Herään auringonsäteiden pilkistäessä verhon raosta, tuttuun tapaan ennen kellon soittoa. Tavanomaisesta poiketen olen asettanut herätyksen varmuuden vuoksi lauantaille, koska olen luvannut hoitaa perheemme ponien aamutallin. Olen saanut vastuullisen tehtävän, yleensä valmennuksesta ja hoidosta vastaa tyttäreni Eveliina.

Keitän vielä kupin kahvia ja istun alas. Ponit ovat kuuluneet perheeseemme yli viiden vuoden ajan ja vaikka tallityöt eivät ole minulle arkipäivää, niin tiedän silti rutiinit sekä päivittäisten tarvikkeiden säilytyspaikat. Kahvin juotuani, otan tyttäreni minulle tekemän muistilistan aamun askareista:

  • aamurehut karsinoihin
  • heinät aitaukseen kahteen kasaan
  • muista vesi aitaukseen
  • mahdollinen ponien loimitus sään mukaan
  • tallin siivous

Kesä alkaa jo kääntymään syksyyn, joten puen kevyen takin ylleni. Ilma on raikas, mutta päivästä on tulossa vielä lämmin. Ulkona on ihan hiljaista ja nurmikko on kostea. Astelen talon taakse, mistä kapea tie vie pienen sillan ylitse tallille. Ennen kuin ehdin tarttua tallin ovesta, niin kaksi lempeää hörähdystä tervehtii minua.

Shetlanninponi Pokeri komeudessaan.
Strait’s Poker, tuttavallisemmin Pokeri metsätiellä kuvauksissa (Kuva: Heidi Jokinen)

Vanhempi poni, Pokeri kuoputtaa kaviollaan ovea vauhdittaakseen palvelua. Annan nuoremmalle Ellille ruokakulhon ensin, mistä Pokeri tietää, ettei kopsuttaminen toimi ja lopettaa heti. Sujautan oven raosta myös malttamattomalle kaverille aamiaisen. Napsautan radion päälle ja nappaan seinältä kassin, jossa aamuheinät ovat valmiina. Käyn jakamassa heinät aitaukseen kahteen kekoon ja lisään astiaan raikkaan veden. Palaan takaisin talliin, jossa kaksi uteliasta päätä kurkistaa karsinoista odottaen. Puen molemmille poneille riimut ja talutan ulos aitaukseen ensin vanhemman ponin Pokerin. Haen myös Ellin, joka kirmaa hiekalle piehtaroimaan ennen heinäkasalle suuntaamista. Ulkona ei sada, joten loimia ei tarvitse pukea.

Katselen hetken tyytyväistä rouskutusta ja päätän palata siivoamaan tallia. Haen kärryt ja aloitan siivoamalla karsinat. Puhdistan juoma-astiat ja harjaan käytävän. Punnitsen päivän heinäannoksen valmiiksi kassiin ja mittaan iltarehut kulhoihin karsinoihin odottamaan. Siivoan tavarat omille paikoilleen ja tarkistan vielä aitauksen portin lukituksen. Vilkaisen kelloa ja päätän lähteä aamiaiselle.

Aamiaisen lomassa käynnistän tietokoneeni. Selaan Hippoksen sivuja, lupasin ilmoittaa tyttärelleni heti kun seuraavan viikon kilpailujen lähtölistat on julkaistu. Hippoksen kilpailukalenteri voit seurata ja tarkastella mm. ilmoittautumisia ja lähtölistoja.

Kiinnostaako sinua ponien hoito? Entäpä poniravit? Katso alta video poniraveista.

hjokinen General ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *