Älykoripallot

SportIQ on kehittänyt älykoripallon. Koripallossa on siru, joka kerää tarkkaa tietoa pelaajien heitoista ja pallon käsittelystä ja esimerkiksi heiton etäisyydestä. SportIQ ratkaisu on ensimmäinen joka ei vaikuta pallon käsittelyyn ja kimmoisuuteen, eli pallon ominaisuudet pysyvät samanlaisena. Pallon sensorin lisäksi pelaajissa on sensori ja näiden luoma data analysoidaan esimerkiksi puhelin-sovelluksella. Sensori on otettu
käyttöön maailman isoimmassa yliopisto sarjassa NCAA, Amerikassa. Yleisö, pelaajat ja valmentajat saavat tarkempaa tietoa pelistä ja pelin kulusta. SportIQ tekee yhteistyötä yhden maailman suurimman koripallo valmistajan Wilsonin kanssa. Wilsonin pallon dataa voidaan analysoida X Connected-sovelluksella.

Tämän tekniikan lisäksi nostan kaksi muuta älykoripalloa markkinoilta. Evo One ja 94Fifty. Evo One on edullisempi (n. 100 dollaria) ja se mittaa ainoastaan takakierrettä pallosta. Se ilmoittaa äänimerkillä välittömästi heiton lähdettyä oliko kierrettä sopivasti, liian vähän tai liian paljon. Tämä onkin koripalloon hyvä ominaisuus, tällöin heittäjä voi harjoitella oikean takakierteen saamista palloon heittotilanteessa. Tätä palloa tulisi kuitenkin käyttää mielestäni määrätyn ajan, jotta pelaaja pystyy heittämään myös normaalitilanteessa oikealla takakierteellä eikä vain aina testipallolla. Eli palloja olisi hyvä vaihdella harjoituksissa, osa antaisi palautetta ja osalla joudut harjoittelemaan heiton itsenäisesti. Pelaajanhan tulisi oppia heittämään oikealla tavalla pelin viime hetkillä paineiden ollessa suurimmat ja jolloin pelin voittaja ratkaistaan. Lisäksi Evo One koripallossa on ulkoinen laite mittaamassa ja antamassa äänellä informaatioita heittäjälle, joka voi haitata luonnollista heittoprosessia.

Evo One koripallo

Tästä pääset vielä katsomaan videolta miten Evo-one koripallo toimii käytännössä.

94Fifty koripallo on hieman Evo One koripalloa kalliimpi (n. 200 dollaria), mutta sen avulla saa monipuolisempaa tietoa kuten pallon heittokaaren, takakierteen, heittonopeuden sekä kuljetuksen nopeuden ja voiman. Pallon lisäksi sinulla tulee olla älylaite ja siinä sovellus, jolla voit analysoida edellä mainittuja asioita. Hyvää pallossa on, että se on normaali pallo, ilman ulkoisia laitteita. Lisäksi sillä saa hyvää ja monipuolista dataa heitoista ja kuljetuksista. Palaute tulee sovellukseen mikä on oppimisen kannalta hieman vaikea, koska tilanne täytyy pysäyttää ja katsoa sovellukselta parannettavat asiat. 94Fifty on kehitellyt korisukkaan sensorit, joiden avulla pystytään laskemaan myös korit ja saamaan vielä enemmän dataa heitoista.

Alla olevasta videosta pääset katsomaan 94Fifty koripallon käyttöä käytännössä.

Molemmat pallot ovat olleet parin lukiolaisen testissä ja heidän käyttökokemuksistaan on kirjoittanut oman blogin Juho Airola. Eli jos haluat lisätietoja pallosta ja käyttökokemuksia käy lukemassa tämä blogi; https://blog.edu.turku.fi/tiimit/2014/11/20/taydellista-alykoripalloa-metsastamassa/

Lähteet:

https://www.livescience.com/43410-94fifty-smart-sensor-basketball-review.html

https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/131142/Aaltonen_Jonna_2017_06_05.pdf?sequence=1&isAllowed=y

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/amerin-hallussa-on-kolme-usan-suurta-joukkuelajia/Yf9UD9rh

www.is.fi/digitoday/art-2000001889669.html

 

One thought on “Älykoripallot

  1. Meillä pelataan koripalloa, täytyypä suositella.

Comments are closed.