Itse olen opiskellut valokuvausta ja visuaalista journalismia, joten asia on minulle jokseenkin tuttu. Valokuvaus on vapaata harrastamista ja monet ihmiset esimerkiksi ottavat kuvia loma matkalla. Moni sosiaalisen median käyttäjä julkaisee näitä kuvia sitten kaikkien tai kavereiden nähtäväksi. Sosiaalista mediaa käytetään nykymaailmassa paljon kaupallisesti hyödyntäen. Monet eri yritykset ottavat sosiaalisen median ihmisiin yhteyttä tehden yhteistyötä. Tämä asia on kuitenkin asia erikseen. Minä keskityn sosiaalisen median valokuvaamiseen tässä tekstissä.

Järjestelmä kameralla otettu kuva minusta. Filmnoir kuva eli kuvaa on muokattu musta valkoiseksi
Photo By Anni Suolonen 2017
Puhelimen kameralla otettu kuva kaveristani 2019 Photo By Tua Sinkkilä

Millainen on hyvä kuva sosiaalisessa mediassa?

Sosiaalinen media ja sinne kuvien jakaminen on nykyaikana erittäin yleistä ja helppoa. Suurimmalla osalla ihmiskunnassa on varmaankin älypuhelin ja pystyy hyppäämään sosiaaliseen mediaan silmänräpäyksessä. Kuvien laittaminen tapahtuu yhtä nopeasti. Mutta mitä on hyvä tietää enne kuin laitat kuvan sosiaaliseen mediaan? Seuraavat ohjeet tai neuvot oman minun omasta kokemuksestani tulleita huomioita ja sellaisia, joita itse otan kuvassa huomioon. Itse siis kuvaan yhtä paljon järjestelmä kameralla kuin puhelimella. Eli ohjeet sopivat molempiin.

  • Kuvasi voi päätyä kaikkien näkyviin. Vaikka olisit laittanut vain kaverit näkevät voi kuvaa jakaa eteenpäin, jolloin kuva levää tuntemattomien ihmisten näkyviin.
  • Henkilö kuvan ottamisvaiheessa on hyvä katsoa tiettyjä asioita esimerkiksi:
    • Kuva ei ole liian paljastava ja on sopiva laittaa sosiaaliseen mediaan.
    • Kohde henkilön rajaaminen kuvasta oikein on myös tarkkaa. Se että jalkoja kuvassa ei näy ei haittaa, jos se on rajattu oikein, mutta esimerkiksi ei kannata rajat otsan kohdalta kuvaa.
    • Kuvaajan pitää osata ohjata kohde henkilöä ja sanoa mikä on hyvin ja miten kättä voisi esimerkiksi pitää.
    • Kohde henkilön ei kannata vain pysyä tumput suorana kuvassa vaan vähän liikkua eli tehdä niin sanotusti ”tipu tanssia”. Pieniä askelia ja hieman käsien, pään liikettä ja keskivartalon liikuttamista sisältävä liike rata. (suomenkielisessä videossa esimerkki).
  • Valokuvan tarkkuus on myös tärkeää. Nykyaikana puhelimen kamerat ovat vaan niin hyvä, että ei turhaan tarvitse tarkentaa, mutta tällöin kuva on tasainen eikä niin elävä kuin kuva, jossa tausta on hieman sumentunut, mutta kohde on tarkka.
  • Symmetrisyys ja kuvan perspektiivi kuvassa on myös mielestäni tärkeitä.
Opetus video englanniksi miten saada hyvä kuvia puhelimella.
Video suomeksi hyvistä vinkeistä valokuvaamisesta

Mitä hyötyä on Lightroomista ja Photoshopista?

Varmasti olet kuulut Photoshopista tai Lightroomista. Molemmat sovellukset ovat Adobe käyttöjärjestelmän tukemia ja vaativat Adobe tunnuksen kirjautukseen ja siitä on ilmainen kokeilu, jonka kyllä voi uusia kuukauden välein muistaakseni tai maksaa tietty summa ohjelmasta/ohjelmista tai ostaa koko Adobe ohjelmisto paketti, johon kyllä tulee paljon muutakin kuin valokuvaan liittyviä ohjelmia. Jos haluaa katoa hintoja tai muita tieto niin www.adobe.com/fi saa tietoa suomeksi.

