Hankin itselleni Polar M400-sykemittarin, jonka käyttöön olen tutustunut viimeisten kuukausien aikana. Olen ollut erityisen tyytyväinen etenkin helppokäyttöiseen Polar Flow-mobiilisovellukseen. Tulen blogissani esittelemään tämän sovelluksen M400-sykemittarin ominaisuuksien näkökulmasta.
Teoriatausta
Polar Flow mobiilisovelluksen avulla omien aktiivisuus- ja harjoitustietojen seuranta on helppoa. Polar flow sopiin yhteen useiden Polarin tuotteiden kanssa, jolloin synkronointi omasta Polar-syke- tai aktiivisuusmittarista onnistuu langattomasti Polar Flow-palveluun. Sovellus on ladattavissa App Store- tai Google Play-kaupasta. (Polar 2017, 12.)
Polar Flow-sovelluksen avulla harjoituksen tiedot ovat helposti nähtävissä. Polar-totteen synkronointi onnistuu yhdellä napin painalluksella ja ilman Internet-yhteyttä Polar Flow-sovellukseen. Harjoituksen yhteenveto sisältää muun muassa reittinäkymän kartalla, harjoituksen vaikutuksen, harjoituksen aloitusajan ja keston, keski- ja maksiminopeuden, matkan, juoksun jälkeen juoksuindeksin, keski- ja maksimisykkeen sekä kumulatiiviset sykealueet, kulutetun kalorimäärän ja rasvan osuuden kulututeista kaloreista prosentteina, reitin maksimikorkeuden nousuineen ja laskuineen sekä kierrosten tiedot. Lisäksi sovelluksen avulla on helppo seurata päivittäistä aktiivisuutta, askelten määrää, kulutettuja kaloreita sekä nukkumiseen käytettyä aikaa sisältäen levollisen ja levottoman unen määrän vertailun. Viikoittaisia tai päiväkohtaisia yhteenvetoja voi seurata vaivattomasti sovelluksesta. (Polar 2017, 70.)
Kuva 1. Yksittäisen harjoituksen tiedot sovelluksessa. Esimerkiksi juoksussa sovellus näyttäisi lisäksi matkan, keski- ja maksimivauhdin, nousut ja laskut, askeltiheyden, juoksuindeksin sekä reitin kartalla.
Kuva 2. Viikkoyhteenveto harjoituksista.
Polar Flow-sovellus toimii hyvin harjoitusten jälkeiseen analysointiin, mutta tarkempaa tietoa halutessa tai asetuksia hallitessa on mentävä Internet-yhteydellä Polar Flow-verkkopalveluun. Palvelussa voi analysoida harjoitustietoja visuaalisten kaavioiden ja reittinäkymän avulla, verrata haluttuja tietoja edellisiin vastaaviin (esim. nopeus verrattuna sykkeeseen), seurata pitkäaikaista edistymistä, seurata lajikohtaisesti edistymistä viikko- tai kuukausiraporttien avulla, jakaa harjoitustunnelmia seuraajien kanssa sekä kokea niin omat kuin muidenkin harjoitukset myöhemmin uudelleen. (Polar 2017, 71.)
Liikuntateknologia liikuttajana
Polar Flow-sovellus nopeuttaa huomattavasti aktiivisuuden ja harjoitusten seurantaa verrattuna esimerkiksi aikaisempaan Polarin RC3-mittariini , jossa harjoitustiedostot oli siirrettävä USB-liitännän ja Internetin välityksellä verkkopalveluun. Harjoituksen jälkeiset tiedot näkee toki suoraan sykemittarista, mutta jo viikkotasoa seuratessa sovellus on erittäin hyvä ja nopea apuväline. Sovelluksesta on näppärä seurata myös viikoittaista aktiivisuutta sekä nukkumisen määrää, jolloin kokonaiskuva omasta hyvinvoinnista on helpompi luoda. Harjoituksen jälkeen sovelluksessa on helposti nähtävissä, kuinka monta tuntia palautumiseen tarvitaan aikaa ennen seuraavaa harjoitusta. Tämä auttaa harjoitusten rytmittämisessä.
Kuva 3. Aktiivisuuden ja unen seuranta sovelluksessa.
Personar trainerin näkökulmasta sovellus antaa mahdollisuuden seurata asiakkaan liikkumista ja nukkumista viikkotasolla. Selkeät kuvat näyttävät nopealla silmäyksellä kokonaisuuden. Mikäli asiakas on esimerkiksi harjoituksessa erityisen väsynyt, voi sovelluksesta tarkistaa nukkumisen, liikunnan ja aktiivisuuden määrän nopeasti. Vastaavasti sovellus voisi toimia ulkoisena ”pakotteena” asiakkaalle, mikäli personal trainerin kanssa on sovittu, että tapaamisissa katsotaan viikon liikuntatilanne yhdessä. Kuvankaappauksen avulla tiedot voi myös lähettää näppärästi vaikkapa WhatsAppin välityksellä. Tosin tähän tarkoitukseen kaipaisin zoomaus-mahdollisuutta, jotta päivän yhteenveto mahtuisi yhteen kuvaan kerralla.
