Storiesin eli tarinoiden avulla pystyt luomaan oman tai yrityksesi tarinan Instagramiin. Tarinat eli storiet näkyvät 24 tuntia, jonka jälkeen ne poistuvat. Tarinoiden linkkiominaisuus on käytössä yritystileillä, joissa on yli 10 tuhatta seuraajaa.  Reelsien avulla tuotetaan ja jaetaan lyhyitä videoita. Yksi reels eli kela on video, joka kestää 3-30 sekuntia. Instagramin kelojen keskeinen osa on usein ääniraita tai musiikki. Instagram stories ja reels ovat oiva apu yrityksen markkinoinnissa.

Instagram Stories eli tarinat

Instagramissa on Stories eli Tarinat -ominaisuus, joka otettiin käyttöön elokuussa 2016. Ominaisuuden avulla pystyt luomaan oman tai yrityksesi tarinan Instagramiin. Luomasi tarinan avulla voit jakaa monipuolista sekä vuorovaikutteista sisältöä seuraajillesi. Tarinaa luodessasi voit lisätä siihen kuvia ja videoita. Tarinat näkyvät 24 tuntia, jonka jälkeen ne poistuvat. Luodessasi tarinaa, voit hyödyntää erilaisia kasvofilttereitä sekä lisätä videoiden tai kuvien päälle esimerkiksi tekstiä, linkkejä, tarroja, emojeita, hästägejä ja sijaintitunnisteesi. Tarinoiden linkit saat avautumaan painamalla linkin tekstiä tai pyyhkäisemällä ylöspäin. Linkit voivat ohjata sinut esimerkiksi YouTube videoihin tai www-sivuille. Linkkiominaisuus on kuitenkin käytössä vain niillä yritystileillä, joissa on yli 10 tuhatta seuraajaa.

Mitä tarinat oikein ovat ja kuinka niitä tehdään?

Tarinat tulevat näkyviin heti, kun avaat Instagramin. Näet seuraamiesi henkilöiden tarinat Instagramin yläreunassa palloina. Ensimmäisenä näet oman tarinapallosi ja sen vierestä jatkuu seuraamiesi henkilöiden tarinapallot. Klikkaamalla haluamasi henkilön tarinapalloa, henkilön tarina avautuu ja toistuu automaattisesti. Tämän tarinan päätyttyä seuraavan seuraamasi henkilön tarina alkaa toistumaan automaattisesti. Voit liikkua tarinasta toiseen napauttamalla ruudun vasenta tai oikeata laitaa. Vasenta laitaa napauttaessasi pääset taaksepäin ja oikeata laitaa napauttaessasi pääset eteenpäin. Pyyhkäisemällä vasemmalle, voit myös ohittaa koko tarinan kerralla. Jos haluta pysähtyä tiettyyn tarinaan, pidä yhtä sormea tarinan päällä paikoillaan. Halutessasi poistua tarinanäkymästä, pyyhkäise alaspäin.  

Instagramin etusivu. Mitä kaikkea etusivulta löytyy ja kuinka siellä liikutaan. Toiminnot, tarinat ja reelsit
Instagramin etusivu. (Kuva: blog.kuulu.fi)

Kommentointi

Seuratessasi toisten tarinoita, voit kommentoida niihin alareunassa näkyvän kommenttipalkin kautta. Jos kommenttipalkkia ei näy, käyttäjä on estänyt kommentoinnin omissa asetuksissaan. Tarinoihin voi myös vastata kuvalla tai videolla alareunassa näkyvän kamerakuvakkeen kautta. Tekemäsi kommentit näkyvät vain käyttäjän yksityisviestikansiossa (Instagram Direct). Jos kommentoimasi tarinan käyttäjä ei ole seuraajasi, kommenttisi näkyvät hänellä vain viestipyynnöissä. Viestipyynnöt näkyvät käyttäjän yksityiskeskustelujen yläreunassa. Voit halutessasi piilottaa eli mykistää seuraamasi henkilön tarinan, vaikka et lopettaisikaan käyttäjätilin seuraamista. Tämä tarkoittaa sitä, ettet automaattisesti näe kyseisen käyttäjän tarinoita. Halutessasi mykistää henkilön tarinat, paina hänen tarinapalloansa pohjassa. Tästä avautuu valikko, jossa on ”mykistä henkilö” painike. Tämän jälkeen hänen tarinapallonsa poistuu yläreunastasi. Jos kuitenkin haluat katsoa välillä kyseisen henkilön tarinoita, pääset näkemään tarinat hänen profiilistaan, painamalla profiilikuvaa. Mykistämäsi henkilö ei itse näe mykistystäsi. 