Mutta mitä hyötyä näistä kahdesta on valokuvauksessa? Paljonkin jos minulta kysyt. Lightroom on se, jota valokuvaajat eniten käyttävät, koska siellä on helpon säätää ja asettaa kuvien asetukset helpoiten. Tärkein osa on tienkin kirjoittaa tietoihin, että kuva on sinun eli estää copyright teko. Jos niin nyt sattuisi, että kuvasi päätyisi sinne, minne et itse ole laittanut voit todistaa näin kuvan olevan sinun. Itsellä tulee kaikkiin kuviini automaattisesti niin järjestelmä kamerassa kuin puhelimessa. Lightroomin ja Photoshopin voi ladata myös puhelimelle.

Kuvan takaa löytyvät tiedot on tärkeä olla jos kuvalle copyright tapahtuu.

Photoshop voi kuulostaa turhalta mutta minä esimerkiksi käyn säätämässä kuvan koon ja pikselit oikeiksi Photoshopissa. Harvoinpa käytän sitä kuvan makaamiseen.

Kannattaa siis ennen, kun lataat kuvan sosiaaliseen mediaan tarkistaa, että kuvan ”takana” on copyright merkki jos se päätyy seilailemaan ympäri nettiä.

Kirjoittaja Tua Sinkkilä 20.9.2022

sakura General

6 Replies

  1. Hyviä vinkkejä ja muistutuksia kuvien julkaisuun liittyen 🙂 Lightroom on myös itselläni puhelimessa käytössä, mutta tuosta copyright kohdasta en ollutkaan tietoinen! Pitääkin perehtyä sovellukseen enemmän.

  2. Tosi kattavasti kerrottu, hyvä postaus. Aiemmin kirjoitin blogia ahkerasti mutta se jäi vuosien mittaan pois. Blogiin kuvasin itse paljon, niin ikään järkkärillä ja silloin olisin kaivannut Lightroomia, käytin Picasaa itse. Täytyykin hommata Lightroom ja alkaa tutustumaan sen käyttöön, josko se blogikin sieltä taas heräisi eloon… 🙂

  3. Kivasti kirjoitettu postaus! 🙂 Kuvat ja videot oli hyviä ja kiva lisä kirjoituksen ohelle. Itselleni aihe on sinänsä tuntematon, sillä minulla ei ole juuri kokemusta kuvien muokkaamisesta muualla kuin puhelimen omalla muokkaus työkalulla. Lightroom menee ehdottomasti kokeiluun! Myös muistutus/vinkki copyright merkin lisäämisestä kuvan ”taakse” oli hyvä, itselleni sekin uutta tietoa, että näin voi tehdä omille kuville! 🙂

  4. Copyright aiheutti itselleni uuden harmaan hiuksen. En tiennytkään, että se erikseen pitää laittaa! Tästä olisi kiva olla enemmän tietoa postauksessa.
    Lightroom on ollut muutoin itsellä kovassa käytössä, photoshop on jäänyt vanhana ajatuksena itselle, että sen tulisi olla tietokoneella. Tämä oli siis varmaan noin 10-vuotta sitten..

  5. Itsekin tykkään valokuvata paljon, mutta käytän lähinnä kameran omaa kuvien muokkausta, tai instagrammin työkaluja. Lightroom oli ihan tuntematon käsite. Kiitos kattavasta tietopaketista. 🙂

  6. Hei, hieno teksti, pisti itsen oikein miettimään miten on kuvissa ollut kun itse ottanut kuvia. Itsellä ei ole taustaa oikein valokuvaamisesta, ellei sukujuhlia lasketa kun käsketty ottaa kuvia. Hyviä vinkkejä ja tärkeitä huomautuksia myös aloittelijalle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *