Mikä on siirtolaite return?

Hoitohenkilöstön raskaimpia tehtäviä fyysisesti on potilaan nostaminen ja siirtäminen. Siirtolaite return on halvaantuneen potilaan henkilönostolaite. Se luokitellaan seisomanojanostajiin. Nostolaitetta käytetään potilaalle, jolla on esim. toispuolihalvaus. Tällöin potilas pystyy ponnistamaan laitteeseen toimivalla jalalla ja kädellä hoitohenkilön avustuksella. Laitetta liikutellaan rullien avulla lattialla.

Laite on hyvä tuki potilaan kuntoutuksessa ja arjessa. Sen avulla helpotetaan niin hoitajan kuin potilaan arjen sujumista. Laitetta käytetään mm. siirtoihin sängystä pyörätuoliin ja pyörätuolista wc-pöntölle. Laitetta voidaan käyttää myös ”jumppatelineenä”, potilasta kannattaakin aktivoida tekemään nousuja useampia laitteen avulla esim. sängystä noustessaan. Laitteen avulla voidaan aktivoida potilaan lihaksia ja parantaa lihasvoimaa sekä auttaa potilasta kuntoutumaan. Liikunta vaikuttaa myös aineenvaihduntaan parantavasti.

Return siirtolaitetta käyttäessä on hoitajan kerrottava potilaalle, mitä tehdään missäkin vaiheessa. Hoitajan on ohjattava potilasta käyttämään laitetta. Hoitajan on vältettävä kainalonostoa potilaalle ja ohjattava potilasta pehmeällä laajalla kämmenotteella lantiosta, selästä tai sieltä, mistä liike näyttää juuttuvan. Potilaan jalat ja kädet on syytä asetella tarkkaan ja huolellisesti oikeisiin kohtiin laitteessa. Tämä helpottaa potilaan siirtymistä. Laite on hyvä apu potilaan hoidossa.

 

https://www.mediq.fi/ASIAKKAAT/Apuvaline/Henkilon_nosto_ja_siirto

https://www.ttl.fi/tyontekija/tuki-liikuntaelinten-terveys/ergonomia/potilassiirrot/

3 thoughts on “Mikä on siirtolaite return?

  1. Olen kuullut näistä siirtolaitteista. Mikä minulle tästä jää mieleen on ehkäpä se turvallisuusnäkökulma. Sanalliset ohjeet liikuteltavalle jne.. Onko laitteessa jarruja, miten se lukitaan paikalleen, kuinka nopeutta voidaan hallita, mitä jos laite “karkaa” käsistä? Onko laitteessa esim. samaa stop systeemiä kun juoksumatoissa, joissa kiinnitetään anturi juoksijaan/kävelijään kiinni, jos anturi nykäisee matto pysähtyy.

  2. Onneksi tekniikka kehittyy. Opiskellessani fysioterapeutiksi harjoittelimme itse vielä nostotekniikoita, mikä ei kyllä ole jälkikäteen ajateltuna kovin kauaskantoista työuran kannalta. Olisin kaivannut ehkä hiukan käyttäjäkokemuksia kirjoitukseen, mikäli niitä on saatavissa.

  3. Itse joudun paljon tekemisiin erilaisten hyvien ja huonojen apuvälineiden kanssa. Kuvasta ei käy ilmi, että onko siinä mitään jarrua tai muuta stopparia kuin käyttäjän jalka ja oma keho? Tämä voisi kyllä tulevaisuudessa ola hyvä apuväline nostotilanteissa, mutta käsittääkseni tämä edellyttää toiselta osapuolelta jonkin asteista omatoimisuutta ja lihasvoimaa, vai ymmärsinkö käyttötarkoituksen oikein?

Comments are closed.