Miettiessäni nykyistä sykemittaria Polar Flow-sovelluksineen henkilökohtaisena liikuttajana, on yhdistelmä todella toimiva. Erityisesti aktiivisuuden seuranta motivoi pysymään päivän aikana liikkeellä tai tekemään liikuntasuorituksen, jotta 100% aktiivisuus tulisi täyteen. Erityisesti pidän sovelluksen harjoittelunäkymästä, jossa on nähtävissä viikon harjoituksen lajeineen, kestoineen ja rankkuusasteineen kevyestä äärimmäiseen harjoitteluun. Rankan harjoituksen jälkeen on mukava seuraavana päivänä tarkistaa, ovatko harjoittelut pysyneet kevyinä suunnitelman mukaan ja palautumisen turvaamiseksi. Olen myös huomannut, että oma tuntemus harjoituksesta on saattanut olla kevyempi kuin sovellus antaa ilmi. Näin ollen aktiiviliikkuja saa tärkeää tietoa omasta palautumisestaan sovelluksen avulla ylikunto-oireiden välttämiseksi. Vastaavasti vähemmän liikkuva saa tietoa, liikkuuko hän rankkuusasteen näkökulmasta riittävän monipuolisesti. Liikuntaviikossa nimittäin suurin osa liikunnasta tulisi olla perusharjoittelua, mutta kunnon kohottamiseksi vaaditaan myös rankempia harjoituksia.
Sovelluksen arviointi
Sovellusta arvioitaessa kulkee koko M400-sykemittarin toiminta rinnalla, sillä ilman sykemittaria sovelluksessakaan ei olisi sisältöä.
Holm (2013, 26-27) esittelee tutkielmassaan Venkateshin ym. (2003) UTAUT-mallin (Unified Theory of Acceptance and Use of Technology), jossa suorituskykyodotukset, vaivattomuusodotukset, sosiaalinen vaikutus ja mahdollistavat olosuhteet vaikuttavat suoraan käyttöaikomukseen ja käyttöön. Edellisiin vaikuttavat sukupuoli, ikä, kokemus ja käytön vapaaehtoisuus.
Suorituskykyodotusten, eli arvion järjestelmän käyttöönoton tuomasta parannuksesta työsuoritukseen, kannalta ajateltuna koen sovelluksen erittäin toimivaksi. Sovelluksen aktiivisuusseuranta ja harjoitusten seurata motivoi liikkumaan ja muutaman kuukauden testaamisen jälkeen tunnen oloni energisemmäksi. Lisäksi olen oppinut rytmittämään harjoituksia viikkoon entistä paremmin. Vaivattomuusodotusten eli helppouden tunteen näkökulmasta sovelluksen päivittäminen on mukavan nopeaa, kun tieto siirtyy sykemittarista sovellukseen langattomasti. Sovelluksen selkeät kuvat antavat nopealla silmäyksellä kokonaiskuvan nykytilanteesta. Viikkotasolla harjoitusten määrä ja kokonaiskesto, harjoituksissa kulutetut kalorit, matka sekä liikuntojen sykealueet ovat helposti tarkasteltavissa, samoin yksittäisten harjoitusten tiedot. Lisäksi päivittäisen aktiivisuuden sijoittuminen ajallisesti vuorokauteen näkyy kellotaulun muotoisen kuvan ansiosta konkreettisesti ja selkeästi, samoin mahdolliset liikkumattomuudesta saadut passiivisuusleimat. Sosiaalisen vaikutuksen näkökulma, eli uskomus siitä, kuinka käyttäjälle tärkeiden henkilöiden mielestä laite hyödyttää käyttäjäänsä, on kohdallani pienemmässä roolissa. Pyysin luottomyyjää valitsemaan minulle hyvän sykemittarin ja tämän perusteella tein ostoksen. Silti ymmärrän tärkeiden henkilöiden antamien suositusten merkityksen ostotilanteessa. Mahdollisten olosuhteiden näkökulmasta, eli siitä, kuinka käyttäjä uskoo organisaation ja teknisen infrastruktuurin tukevan järjestelmän käyttöä, koen tärkeäksi Polarin antaman tuotetuen Internetissä. Olen kerran aikaisemmin joutunut tukea käyttämään ja saamastani tuesta oli tällöin apua. Silti koen suurimman vaikutuksen ostopäätökseen olleen suorituskykyodotukset eli tuotteen tuoma hyöty suhteessa käyttötarkoitukseen.
Kuva 4. Aktiivisuuden seuranta viikkotasolla.
Tähän mennessä olen huomannut vasta yhden epäilyttävän seikan sovelluksen antamia tietoja tutkiessani. Sykemittari ei tunnista oikeaa unta. Esimerkiksi sängyssä lukiessa sykemittari tulkitsee paikallaan pysymisen nukkumiseksi, vaikka todellisuudessa kyse on hereilläolo-ajasta. Toisaalta koen levollisen unen ja levottoman unen määrän olevan enemmänkin lisäpalvelu, kun pääpaino on itse harjoittelussa ja aktiivisuuden seurannassa. Verrattuna moniin muihin sovelluksiin, joita ryhmämme on testannut tämän kurssin aikana, koen sykemittarin sovelluksineen hinta-laatusuhteeltaan kaikista toimivimmaksi harjoittelun seurannan ja motivoinnin välineeksi itselleni.
Kirjoittanut Henna Salomäki
LÄHTEET
Holm, T. (2013). Tietojärjestelmän käyttöönoton hyväksymiseen vaikuttavat tekijät. Viitattu 30.7.2017. Haettu osoitteesta: https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/41388/Taru%20Holm.pdf?sequ
Polar. (2017). Polar M400. Viitattu 18.7.2017. Haettu osoitteesta: http://support.polar.com/e_manuals/M400/Polar_M400_user_manual_Suomi/manual.pdf.
MITENKÄ 430 KÄSITIETOKONE SYNKRONOIDAAN .ALKUPERÄINEN OJELMAKATOSI TIETOKONEELTA,NII
kELLO N LAITTEESON KUNTO ON KUNNOSSAeER
M
.