Kuinka story luodaan?

Kuvat ja videot

Tarinaa luodessasi voit napauttaa Instagramin etusivun vasemmassa yläreunassa olevaa kamerakuvaketta. Oletuksena aukeaa tavallinen kuvausasetus, jolla kuvata kuvia tai videoita. YouTube-ohjeeseen pääset tästä. Halutessasi voit lisätä kuvaasi vaikkapa kissankorvat tai jonkinlaisen pyörivän taustan. Nämä ovat filttereitä. Kuva otetaan klikkaamalla kuvapainiketta, video kuvataan pitämällä kameran kuvaa pitkään pohjassa.  

Kuinka tarina tehdään, mistä klikataan? Instagram storiesin eli tarinan luominen
Kuinka story luodaan? (Kuva: blog.kuulu.fi)

Bumerangi 

Voit halutessasi valita asetuksista myös bumerangin. Tällöin kuvaat useamman kuvan sarjan, jonka ohjelma muuttaa luuppaavaksi videoksi. Bumerangeja käytetään luovien, hauskojen klippien tekoon, esimerkiksi vaikkapa taaksepäin tehtävä kärrynpyörä. 

Tarkennus

Tarkennusta käytettäessä pystyt keskittämään kuvan sisällön vaikkapa vain kasvoihin, muu tausta sumentuu ja katsoja voi keskittyä olennaiseen. 

Superzoom

Videokuvauksessa käytetty, suosittu asetus jolla kuvataan zoomaavaa videota ja mukaan tulee erilaisia animaatioita ja/tai ääniefektejä. 

Taaksepäinkelaus 

Kuten nimikin jo kertoo, tällä asetuksella voit kääntää videosi takaperin ja hauskuuttaa katsojiasi vaikkapa ihmisellä, joka hypää voltilla vedestä laiturille takaperin. Erikoistilanteita varten hauska lisätoiminto. 

Ilman käsiä 

Tällä asetuksella voit kuvata itsestäsi videoita stooriin. Asetus mahdollistaa esimerkiksi jalustan käytön, tosin useat käyttävät laittamalla puhelimensa vaikkapa kahvikuppia vasten pöydälle. Kuvata voi heti (klikkaamalla videon käyntiin) tai kolmen sekunnin itselaukaisimella (painaessa painiketta pohjaan pidempään). Näin ei jokaisen videosi alussa näy ensin sinua klikkaamassa puhelinta käyntiin. 

Muita Instagramin toimintoja

Omasta galleriasta lisääminen 

Halutessasi voit lisätä kuvia tai videoita myös omasta kuva-albumistasi. Kun avaat stoorin kuvausnäkymän, ja pyyhkäiset sormella ylöspäin, avautuu puhelimesi kuva- ja videokirjasto. Täältä kautta voit lisätä (kenties jo valmiiksi editoituja) kuviasi. Muista lisätä kuvasi pystyasennossa, harva tahtoo käännellä puhelintaan stooreja katsellessa. Ammattilaiset lisäävät myös järjestelmäkameralla kuvattuja, tarkempia kuviaan tätä kautta. 

Instagram live 

Voit kuvata Instagramissa myös livevideoita. Kuvaaminen aloitetaan samasta paikasta, kuin tarinan kuvaaminen. 

Tarinoiden koristelu 

Kun kuvasi tai videosi on valmis julkaistavaksi, Instagram antaa vielä mahdollisuuden koristella kuvaasi esimerkiksi tekstillä, sijainnillasi tai tarroilla. Koristeiden määrä on valtava, joten tässä emme käy luetteloimaan vaan suosittelemme tutkimaan 😊Koristeet voivat pitää katsojiesi mielenkiintoa yllä, mikäli tarinasi venähtää useamman minuutin pituiseksi.  

Filtterit ja piirtäminen 

Halutessasi voit lisätä kuvasi päälle filtterin. Sen lisäät pyyhkäisemällä näyttöä vasemmalle tai oikealle. Luovuutta näyttääksesi voit piirtää kuvan päälle jotain, esimerkiksi vaikkapa jonkunlaisen nuolen. Kynävaihtoehdoista voit valita kuvan paksuuden sekä värin. 

