https://iconscout.com/icons/wechat

Suomessa (ja Euroopassa) olemme tottuneet käyttämään webbipohjaista WhatsAppia kommunikointiin. Kiinassa käyneiden tuttavien kertoman perusteella Whatsapp ei toimi Kiinassa, hallitus blokkaa WhatsApp viestejä, ja ne välittyvät vain silloin tällöin.

Mitä viestipalvelua kiinalaiset sitten käyttävät? Vastaus on niinkin yksinkertainen, että kiinalaisilla on oma  webbipohjainen viestisovellus, WeChat. WeChat on pohjimmiltaan hyvin samanlainen viestintäpalvelu kuin whatsAppkin, sen kautta ihmiset chattaavat, jakavat kuvia ja videoita. Erona meidän whatsAppiin löytyy parikin; WeChat on velvoitettu seuraamaan ja poistamaan Kiinan kommunistisen puoleen ”laittomana” pitämät viestit ja lisäksi weChatin sisällä toimivaa WeChat payta pidetään yleisenä maksujärjestelmänä.

Minulle eurooppalaisena demokratiaan tottuneena ihmisenä kuulostaa hullulta koko ajatus viestintäjärjestelmästä, jota ”isoveli valvoo” tarkasti. Ihmisten keskenään vaihtamat viestit ovat kuitenkin henkilökohtaisia, eikä niiden sisältöä pitäisi valvoa. Viestintävälineenä Wechat näyttäisi olevan kuitenkin yhtä tehokas ja monipuolinen kuin meidän käyttämämme WhatsApp.

WeChat Käyttöönotto

WeChatin käyttöönotto on yhtä helppoa kuin minkä tahansa muun puhelimeen ladattavan applikaation:

  1. Lataa sovellus
  2. Luo itsellesi tili
  3. Viimeistele profiilisi
  4. Lisää kavereita
  5. Ala chattailemaan kavereiden kanssa

Netistä löytyy erilaisia ohjevideoita, joissa wechatin käyttöä neuvotaan. Myös WeChat Pay:lle löytyy ohjeita netistä. Tässä yksi esimerkki linkin takana: Wechatin ohjeita

Miten matkailualalla Wechattia voitaisiin hyödyntää?

Lily Zhang Kiinasta photo:Piritta Soukka

Koska WeChat on Kiinalaisille tuttu kommunikointiväline, sitä voitaisiin hyödyntää tietysti viestinvaihdossa ja ilmoittelussa Kiinalaisten matkailijoiden keskuudessa. Esimerkiksi kiinalaista turistiryhmää varten voitaisiin perustaa Chattiryhmä, jossa hoidettaisiin pikaiset tiedotukset ja mahdollisesti yhteisistä kokemuksista otettuja kuvia ja videoita. Kuvien jakaminen esimerkiksi poroista matkakumppaneille onnistuisi helposti wecahtin kautta.

Mielikuvani Wechatista

Mielestäni wechat on erittäin kätevä kommunikointiväline. Siinä näyttäisi olevan jopa enemmän toimintoja kuin meidän whatsapissa. Maksamiseen tarkoitettu wechat pay on tosi kätevä maksupalvelu, jolla voi maksaa mm.kaupoissa. Kyseenalaisena pidän sen valvontaa, jota Kiinan hallitus pakottaa wechatin tekemään.

johannal General

7 Replies

  1. Mielenkiintoinen juttu, en Wechatia tiedäkään kuin nimeltä. Tuo valvontahomma ei oikein taivu minunkaan järkeen, mutta meillähän on tuon maksupalvelun kaltaisia palveluja jo täällä Suomessakin, kuten Apple Pay, vaikkei sitä ole integroitu suoraan iMessage-sovellukseen. Matkailumarkkinoinnissa sitä kyllä voisi hyödyntää, sillä sen käyttäjäkunta on niin iso. Sitä varten vain pitäisi laittaa täysin erillinen puhelin, niin pysyy firman jutut amerikkalaisilla servereillä. 🙂

  2. Olipas mielenkiintoista! En ole tällaisesta ennen kuullutkaan ja oli mukavaa oppia uutta! Pidän tuota kyllä omituisena, että viestittelyjä valvotaan, eikä näin sananvapautta taata tasapuolisesti. Olisi hyvin epämiellyttävää, jos meillä Suomessa näin toimittaisiin.

    Kiinalaiset ovat Suomen yksi suuri turistiryhmä, minkä vuoksi markkinoinnissa ja yhteydenpidossa MyChat voisi varmasti olla hyödyllinen.

  3. Hei Johanna!

    Valitsin aiheen, sillä en ollut kuullutkaan WeChat:sta!

    Ohjeet WeChat:in käyttöön ovat selkeät- mutta porokuva ei auennut minulle heti ja kuvatekstinkin jälkeen kuvan käyttö tässä kontekstissa jäi vaillinaiseksi.

    Myös kirjoitusasuun voisi hieman kiinnittää huomiota, kuten pisteiden paikat ja isot alkukirjaimet. Oma mielipiteesi ja fiilis aiheesta oli kuitenkin kiva lisä.

    Lyhyt ja ytimekäs, mielenkiintoinen aihe- nyt tiedän mikä on WeChat! 🙂

  4. En ole koskaan kuullutkaan WeChatista, olipa mielenkiintoista kuulla miten sitä voitaisiin hyödyntää matkailussa. Tulisi varmasti monelle yritykselle tarpeeseen, sillä kommunikointi voi olla välillä hyvinkin haastavaa, ohjeiden antamisesta puhumattakaan.
    Porokuvan teksti oli jäänyt uupumaan ja kyseisen kuvan käyttö tässä kontekstissa voi jäädä monelle epäselväksi.

  5. Hei!

    En ollutkaan koskaan kuullut tälläisestä WeChat palvelusta. Nykyään tuntuu että noita chat ja maksupalveluja tulee muutenkin kun sieniä sateella niin ei pysy ihan mukana 🙂 Mutta tämä voisi kyllä matkailussa olla hyvä alusta niin saisi tietoa kulkemaan selkeämmin ja ajantaisesti. Kiitos blogistasi!

  6. En ollut ennen kuullut WeChatista mutta teksti antoi siitä hyvin tietoa! Informatiivinen ja hyvä teksti.

  7. Hei.

    WeChat – palvelu tuli itselleni uutena tuttavuutena. Ole tottunut käyttämään WhatsUp – palvelua, mutta Kiinan poliittisesta tilanteesta johtuen ymmärrän hyvin WeChat – palvelun roolin ja aseman paikallisessa yhteiskunnassa ja kulttuurissa.

    Kommunistisen valtion ote järjestelmän hallintaan ja ylläpitoon on erittäin ymmärrettävä. Sovellus palvelee kuitenkin länsimaalaiseen tapaan sekä valtion kansalaisia, että yrittäjiä markkinoinnin ja yhteydenpidon kannalta.

    Kiitos tekstistäsi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *