Tiktok logo @logowik

Sovelluksen esittely

TikTok on mobiilivideoiden aplikaatio. Sovellus tarjoaa viihdettä ja inspiraatiota, jossa miljoonat sisällöntuottajat maailmanlaajuisesti esittelevät taitojaan ja jokapäiväistä elämäänsä. TikTok on yksi suosituimmista sovelluksista maailmalla. Tähän sovellukseen ladataan kuvia ja videoita, joita halutaan muiden ihmisten katsovan. 

Videot ovat pääsääntöisesti lyhyitä, innostavia, hauskoja, jännittäviä, spontaaneja ja aitoja. TikTokin loputon määrä videoita räätälöityy käyttäjän mielenkiinnon henkilökohtaiseksi videosyötteeksi sen mukaan; mitä katsoo, seuraa ja jakaa.

Videoita on kaikenlaisia komediasta, pelaamisesta, tee-se-itse, ruoasta, urheilusta ja lemmikeistä ja kaikkeen siltä väliltä.

Sovelluksessa jokainen voi muokata omia videoitaan. Integroitujen muokkaustyökalujen avulla voi helposti leikata, yhdistää ja monistaa videoleikkeitä poistumatta sovelluksesta, lisätä tehosteita, musiikkia ja ääniä.

Näin aloitat TikTokin käytön

  1. Lataa TikTok itsellesi puhelimesi sovelluskaupasta. Kirjautumatta voit selata videoita, mutta kommentointi, tykkääminen ja sisällön lataaminen edellyttää käyttäjätunnuksen.
  2. TikTokin etusivun yläreunasta löydät osiot “For You” ja “Following”.
    • For youosiossa näytetään TikTok-videoita algoritmin ehdottamana, algoritmi pyrkii oppimaan mistä videoista pidät ja ehdottaa sen myötä sinulle sopivinta sisältöä. Vierittämällä For you –sivua ylöspäin voit selata videoita.
    • Pyyhkäisemällä vasemmalle pääset katsomaan videon tekijän käyttäjäprofiilia.
    • Vaihtamalla ylärivin valikosta Followingsivun, pääset katsomaan videoita seuraamiltasi käyttäjiltä
    • Alareunan Löydä-välilehdellä (suurennuslasi) voi hakusanoilla ja hashtageilla (aihetunnisteilla) etsiä videoita, käyttäjätilejä ja teemoja.  
  3. Kuten muissakin sosiaalisen median sovelluksissa, TikTokissa on myös mahdollisuus yksityisviesteihin. Viestit löytyvät alareunan valikosta Saapuneet-sivulta.  
  4. Videon oikean reunan valikko näyttää tykkäykset ja kommentit, sivuvalikosta voit myös jakaa videon esimerkiksi linkkinä tai pikaviestipalveluissa. 
  5. Videon alareunasta löytää videossa käytetyn ääniraidan alkuperäisen tekijän tiedot ja oikealta pyörivästä pallosta pääset klikkaamaan äänen tiedot auki. Tästä valikossa näkee myös, minkälaisiin videoihin ääntä tai musiikkia käytetään ja mitä sisältötrendejä TikTokissa on. 

Sisällöntuottaminen

Sovellukseen voit ladata hauskoja videoita ja kuvia mm. Omasta elämästä, tanssista, vitseistä ja vinkeistä. TikTokin käyttäjän voi halutessaan myös jakaa videoita ja kuvia sovelluksen ulkopuolelle, mutta nämä katsojat eivät näy videon/kuvien julkaisijalla ja näin ollen voi katsoja luku olla vääristynyt. Yleisesti ottaen sovelluksen ladattavat videot on tehty lyhyiksi ja helposti katsottaviksi.  

Näyttönäkymiä @Tanssikoulu Vamos

Sovelluksen käyttäminen matkailussa

Turisti bisneksessä voit helposti mainostaa itseäsi ja yritystäsi, lyhyillä opastus videoilla. Videoiden sisällössä voidaan kertoa, miten kaikki toimii. Esimerkiksi jos omistat mökkejä, voit TikTokin avulla kertoa helposti, hauskasti ja nopeasti miten mökin erilaiset asiat toimivat, mm. saunan kiukaan käyttö, oven lukitus, astianpesukaapin käyttö (tämä kun on keksitty Suomessa ja monille ulkomaalaisille tuntematon).

Sovellukseen voit tehdä myös videoita tarjottavista ohjelmapalveluista, joita yrityksesi tuottaa ja näin ollen lähetät lyhyitä videoita erilasista aktiviteeteista ja kokemuksista. 

Yrityksesi näkyvyyttä saat parannettua, kun laitat ajankohtaiset sekä suositut hastagit ja muistat käyttää myös erilaisia tageja, jotta katsojat löytävät juuri sinun videosi paremmin. 

Videoon voi myös upottaa linkin yrityksen kotisivulle, jossa tietoa on laajemmin saatavilla. 

TikTok ja matkailu @Newsroom.TikTok

Kohderyhmä

Palvelu on suunnattu 18-25 vuotiaille.

Suurimmaksi osaksi TikTokin käyttäjistä on nuoria tai teinejä. Ikäraja palveluun on 13 vuotta, mutta kaikki käyttäjät eivät silti ole yli 13 ikävuotta. Tiktokista löytää nyt yhä enemmän myös eri yrityksiä sekä urheiluseurojen tilejä.  

Minkä tyylistä sisältöä?

Sisällön luominen TikTokkiin riippuu paljon luojan kohderyhmästä, kenelle sisältöä on tuottamassa. Viime vuosina suosiossa on kuitenkin ollut erilaiset tanssi– ja musiikkivideot. Videoita sovelluksessa löytyy kuitenkin laidasta laitaan. Erilaisten yritysten sisältö TikTokissa on paljolti mainos-sisältöä ja/tai yhteistöitä.  

Vuorovaikuttaminen

Videoita pystyy tykkäyksien lisäksi myös kommentoimaan, kommentteihin pystyy vastaamaan tykkäyksillä tai kommentoimalla. Jotta löydät oman paikkasi, kohdenna yleisösi oikein.  

TikTokin analytiikkatyökalu @sproutsocial

Minkälaisia mittareita sovellus tarjoaa?

Ladattuasi videon näet katselukerrat, tykkäykset ja kommentit.

Samoin kuin muilla sosiaalisen median alustoilla, myös TikTokissa on työkaluja, jotka auttavat sisällöntuottajia pitämään silmällä videosisällön suorituskykyä. Sisällönluojan työkaluissa voi tarkastella analytiikkaa, pystyt seuraamaan videosi suoriutumista ja opit katsojistasi hankkimalla syvempää tietoa heidän vuorovaikutuksestaan sisältösi kanssa. Voit selvittää esimerkiksi keskimääräisen katseluajan ja mistä päin maailmaa videosi katselijat tulevat.

Mikäli haluat tehokkaampia analyysiominaisuuksia markkinointikampanjoillesi voit vaihtaa tilisi TikTok professional tiliksi. Pro-tilillä saat pääsyn perusteelliseen analytiikkaan, creator marketplaceen ja luojarahastoon.

Videonäkymistä voit tarkistaa milloin videosi on kannattavinta julkaista, seuraaja kohdasta näet mitkä videot saavat eniten seuraajia ja profiilinäkymä osoittaa kuinka monet ihmiset pitävät videostasi, ja haluavat nähdä kotisivusi. Pystyt analysoimaan seuraajiesi katselemia videoita, minkälainen sisältö on suosittua. Mikäli lisäät videoihisi musiikkia, voit tarkastaa mitkä kappaleet ovat tällä hetkellä suosituimpia seuraajien keskuudessa.

Huomioi että trendit muuttuvat TikTokissa nopeasti!

Vinkit sovelluksen käyttöön

  • Tee rohkeasti itsesi tai yrityksesi näköistä sisältöä
  • Tykkää, kommentoi ja jaa sinua kiinnostavaa sisältöä

Kokemukset ja ajatukset

“Alussa olen aina ollut todella skeptinen näistä erilaisista applikaatioista, mutta täähän on todella nerokas. Olen pitkään pohtinut niitä alustoja, joissa oma yritys kannattaa olla ja tosissani olen nyt miettinyt TikTokiin liittymistä.” Kati, 31v.

“Tylsyyden yllättäessä hauskaa ajanvietettä. Itselläni on TikTok käyttäjä, mutta en itse julkaise videoita. Tykkään seurata muutamaa henkilöä, heillä on joko laulu/musiikkipainotteinen tili tai muoti– ja vaatetukseen liittyvää sisältöä. Mielestäni hyvä sovellus, mutta mietityttää välillä kuinka suuri määrä esim suomitiktokin puolella on nettikiusaamista yms.” Oona, 21v.

“Loin TikTok käyttäjätilin pari vuotta sitten poikani kehotuksesta, sovellus on jäänyt vähemmälle käytölle mutta tylsyyden iskiessä se on hauskaa ajanvietettä. Sovellus on mielestäni jopa koukuttava.” Linda, 32v.

“Kevyen ja hauskan ajanvietteen lisäksi, TikTok tarjoaa erinomaisen alustan nopeille tutorial-videoille. Itse olen hauskojen,kissavideoidenlisäksi, löytänyt vinkkejä leivontaan, ruoanlaittoon, askarteluun, remontointiin, hiustenlaittoon ja vaatteiden korjaamiseen.” Lennu, 40v.

Sovelluksen olen ladannut itselleni noin vuosi sitten. Sovellus on hauskaa ajanvietettä, jossa kuluu helposti tunti jos toinenkin katsellen videoita. Tyttäreni kanssa katsellaan pääsääntöisesti hassuja videoita, enkä vielä ainakaan ole käyttänyt sovellusta omien videoiden tai kuvien lataamiseen. TikTokin käytössä on myös haittapuolensa, sillä et voi koskaan olla varma minkälainen seuraavana tulee vastaan.” Anu, 36v.

Lähteet:

Sovelluskauppa: Google Play

Verke.org Vinkkilista TikTokin käyttöön

Sampo Consulting, TikTok on noussut yhdeksi suosituksi markkinointikanavaksi

 

13 Replies

  1. Dear Kati,

    Thank You for Your post. I chose this especially because TikTok is not familiar to me at all. I know it´s there and usually young people use it. But the main thing from your post was to me that you can use it in business as well. I really didn´t know that.
    Of course your business or provided service has to be then for younger audience.

    Text was informative, some typos in text but it didn´t mind me while reading.

    Br,

    Mirka

    1. Hi Mirka

      Thank you about your comment!

      I’m pleased to hear you find our post interesting.

      BR, Kati

  2. Hei Anu, Leena-Marja, Linda, Kati ja Oona,

    teidän postaus oli erittäin mukava lukea. Uskonkin että TikTok matkailualalla on hyvä sisällön luonti ja markkinointi kikka, sillä itselläkin tulee usein vastaan videoita upeista maisemista ja ajatus heti perään että tuonne kuin pääsisi! TikTok myös hieman rennompi alusta jonka tarkoitus on juurikin viihdyttää niin varmasti tulevaisuudessa hyödynnetään TikTokkia nykyistä enemmän.

    Terveisin, Jenni

    1. Hei Jenni,
      Kiitos kommentistasi!

      Mahtava kuulla, että lukukokemuksesi oli hyvä.

      Terveisin, Kati

  3. Hei Anu, Leena-Marja, Linda, Kati ja Oona,

    Postauksessanne on hyvin kerrottu, kuinka Tiktok-sovellusta voidaan hyödyntää matkailussa ja kuinka yritys voi saada näkyvyyttä tämän suositun sovelluksen avulla. Vinkkien avulla tilin perustaminen ja sisällön luominen vaikuttaa yksinkertaiselle! Tekstiä oli mukava lukea ja siitä sai paljon lisää tietoa sovelluksesta ja sen hyödyntämisestä.