Millaisia tarroja on ja mistä ne lisätään tarinaan Instagram storiesin tarrat ja emojit
Tarrat ja emojit. (Kuva: blog.kuulu.fi)

Kyselyt, kysymykset ja emojit 

Yleisöä kannattaa toisinaan aktivoida ja tämä onnistuu näppärästi Instagramin työkaluilla. Voit esimerkiksi lisätä kuvasi päälle kysymyksen, johon annat kaksi vastausvaihtoehtoa. Seuraajasi valitsee oman vastauksensa ja klikattuaan pääsee näkemään vastausten äänijakauman. Kysymykset-toiminnolla voit luoda laatikon, mihin seuraajasi voivat kirjoittaa sinulle kysymyksen.  Emojislider on rennompi tapa esittää kysymyksiä tai tiedustella fiiliksiä,; seuraaja voi vastata vierittämällä emojia sormellaan laidasta toiseen. 

Seuraajien tiedot 

Pääset tarkastelemaan, ketkä ovat nähneet tarinasi klikkaamalla oman tarinapallosi kuvaketta. Vasemmassa alareunassa näkyy jokainen pätkäsi ja kuinka monta katsojaa videollasi on ollut. Lukemaa klikkaamalla avautuu tilastot, eli lista josta näet jokaisen katsojasi nimeltä. Mikäli haluat jatkossa estää jonkun tuolta listalta, klikkaa nimen perässä olevaa rastia ja valitse “piilota”. Tilastosta pääset katsomaan myös kyselyidesi ja emojislidereittesi tuloksia. Lisäksi näet kysymyksesi ja pääset vastaamaan niihin. 

Stoorien ja reelssien käyttö yritystoiminnassa

Monet yritykset käyttävät stooreja päivittäin, joko itse yrittäjät, henkilökunta tai yhteistyökumppanit, vaikuttajat ja influensserit. Matkailualan yrityksille on tavallista lisätä kuvia tuoreista postauksistaan tai kuvata videota maisemista, joita esimerkiksi hotellin pihalta näkyy. Voi olla toiminnallisia klippejä kuvattuina yrityksen tiloissa tai yhteistyökumppaneidensa tiloissa/retkiltä. Esimerkiksi husky-safarit kuvaavat monesti videoklippejä kuskin paikalta, ikään kuin katsoja olisi reessä kyydissä ja tämä klippi jaetaan yhteistyökumppanin, vaikka majoitusliikkeen stoorissa ja yritykset lisätään stooriin tägäämällä. Näiden mainosklippien on tarkoitus saada katsojat varaamaan matkansa ko hotelliin ja varaamaan safari. Toisinaan, varsinkin Lapissa riittää kuva revontulista jo pelkästään seuraajaa pääsemään tunnelmaan.

Instagram Reels

Instagramissa on Reels eli kelat ominaisuus, joka on julkaistu elokuussa 2020. Kelojen avulla tuotetaan ja jaetaan lyhyitä videoita. Kelojen avulla voit jakaa omaa tai brändisi tarinaa, viihdyttää seuraajiasi, jakaa uutta tietoa seuraajillesi ja tavoittaa uusia käyttäjiä. Yksi kela on video, joka kestää 3-30 sekuntia. Kelojen keskeinen osa on usein ääniraita tai musiikki. Video voi koostua eri klipeistä. Keloja luodessasi voit hyödyntää Instagramin omia Reels -työkaluja.

Kuinka reelsiä käytetään?

Julkisen Instagramin käyttäjien Reelsit näkyvät Tutki- osion tai Reels- nappulan kautta. Avatessasi kelan, kela toistuu uudelleen ja uudelleen, kunnes itse siirryt seuraavaan videoon. Seuraavaan kelaan pääset pyyhkäisemällä ylöspäin ja edelliseen kelaan pyyhkäisemällä alaspäin. Voit pysäyttää kelan pitämällä sormea paikallaan kelan päällä. Kelan äänet saadaan pois ja takaisin päälle napauttamalla ruutua.

Instagramin algoritmi seuraa tekemiäsi valintoja Reelsissä. Jos esimerkiksi tykkäät, kommentoit tai katsot jotain videota kauemmin, algoritmi näyttä sinulle saman tapaisia keloja lisää.

