ClimateForest-projektet är ett samarbete mellan flera partners. Det har fått finansiering från EU, Interreg Aurora och Lapplands landskapsförbund. Vårt mål är att utveckla nya verktyg för att förebygga skador på skogen och riskhanteringsmetoder för att stödja och säkerställa försörjningen i Aurora-regionerna i relation till skogar.

Introduktion

Skogsskador  påverkar negativt på många av de ekosystemtjänster som skogar erbjuder, inklusive klimatreglering, produktion av förnybara råvaror och andra försörjande, reglerande, kulturella och stödjande ekosystemtjänster. Klimatförändringsrelaterade störningar påverkar redan skogstillväxten dramatiskt i delar av Europa, som Aurora-regionen, och dessa problem beräknas öka och expandera norrut. Eftersom Aurora-områdena förväntas uppleva mer dramatiska temperaturökningar än lägre breddgrader, kommer dessa områden troligen att möta allvarligare effekter av klimatförändringen.

Projektmål

Det övergripande målet med detta projekt är att utveckla nya verktyg för att förebygga skogs skador och riskhanteringsmetoder för att stödja och säkerställa försörjningen i Aurora-regionen i relation till skogar. Genom att minska effekten av skogs skador och utveckla nya metoder förbättras regionens ekonomi och vitalitet. Nytt FoU-samarbete inom skogssektorn kommer att skapas och ny kunskap delas. Projektet kommer att generera ny kunskap för kort- och långsiktiga aktiviteter för att förbättra levnadsvillkoren i Aurora-regionen och bidra till hållbar ekologisk, social och ekonomisk utveckling.

Påverkan

Mer sofistikerade riskbedömningsmetoder kan hjälpa oss att förutse förekomsten och omfattningen av skogsstörningar under kalla och nordiska förhållanden i Aurora-regionen. Nuvarande riskhanteringsmetoder behöver också förfinas för att implementera korrekta hanteringsmetoder. Skogsägare, beslutsfattare och andra grupper som är med i skogsvård behöver korrekt information om hur de ska hantera sina skogar. Information om möjliga framtida klimat är avgörande för optimal beslutsfattande och adaptiv skogsförvaltning på bestånds- och landskapsnivå.