Mikä on vuorovaikutteinen televisio?
Vuorovaikutteinen televisio on tarkoitettu yksin asuville tai laitoksissa asuvien käyttöön. Televisio tukee yksin asumista kotona. Sitä käyttää tällä hetkellä vanhukset omaishoitajien ja kotihoidon tai laitoksessa olevien hoitajien avulla. Kuitenkin jatkossa se tulee jokaisen käyttöön, joka tarvitsee laitetta. Myös nuorille.
Teknologiaa käyttämällä säästetään kustannuksia ja tehostetaan hoitotyötä. Vuorovaikutteinen televisio on suunnattu ikäihmisille. Vuorovaikutteinen televisio sopii parhaiten muistisairauden alkuvaiheessa oleville sekä omaishoitajille. Esimerkiksi kotihoidon työntekijät ja ikäihmiset kotona voivat olla yhteydessä television avulla. Tarjolla voi olla esim. liikuntahetkiä tai tanssituokioita, joita palveluntuottaja juontaa. Ikäihmiset voivat olla mukana vuorovaikutteisen television avulla. Vuorovaikutteisen television avulla tuetaan muistisairaiden alussa olevien henkilöiden kotona asumista.
Vuorovaikutteisen television hyviä puolia ovat: sosiaalisuus, yhteisöllisyys, osallistuminen, yksinäisyyden poisto, turvallisuus riskien pienentäminen ja sairauden hoitaminen. Vuorovaikutteisen television avulla asiakas saa tunteen yhteisöllisyydestä ja sosiaalisuudesta, kun hän on yhteydessä hoitajiin tai esim. jumppatunnin vetäjiin television avulla. Hän saa tunteen siitä, että ei ole yksin, kun voi osallistua television avulla yhteisölliseen tapahtumaan. Vuorovaikutteisen television avulla voidaan myös hoitaa sairautta, kuten masennusta, siten, että televisio toimii ikään kuin mielialalääkkeenä esim. jumppatuokiossa. Liikunta lisää hyvänolon tunnetta, dopamiini- ja endorfiini-hormoneja. Liikunta toimii siis mielialalääkkeenä.
Käyttäjät voivat asua joko kotona tai laitoksessa. Vuorovaikutteinen televisio on hyvä apu yksinäisyyteen yksin asuville. Hoitaja laitoksessa, omaishoitaja tai kotihoidon hoitaja auttaa television käytössä. Kokeiluun on tulossa myös muita kuin ikäihmisiä. Tarkoitus on, että jokainen, joka haluaa, pystyisi saamaan vuorovaikutteisen hyvinvointitelevision jatkossa.
https://jyx.jyu.fi/dspace/handle/123456789/50330
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/06/29/hyvinvointi-tv-piristaa-ikaihmisia
Moikka!!
Hyvä ja mielenkiintoinen juttu! Herätti paljon ajatuksia varsinkin tämä lause “.. Vuorovaikutteisen television avulla voidaan myös hoitaa sairautta, kuten masennusta, siten, että televisio toimii ikään kuin mielialalääkkeenä esim. jumppatuokiossa”
Eikö suora “face to face” – kontakti toimisi parempana “mielialalääkkeenä”? Suomen Mielenterveysseuran mukaan masennus on yleisin ikäihmisten mielenterveysongelmista. Ikääntyneillä se on johtuu yleensä siitä, että sosiaalinen verkosto supistuu, puoliso kuolee ja sen myötä yksinäisyys voi aiheuttaa ahdistuneisuutta ja laukaista masennuksen.
Varmasti toimisi paremmin face to face -kontakti asiakkaan kanssa, mutta aina se ei ole mahdollista ja mielestäni vuorovaikutteinen televisio olisi hyvä lisä aktivoimaan esim yksinäistä ikäihmistä. Sosiaalisten tilanteiden pelko on myös yksi lisääntyvä ongelma nuorten asiakkaiden kanssa ja vuorovaikutteisen television avulla voitaisiin myös ehkäistä tällaisten ongelmien kehitystä.
Usein senioreiden liikuntahetket ja ryhmät ovat liikkumisen lisäksi ainoita sosiaalisen kohtaamisen paikkoja. Yhteistä tapaamista on odotettu koko viikko edellisestä kerrasta. Pukuhuoneeseen tullaan jo hyvissä ajoin, vähintää 45 min ennen tunnin alkua. Ymmärrän kyllä vuorovaikutteisen tv:n idean, mutta tätä jään siinä kaipaamaan. Kommentti siitä, että vuorovaikutteinen tv sopii kaikenikäisille on varmasti totta. Esim. syrjäytyneet tai syrjäytymisen vaarassa olevat nuoret hyötyisivät siitä varmasti paljon ja osaisivat mahdollisesti hyödyntää sitä vieläkin laajemmassa mittakaavassa.