Kelan luominen

Luodessasi uuden Reelsin, voit joko kuvata sen suoraan Instagramissa tai ottaa valmis videosi Reelsin editoriin. YouTube-ohjeeseen pääset tästä. Reels -editoriin pääset Instagram Storiesin kameran avulla, valitsemalla alareunasta ”Reels”. Kuvatessasi Reelsin suoraan Instagramin kautta, käytössäsi ovat Reelsin työkalut. Työkalujen avulla voit esimerkiksi käyttää videotehosteita, filttereitä, lisätä musiikkia ja muutella videon nopeutta.

Aloittaessasi videon luomisen, valitse 15 tai 30 sekuntia kelan maksimipituudeksi. Vaikka kelassa olisi useampi videoklippi, ne voivat kestää maksimissaan 30 sekuntia. Videoklippejä voit lisätä kuvaamalla uudelleen Reels painikkeesta tai tuomalla niitä puhelimestasi. Musiikkia voit joko lisätä Instagramin musiikkityökalulla tai lisäämällä oman ääniraitasi. Voit tallentaa muiden Reelseissä olevaa musiikkia ja käyttää sitä myöhemmin omissa videoissasi. Tallennetut musiikit löydät musiikkikirjaston kautta. Joitain musiikkeja ei voi käyttää yritystileillä.

Tekstin lisääminen kelaan

Videoihin voi lisätä useita tekstejä, jotka näkyvät tiettyjen kelojen aikana. Lisää teksti aina siihen kohtaan videota, jossa haluat sen näkyvän. Lisäyksen jälkeen klikkaa alareunassa näkyvää tekstilaatikkoa ja tämän kautta voit vielä säätää tekstin näkyvyyttä aikajanallasi. Tallentamaton videon esikatselu pyörii samaan aikaan ruudulla, jotta näet miltä kelasi tulee näyttämään. Tekstin näkyessä läpinäkyvänä videolla, teksti ei näy lopullisella videolla kyseisessä kohdassa.

Käyttäjien/opiskelijoiden/bloggaajien mietteitä

Mielestämme Instagram on tänä päivänä hyvä keino markkinoida yrityksiä ja niiden tuotteita kuluttajille. Tarinat ja kelat tuovat tuotteen lähemmäksi kuluttajaa ja maailma pienenee entisestään kun turisti voi tuntea olevansa jo “melkein perillä” haaveillessaan tunturien maisemia katsoen. Yrittäjä voi kuvata videot ja postaukset ennakkoon ja säätää niiden julkaisukohtaa haluamaansa ajankohtaan. Tämän kaltainen suunnittelu (esimerkiksi vuosikelloon kirjattuna) helpottaa markkinoinnin toteutuksessa.

Kirjoittajat Pauliina Pennanen ja Maria Mikkola

mariamikkola Blog workshop, General

8 Replies

  1. Hieno blogi postaus teillä! Kerrotte alussa hyvin opettavasti miten story luodaan instagrammissä ja kerrotte mitä ominaisuuksia niihin on mahdollsita laitaa. Lopussa kerrotte myös mielipiteen käyttäjien ja muiden toimesta mikä on tärkeää tuoda esiin. Mahtavaa!

  2. Todella selkeästi olette ohjeistaneet tarinoiden ja kelojen tekemiseen, kuvat havainnollistaa hyvin! Reelsit on minullekin aika uusi juttu, koskaan en ole niitä kokeillut itse tehdä. Muiden reelsejä on kyllä tullut selailtua, ja näyttävät hauskoilta. 🙂

    1. Kiitos ihanasta palautteesta!
      Täällä sama homma, yhtään reelsiä en ole vielä itse tehnyt, taitaa olla aika kokeilla 🙂

  3. Tätä postausta oli kiva lukea. Toitte esiin paljon hyviä vinkkejä kuinka sitä käytetään, joten kiitos selkeistä ohjeista! 🙂

    1. Kiitos ihanasta palautteesta! Hieno kuulla, että osasimme selkeästi esittää asiamme.

  4. Hei. Kiitos valaisevasta kirjoituksestanne. Itselläni käyttö on ollut pelkkää pinta raapaisua verrattuna lukemaani artikkelin sisältöön. Jatkossa tulee ajateltua käyttöä tarkemmalta pohjalta.

    1. Kiitos palautteesta! Ihana kuulla, että tietämyksesi lisääntyi julkaisumme myötä. Mukavia opetteluhetkiä Instagramin parissa. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *