Kaikkiko se pitää sinne sosiaaliseen mediaan laittaa? No ei kaikkea, mutta riittävästi ja oikealla tavalla.
Google.fi. Viestintä, vaikuttajaviestintä, viestinnän merkitys? Viestiä on pitänyt sekä sisäisesti, että ulkoisesti kovaa tahtia IisiK5 projektin edetessä ja opittu on paljon, mutta silti tietoa pitäisi saada lisää. Ja rehellisesti sanottuna projektimme ulkoinen viestintä ei ole kattavaa. Onhan meillä kivat somesivut, mutta kiireen keskellä sinne ei ole saatu niin paljoa aikaiseksi, kuin mitä olisi halunnut. Muutama blogipostaus löytyy ja pari kuvaa. Ajan puute ja etänä projektiryhmän jäsenten kanssa työskentely on ollut haasteemme. Esimerkiksi hetken vangitsevat kuvat purevat minuun parhaiten ja mielestäni tällaisia spontaaneja somepäivityksiä meillä on ollut lähes mahdotonta saada aikaiseksi. Henkilökohtainen tavoitteeni viestinnän osalta projektin loppuvaiheelle on tuottaa parempaa, mielenkiintoisempaa sisältöä Instagramin puolelle.

Jos ulkoista viestintää ei ole, on mahdotonta tavoittaa kohderyhmät. Toisten projektiryhmien jäsenet tavoitamme tällä hetkellä hyvin, mutta onko sisältömme sellaista, mikä muita kiinnostaa? Arviolta 25 henkilöä pohtii tismalleen samoja asioita viestinnän ja itse projektissa toimimisen kannalta lisäksi hakien ja välittäen samankaltaista tietoa liiketoiminnan laajentumisesta yrityskaupan kautta. Projektiryhmien sisältö ja somet ovatkin näin ollen niin samankaltaisia, että mielenkiinto ei riitä kaikkiin. Toki viestinnän kannalta on mukava vähän seurata miten toiset projektiryhmät ovat someaan rakentaneet. Mitä olisi siis voinut tehdä toisin? Viestiä eri tavalla.

Kuinka saada ulkoiset kohderyhmät kiinnostumaan sisällöstä? Myynnin ja markkinoinnin ammattilaistan sivuilta “Some markkinoinnin lyhyt oppimäärä” kertoo oleellisimmat. “Ei riitä, että yrityksesi löytyy sosiaalisesta mediasta”. Ei siis riitä, että projektimme löytyy Facebookista ja Instagramista. Kohderyhmillemme täytyy osata tuottaa sisältöä oikeaan aikaan ja oikealla tavalla. “Osoita olevasi seuraamisen arvoinen”. Edellä mainitun ongelman mielenkiinnon puutteesta samanlaisiin postauksiin on mainittu myös some markkinoinnin lyhyessä oppimäärässä: “päivitykset, joissa jaetaan samoja asioita joita kaikki muutkin jakavat, harvoin johtavat päivityksen vapaaehtoiseen jakamiseen tai kanavasi seuraamiseen”.
Missä kohderyhmäsi on? Miten ja mitä kanavia käyttämällä tavoitat heidät? Mielestäni projektimme kanavavalinnat ovat oikeat, tavoitamme kohderyhmämme suurilta osin sosiaalisen median kautta. Lopputuotosta eli ostajayritykselle hyödynnettävää materiaalia tulemme tarjoamaan eteenpäin mikä on mielestäni projektin yksi tärkeimmistä tavoitteista. Lopputuotoksen eteenpäin tarjoaminenhan sisällyttää ulospäin suuntautuvan viestinnän, kaiken hakemamme tiedon ja opin liiketoiminnan laajentamisesta yrityskaupan myötä sekä yhdessä projektissa toimimisen lopputuloksen.

Entä jos aikaa somettaa on parhaiten illalla juuri ennen nukkumaanmenoa? Älä. Tai jos mieli tekee ja aikaa on, ajasta julkaisu. Näin tavoitat parhaiten kohderyhmäsi ja muun yleisön. Otetaanpa jälleen rakas ystävämme Google käyttöön: yleisön käyttäytyminen sosiaalinen media seuranta. WOW! 5 ilmaista työkalua sosiaaliseen mediaan. Mitä nämä viisi ohjelmaa tekevät? Useamman somekanavan hallinnointi yhtäaikaisesti, julkaisujen ja viestien ajastaminen (loistavaa!), tietoa klikeistä sekä maininnoista, sisältöön sitoutumisen seuranta ja somen analytiikka. Erilaisia sosiaalisen median mittareita on uskomaton määrä, mutta onneksi tietoa niistä löytyy hyödynnettäväksi kenelle tahansa. Esimerkiksi idealDigin “Opi hyödyntämään sosiaalinen median mittareita” pidin järkeenkäypänä. Kannattaa lukea, ellei asiasta jo tiedä. Tiesithän, että analytiikalla et tee mitään, jos sitä et osaa tulkita ja hyödyntää?

Eihän tämä kuva täsmää aiheeseen ollenkaan, mutta olkoot ei se haittaa. Kyllä se muuten haittaa. “Visuaalinen yleisanti luo vaatteet yritykselle”. Minkälaisen mielikuvan haluat tuottamasi sisällön taustasta luoda? Huomion aikaansaanti tapahtuu kuitenkin silmänräpäyksessä. Onneksi oppia ikä kaikki. Alku on jo mielestäni hyvä, kun ymmärtää visuaalisen ilmeen ja sisällön merkityksen, kirjoitusvirheiden ja uskottavuuden yhteyden sekä miettii mihin aikaan on järkevin tuottamaansa sisältöä postata.
Somestrategia. Mitä, missä ja milloin? Ei siinä sen kummempaa. Somettaminen on kuitenkin jatkuva prosessi, tämä on some markkinoinnin lyhyen oppimäärän viimeinen vinkki kaikille somettajille. Projektiryhmämme viestinnälle vaatimuksena oli viestintäsuunnitelman laatiminen, mikä vastaa pitkälti somestrategiaa. Kätevää, kun asiat on suunniteltu valmiiksi. On kuitenkin hyvä muistaa, että valmiiksi suunniteltu viestintäsuunnitelma ei tarkoita lukkoon lyötyä. Jos muutoksia ja lisäyksiä kaipaa ja ne projektiryhmän muille jäsenille käy, voi viestintäsuunnitelmaa aina päivittää. Sama pätee somestrategiaan.
Meidän sisäisestä viestinnästä haluan kertoa vielä hieman. Toimii upeasti. Sisäinen viestintä sitouttaa, motivoi ja luo yhteishenkeä ja ei voi olla muuta kuin tyytyväinen, että IisiK5 -projektiryhmämme jokainen jäsen viestii avoimesti ja rehellisesti, aktiivisesti ja hyvässä hengessä. Tällaisen projektiryhmän kanssa on iisi tuottaa iisi viiden kohdan ratkaisu yritysostoon.