    Terveisin
    Jonna

  4. Hei Anu, Leena-Marja, Linda, Kati ja Oona,

    Postauksenne oli todella mielenkiintoinen ja hyvin rakennettu. Erityisesti sovelluksen käyttäminen matkailussa oli kiinnostava. Kuvat ja videot toivat hyvän lisän postaukseen sekä lopussa olevat henkilökohtaiset kokemuksenne sovelluksesta olivat mielenkiintoisia lukea.

    Terveisin,

    Veera

  5. Hi!. It was nice to read about this application because I have been using it so much since covid-19 started.

    I think that because of covid-19 when tiktok was becoming very popular it was because it´s a easy place to connect with people who have similar intrests. I have been using tiktok for over a year now.
    With regards: Henna

  6. Hei Anu, Leena-Marja, Linda, Kati ja Oona,

    Teidän blogi postauksenne oli todella helppo lukuinen ja selkeästi tehty kappalejaot.
    Olitte hyvin kertoneet, kuinka Tiktok- sovellusta voi hyödyntää matkailussa. Näiden vinkkien avulla voisin itsekin kokeilla sisällön luomista Tiktok- sovellukseen! Nykyään lähinnä katselen sieltä ajankuluksi muiden tekemiä videoita ja inspiroidun niistä 🙂

    Terveisin,
    Aino

  7. Heippa Anu, Leena-Marja, Linda, Kati ja Oona!

    Tiktok -bloginne sisältö oli erittäin hyvin kohdennettu juuri minulle, sillä en vielä ole sovelluksen käyttäjä, mutta tekstinne rohkaisi tutustumaan sovellukseen ja ottamaan sen yritystoiminnan markkinointityökaluksi.

    Bloginne visuaalisuus ja jäsentely vaikutti ammattimaiselta, ja sisältö pysyi mielenkiintoisena loppuun saakka. Jatkossa miettisin vielä kuinka optimoida sisältöä SEO:n näkökulmasta.

    Plussaa ja kiitosta vielä henkilökohtaisten kokemusten jaosta!

    Terkuin

    Elina

  8. Hei Anu, Leena-Marja, Linda, Kati ja Oona.

    Kiitos monipuolisesta ja helppolukuisesta postauksesta. Päädyin lukemaan postauksenne, koska minulla ei ole tiktokkia. Oli todella mielenkiintoista tutustua, kuinka kyseinen sovellus toimii. Tekstinne lopussa kertomanne omat kokemukset ja ajatukset olivat todella mukava lisä jo muuten kattavan kokonaisuuden päälle 🙂

    Hyvää työtä!

    Terveisin,
    Mimmi

  9. Hei Anu, Leena-Marja, Linda, Kati ja Oona

    Blogipostauksenne oli todella mielenkiintoinen ja varsin ajankohtainen aihe tällähetkellä. Käytän itse TikTok -sovellusta päivittäin videoiden katseluun ja sovellus on kyllä todella koukuttava! Olitte kertoneet hyvin monipuolisesti TikTok -sovelluksen käytöstä ja tykkäsin etenkin lukea teidän omia kokemuksia sovelluksesta. Postauksenne oli helppolukuinen ja selkeä

    Terveisin,
    Varpu

  10. Hei Anu, Leena-Marja, Linda, Kati ja Oona

    TikTok on osittain tuttu minulle, mutta en ole koskaan luonut profiilia sinne.
    Postauksenne sai minut taas kiinnostumaan enemmän siitä ja olenkin jo vähällä luoda profiilin sinne. Tiktokin koukuttavuus on tosin se varjopuoli itselleni siinä.

    Mainostamisen ja näkyvyyden hakemiseen TikTok on varmasti erittäin hyvä alusta siihen, tosiaan kun vain muistaa käyttää ajankohtaisia ja sopivia hastageja.

    Pidin kovasti myös lopussa jakamistanne kokemuksista TikTok sovelluksesta!

    Terveisin,
    Charlotta

  11. Hi,
    I’d like to start tiktok as a user. Nnow I can learn your writing!
    Thank you! Your blog was interesting and comprehensive!

    -Ansu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *