Onkohan minulla flunssa, vai olenkohan vain väsynyt? Ettei vaan olisi matala hemoglobiini? Ei jaksaisi lähteä terveysasemalle, ensin jonottamaan sairaanhoitajalle mittauksiin ja sitten vielä erikseen lääkärille diagnoosia varten. Oilisipa joku kehittänyt sitä Star Trekin lääkärin Leonard McCoyn käyttämää laitetta, jolla voi välittömästi saada tiedot terveydentilasta ja diagnosoida sairauksia. Olisihan se hassua sellaiseen törmätä. Vai olisiko?
Hassua tai ei, mutta Medical futurist nettisivujen mukaan tällaista Medical Tricorderiksi kutsuttua laitetta saatetaan hyvinkin pian käyttää tulevaisuudeessa. Medical Tricorderiin uskotaan jo niin voimakkaasti, että sen kehittämiseen ollaan järjestetty erikseen kilpailu, jossa palkintona jaetaan 10 miljoonaa dollaria. Kilpailijoita haastetaan innovoimaan laite, jonka avulla käyttäjä saa itsestään luotettavaa terveystietoa ajasta ja paikasta riippumatta. Laitteen avulla saataisiin tärkeimpiä elintoimintoja mittaavia tuloksia kuten verenpaine, hengitysnopeus ja lämpötila. Lisäksi laite keräisi suuria määriä tietoja terveydentilasta langattomien antureiden, kuvantamistekniikoiden ja kannettavien, ei-invasiivisten laboratorioratkaisujen avulla. Laite kykenee diagnosoimaan 12 eri sairautta.
Langattoman tekniikan käyttöä terveydentilaa mittaavien laitteiden yhteydessä ollaan otettu jo käyttöön. Tästä esimerkkinä Quardio Arm-langaton verenpainemittari, jossa mansetti kiinnitetään käteen ja älypuhelimen sovellus tallentaa langattomasti mittaustulokset älypuhelimeen. Sama yhtiö on kehittänyt myös langattoman ekg-laitteen kuluttajan käyttöön
Harva maallikko on kuitenkaan kykenevä tulkitsemaan ekg-muutoksia itse, joten käyttömahdollisuudet rajoittuvat lähinnä sykemittarin kaltaiseen käyttöön. Jos tällaiset sovellukset saataisiin tarvittaessa liitettyä esimerkiksi Kanta-palveluun, mittareiden tuloksia voisi hyödyntää jatkossa myös diagnostiikassa ja etälääkäripalveluissa. Käytännössä suuri osa Medical tricorderin käyttöön tarvittavasta teknologiasta on jo kehitetty.
Tulevaisuus tuo tullessaan terveydenhuoltoalalle uutta teknologiaa, yllättävän nopealla aikataululla. Uusia innovaatioita on jo oven takana koputtelemassa ja kaikkea uutta lääkäreiden ja hoitajien työn avuksi on jo kehitetty. Asiantuntijatkin uskovat, että tulevaisuudessa biosensoreiden avulla voidaan kerätä reaaliaikaista tietoa potilaiden vitaalielintoiminnoista tai vaikka unen laadusta ja nähdä tulokset jatkuvasti suoraan potilastietojärjestelmistä. (https://www.sitra.fi/blogit/sensoriteknologia-tulee-terveyteen-olemmeko-valmiita/)
Amerikkalaisen fysioterapia yhdityksen PTinMotionin julkaisemassa artikkelissa Health Care Technology Today muistutetaan siitä, että edistysaskeleet teknologian kehittymisessä ovat vasta alussa ja suurimmat muutokset vielä edessäpäin. Suomalaisessa lääkärikirja Duodecimissä pohdittiin myös teknologian tuomia uhkia. Suurin uhka ja käyttöönoton este uudelle teknologialle on tietoturva, yhteiset toimivat järjestelmät ja se miten saamme “hyökkäykset” ja “kaappaukset” poissuljettua.
Innovaatioihin ja kehitykseen tulisi saada mukaan myös itse käyttäjät. Voi kuinka mehukkaita ideoita työntekijöiden kahvihuonekeskusteluissa lentääkään. Kunpa ne kaikki saataisiin kiinni ja mukaan uuteen teknologiaan sillä mikään ei ole enään mahdotonta. Onkohan ideointi myös Medical Tricorderiinki alunperin lähtenyt kahvikupin ääressä vietetyn viisitoistaminuuttisen hengähdystauon aikana?
-Ryhmä 2-
Hyvä ja mielenkiintoinen kirjoitus. Olisihan se jännempi homma, jos taskussa olisi laite, joka antaisi diagnoosin käden käänteessä 🙂
Tosiaan teknologia kehittyy huimaa vauhtia meidän alalla, tiedä millaista teknologiaa tullaan vielä käyttämään.
Tämä on tulevaisuutta.
Koulun alussa jo perehdyin hieman tähän mitä kaikkea uutta teknologiaa onkaan olemassa ja silloin yllätyin asiasta täysin. itse juurikin on ajatellut kaiken tälläisen olevan jotain star trek-tason hommia. 😀
Yhä enemmän teknologia yleistyy ja arkipäiväistyy ja tulee olemaan tavallistenkin ihmisten saatavilla nopeastikin.