Tapahtuman tarinankerronnan oppaan avulla pystyt luomaan tapahtumastasi tai näyttelystäsi tarinan. Tarinankerronnan avulla kuulijalle välitetään tietoa, opetetaan uutta ja luodaan kokemus. Tapahtuman tarinankerrolla kerro brändisi tarina tai markkinoi yrityksesi tuotteista / palvelujen.
Tapahtuman tarinnankerronta opas
Tarinankerronnan opas kertoo ja ohjaa kuinka hyödyntää tarinankerrontaa ja sen voimaa tapahtumissa ja tapahtumamarkkinoinnissa. Opas on suunnattu tapahtumasuunnittelijalle, tapahtuman näytteilleasettajalle tai ihan vaan markkinoinnista kiinnostuneelle. Tarinankerronnan avulla välitetään tietoa luomalla tapahtuman osallistujille inhimillinen ja samaistuttava kokemus. Miellyttävän kokemuksen saaneet osallistujat ovat tapahtumaan sitoutunutta yleisöä. Kokemuksen myötä kuulija usein oppii jotain uutta. (Event storytelling playbook 2019.)
Tarinankerronta ja asiakaskokemuksen johtaminen tapahtumamatkailussa nivoutuvat oppaassa olennaisesti yhteen sekä ohjaavat tekijää/ markkinoijaa luomaan kokemuksellinen tarina. Tätä opasta voi hyödyntää tapahtumamatkailun lisäksi esimerkiksi myös matkailun markkinoinnissa, asiakaskokemuksen johtamisessa ja yrityksen brändäyksessä. Opas on hyvä tiivistelmä tarinankerronnasta, sen voimasta. Opas on selkeä kokonaisuus, jossa asiat on pilkottu kulkemaan vaihe vaiheelta.
Tarinankerronta
Tarinat ovat tuttuja meille jokaiselle. Olemme usein kuulleet tarinoita lapsesta asti, tällöin emme ole vielä ymmärtäneet tarinoiden voimaa ja tapaa opettaa kuulijaa. Tarinankerronta on oiva työkalu opetta uusia asioita ja tämän hyödyntäminen onkin yleistä koulumaailmassa. Tieteellisen selityksen mukaan aivot ovat vastaanottavaisempia tarinan mukana tulleelle suurelle tietomäärälle, koska tieto muuttuu tunnistettavamaksi ja samaistuttavammaksi (Event storytelling playbook 2019).

Mielestäni yksi tärkeimmistä asioista tarinankerronnassa on se, että tarinat saavat meidät ajattelemaan, järkeistämään, oppimaan uutta ja kokemaan yhteenkuuluvuuden tunnetta. Samaistuessamme tarinaan, sitoudumme vahvemmin tarinaan. Tämän vuoksi tarinankerrontaa kannattaa hyödyntää sisältömarkkinoinnissa. (Event storytelling playbook 2019.) Tarinankerrontaa hyödynnetään myös digitaalisessa toimintaympäristössä koko ajan, toiset ammattimaisemmin ja toiset vielä opetellen. Toiset eivät kuitenkaan välttämättä tiedosta tarinan voimaa, kun taas toiset osaavat hyödyntää sitä niin työelämässään kuin vapaa-ajallaankin.
Hyödynnä tarinankerrontaa
Tarinankerrontaa voidaan hyödyntää eri alojen liiketoiminnassa, kuten matkailualalla. Tarinankerronta otettiin esimerkiksi brändäykseen mukaan ja huomattiin, kuinka paljon se vaikutti asiakaskäyttäytymiseen ja asiakaskokemukseen. Tapahtumissa tarinankerronta saa yhteisöllisemmän sekä mukaansatempaavan muodon. (Event storytelling playbook 2019.) Tapahtumissa ollaan fyysisesti paikalla ja tarinankerronnan lisäksi myös, koko tapahtuman yleinen energia luo ennestään lisää tunnesyvyyttä kokemuksellisuuteen.
Mielestäni tämän koko kokemuksellisuuden tiedostaminen, rakentaminen ja hallitseminen ovat vahva työkalu, joka on jo käytössä matkailualalla kuin yleisesti markkinoinnissakin. Tämän vuoksi varmastikin tarinaa ja tarinankerronnataa opiskellaan esimerkiksi matkailualan opinnoissa.

Pohtiessasi miten saat yleisösi resonoimaan tarinankerrontasi kautta, voit hyödyntää tapahtumissa kuusi pisteistä suunnitelmaa. Tämä on suunnitelma, joka tiivistää Paul Zak4:n, Stephensin, Sibertin ja Hanssonin kirjjalisuuden. (Toissijaisen lähteen merkintä!) Nämä kuusi pistettä ovat:
- Tuotteen tai palvelun kysynnän luominen
- Arvosuuntaa kertomuksesi
- Rakenna luottamus brändilupauksen kautta
- Brändää identiteettisi tapahtumassa
- Pidä bränditarinasi yksinkertaisena ja samaistuttavana
- Aseta tarinasi asiakkaan matkan alkuun
Sovella tarinankerronta tapahtumaan
Tarina hyödyntäminen tapahtumassa vaatii miettimään osallistujan matkaa. Minkälaisen matkan osallistuja kulkee, alkaen ennen tapahtumaa ja loppuen tapahtuman jälkeiseen aikaan. Tapahtumaan osallistujan matkasta piirretään kartta, joka sisältää osallistujasiirtymän eri elementit. (Event storytelling playbook 2019.) Näitä elementtejä ovat:
- Pre-event -luo ennen tapahtumaa odotuksen tunteen, luo haaste ja vihje sen ratkaisusta
- Event – tapahtumassa tarinasi huipentuu ja haaste ratkeaa, rekisteröi ja sisäänkirjaa asikkaita
- Post-event -tapahtumatietojen analysointi, toimiko tarina, miten siihen reagoitiin ja mikä kokemus siitä jäi
- Buffer – tapahtuman seuraavaa versioita edeltävät kuukaudet. Muistuta edellisen vuoden tapahtuman kokemuksesta ja pidä yllä odotusta/ jännitystä tulevaan tapahtumaan (Event storytelling playbook 2019.)

Tärkeätä onkin huomioida, että tarinassa ei ole pelkkä tapahtuma. Tapahtuman tarina pitää sisällään koko kokonaisuuden ja tämän kokonaisuuden hallinta auttaa luomaa kokemuksellisen tarinan. Tarinan kokonaisuus taas koostuu tietyistä elementeistä, joiden suuntaviivoja on helppo seurata. Aihe oli mielenkiintoinen ja uskon, että näitä tarinnankerronnan oppeja tulen käyttämään tulevaisuudessa markkinoinnissa.
Viitteet
Event storytelling playbook 2019. EventMB Studio. http://www.eventmanangerblog.com/event-storytelling.
RonaldCandonga. Pixabay. https://cdn.pixabay.com/photo/2020/07/08/04/12/work-5382501_960_720.jpg.
StartupStockPhotos. Pixabay 2022. https://cdn.pixabay.com/photo/2015/07/17/22/43/student-849822_960_720.jpg.
Victoria_rt. Pixabay 2022. https://cdn.pixabay.com/photo/2018/05/13/14/52/boys-3396713__340.jpg.