikkaan – B siirtymisiin, enkä ole tutustunut sovelluksen ominaisuuksiin sen paremmin. Tuli paljon uutta tietoa, ja ominaisuuksia joita aion ehdottomasti jatkossa hyödyntää! Oli kiva, että lisäsit sekä kuvia että videon tekstin tueksi. Kiitos tästä😊

    – Sara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *