LUCAS 3 – uutta teknologiaa elvytystilanteisiin
Äkillinen sydänpysähdys sairaalan ulkopuolella johtaa ensihoitoketjun käynnistymiseen. Suomessa tämä tapahtuu vuosittain 80 – 90 kertaa 100 000 asukasta kohden. Paras selviytymisennuste on potilailla, joilla tavattaessa on kammiovärinä alkurytminä ja joiden defibrillaatio aloitetaan välittömästi. Tavallinen painantaelvytys on hyväkuntoisellekin ensihoitajalle hyvin raskasta työtä. Kuormitusprosentti voi elvytyksen aikana olla yli 70% maksimisuorituksesta eli n. 7,4 MET. Fyysisesti raskaan elvytystilanteen lisäksi ensihoitajien ergonomia on kovalla koetuksella, sillä elvytysasento on monesti erittäin huono. Potilas on yleensä lattialla tai muulla kovalla alustalla, jonka takia elvyttäjä joutuu olemaan polviseisonnassa potilaan ylle kumartuneena. Etunoja ja osittain kumara asento kuormittavat alaselkää ja rintarankaa. Tästä syystä erilaisia mekaanisia elvytyslaitteita on kehitelty ensihoitajien käyttöön. Mekaanisten elvytyslaitteiden avulla potilasta voidaan elvyttää samalla kertaa, kun häntä kuljetetaan sairaalaan. Jatkuva elvytys on olennainen tekijä sydänpysähdyspotilaan selviytymisessä ja hoidon onnistumisessa.
Kuva 1. LUCAS 3 mekaaninen elvytyslaite kantorepussaan.
Kuva 2. LUCAS 3 mekaaninen elvytyslaite
Keski-Uudenmaan pelastuslaitos ja yhteistyökumppani Hus-yhtymä saivat käyttöönsä LUCAS 3 elvytyslaitteet muutama kuukausi sitten. Käyttö ensihoitajien keskuudessa on koettu posetiiviseksi ja tervetulleeksi. Ensihoitajat painottavat sitä, että LUCAS 3 vapauttaa toisen osapuolen työparista tekemään muita työtehtäviä. Aikaisemmin elvytys on sitonut molemmat ensihoitajat elvytykseen toisen painellessa ja toisen hapettaessa potilasta. LUCAS 3 vapauttaa toisen ensihoitajista avaamaan suoniyhteyksiä ja lääkitsemään potilasta, soittamaan potilaan vastaanottavaan sairaalaan jne. Tämän tyyppinen toiminta ja LUCAS 3 tehostaa ja parantaa ensivastetta kenttätyössä. Lisäksi laitteen käyttö vähentää elvytyksessä tarvittavien ensihoitajien ja palomiesten lukumäärää. Tällä hetkellä sydänpysähdyspotilaan luokse hälytetään vähintään 1 ambulanssia (2 henk.), 1 lääkintäesimies (1 henk.), lääkärihelikopteri (2 henk.) ja 1 lähin paloauto (1+3 henk.) ns. lisäkäsiksi. LUCAS 3:en käyttö vähentää kaaosta ja hälinää tapahtumapaikalla ja vapauttaa laitteistoa ja henkilökuntaa muihin alueella oleviin kiireellisiin hälytystehtäviin.
Lääkintäesimiesten ja ensihoitajien mukaan LUCAS 3 on käyttäjäystävällinen, kevyt kantaa kohteeseen ja toimintavarma laite. Kompaktissa ja ergonomisesti muotoillussa repussa LUCAS 3 kulkee mukana yhtenä apuvälineenä potilaan luokse. Asennettaessa laitetta potilaan ympärille ja rinnan päälle ei tarvitse itse mitata tai säätää painantasyvyyttä, sillä laite itse arvioi painantasyvyyden, kun silikoninen imukuppi on lukittu rintaan. Laite on ohjelmoitu paineluelvytykseen niin, että painanta on joko jatkuvaa tai niin, että painelussa on lyhyt tauko hapettamista varten 30 painalluksen jälkeen.
Haastavaa LUCAS 3 elvytyslaitteesta on se, että laite ei sovi kaikille. Selän alle asetettavassa selkälevyssä tai rinnan ympärille asetettavissa ”haarukoissa” ei ole säätövaraa. Isokokoiset tai ylipainoiset henkilöt eivät yksinkertaisesti mahdu laitteeseen, sillä laite on asetettava elvytettävän ympärille ja ”lukittava” paikoilleen. Laitetta käyttäneiden ensihoitajien ja lääkintäesimiesten toiveena on, että laite vielä kehittyisi niin, että se sopisi kaikille ja kaiken kokoisille. He toteavat, että tällä hetkellä laite sopii hyvin vain ns. normaalipainoisille ja -kokoiselle ihmiselle. Totuus kuitenkin on, että harvoin hoidettavana tai elvytettävänä on ns. normaalikokoinen ihminen, sillä he ovat yleensä terveitä. Tämän päivän potilaat ovat isoja, ylipainoisia ja monisairaita henkilöitä.
LUCAS 3 elvytyslaite sekä muut rinnalle kehittyvät elvytyslaitteet ovat ensihoitajien mielestä tulevaisuutta. Kyseisiä laitteita tullaan varmasti näkemään muuallakin kuin sairaankuljetusyksiköissä.
Kaikkea sitä keksitäänkin. Epäilen laitteen leviämistä ammattikäyttöön laajasti… Toivottavasti pessimisti joutuu pettymään. Blogista jäi epäselväksi teidän omat ajatuksenne laitteesta ja onko itsellänne kokemuksia asiasta. Muutoin tiukkaa infoa asiasta sai 🙂
Moikka! Kyseinen LUCAS 3 näyttää kyllä leviävän koko maahamme. Se löytyy tällä hetkellä kaikista maamme lääkärihelikoptereista ja Uudellamaalla kaikista lääkinnällisistä ambulansseista. Lisäksi tämä on jo “vakio kaluste” Töölön ja Meilahden sairaaloissa. Veikkaan, että viiden vuoden sisään laite löytyy jokaisesta hoitotason ambulanssista. Perustason ambulansseihin tätä tuskin otetaan.
Itse koen, että laite on hyvä. Se takaa katkeamattoman painantaelvytyksen ja ylläpitää vaadittavan rytmin. Itse en ole laitetta oikeassa elvytystilanteessa nähnyt. Olen kuitenkin joutunut oikeaa ihmistä elvyttämään, joka oli äärimmäisen raskasta touhua. Joten voisin kuvitella, että laite helpottaa akuuttia hoitotyötä kentällä.
Kyllä olen aivan kärryiltä pudonnut, kun tosiaan on jo näin levinnyt käyttöön. Hienoa, että apua elvytykseen on keksitty. Elvyttäneenä tiedän myös sen olevan hurjan raskas fyysinen suoritus.
Oli kyllä yllätys minullekin kun lähdin selvittämään käyttölaajuutta! 🙂
Varmastikin juuri “kentän” puolella tälläisesta laitteesta on valtava hyöty. Mahtava huomata miten teknologia kehittyy.
Olen samaa mieltä kanssasi 🙂
Ihan mahtava juttu! Kiitos 🙂 Hyvin kuvaavaa tekstiä ja sitä loistavasti täydentävä video. Sain hyvän käsityksen sekä hyvistä että huonoista puolista ja laitteen käytöstä.
Hieno juttu 🙂
Hienoa Siv! Olet ollut todella ahkera, kun jo nyt olet saanut tehtävän 3 tehdyksi. Hyvin kirjoitettu teksti!
Hehee 🙂 Halusin pitää vähän lomaa ja nauttia mökkielämästä ilman mitään ylimääräistä stressiä. Siksi tein tämän tehtävän todella ajoissa valmiiksi. Kannatti! Sain nauttia mökillä!!
Hei,
Todella mielenkiintoinen vekotin. Varmasti hyödyllinen ammattikäytössä ja voittaa lihastyön. Onko tällaisen hinta minkälainen, jos miettii et niitä voisi esim. vanhustentalot hommata? Vai onko laite suunniteltu enemmän ammattikäyttöön ensihoitajalle ja muulle terveydenhoito väelle? Hyvä selkeä video!
Moikka! Laite on suunniteltu nimenomaan ammattikäyttöön kentälle ensihoitajille sekä sairaaloihin. Laitteen avulla pyritään saavuttamaan katkeamaton ja jatkuva painantaelvytys. Verenkierto saadaan pysymään keinotekoisesti ns “käynnissä” koko ajan eikä katkoja painantaelvytykseen laitteen avulla tule vaikka potilasta kuljetettaisiin esim. lääkärihelikopterin ahtaissa tiloissa. Laitteen hinta vaihtelee, toimittajasta riippuen 10 000 – 12 000€ välillä.
Tämän laitteen luulisi leviävän sairaalamaailmaankin, kunhan saadaan riittävästi kotimaisia tutkimuksia, joilla perustellaan laitteen hyöty/paremmuus suhteessa perinteiseen elvytykseen. Itse olen sydänosastolla työskennellyt aikanani 3 vuotta, enkä kertaakaan joutunut elvytystilanteeseen. Elvytystilanteet sattuvat todella harvoin omalle kohdalle sairaalamaailmassa ja vaikka sitä kuinka harjoittelisi, en jaksa uskoa että perustuntuma on tositilanteessa kovin hyvä, verrattuna siihen, että kone antaa tasalaatuista paineluelvytystä väsymättä.
Uskon, että laite leviää myös sairaalamaailmaan tulevina vuosina. Ainakin meidän FinnHems:in eli Helsinki-Vantaalle sijoitetun lääkärihelikopterin lääkärit kehuvat laitetta. Samaa mieltä olen kanssasi siitä, että vaikka kuinka harjoittelisi elvyttämistä niin tuntuma tositilanteessa on täysin erilainen. Toista se olisi, jos viikottain olisi elvytystilanne jotta tuntuma asiaan pysyisi.
Mahtava kun olitte tehneet loppuraportin tästä aiheesta. Aikoinani pidin elvytyskoulutuksia ja kuulin tästä puhuttavan. En vain koskaan ehtinyt Lucasta tavata. Videoprensentaatiota oli mukava katsoa, kun se tapahtui aidolla työmaalla ja asiasta kertoi laitteen käytön osaava ammattilainen. Haastattelu oli myös oikein hyvin tehty videon lomaan ja kaikki kysymykset, mitä itselle mieleen tuli selkeyty. Pienet yksityiskohdat tekevät videosta usein mieleenjäävän ja kyllä mun mieleen jäi kenttäjohtajan hienot Reinot 🙂
🙂 Minäkin totesin Samille, että saatiin autenttista kuvamateriaalia kun Reinot jäi jalkaan!!
Olipa kyllä mielenkiintoinen laite! Vaikka erikoissairaanhoidossa työskentelenkin, niin en ole aikaisemmin kuullut tälläisesta laitteesta.