KOKEMUKSET SOVELLUKSEN TESTAAMISESTA: ZOMBIES, RUN! –SOVELLUS

Kuultuani kyseisestä sovelluksesta mielenkiintoni heräsi sen verran, että ajattelin ladata kyseisen sovelluksen ilmaisen 30 päivän kokeiluversion testatakseni sitä. Sovellus löytyi helposti App Storesta, mutta ensimmäiset ongelmat ilmenivät yrittäessäni ladata sovellusta iPhoneen. Sovellus nimittäin ei täyttänyt vaadittuja tietoturvamäärityksiä, joten lataaminen ei onnistunut. Yritin latausta uudelleen työpuhelimellani, joka on Samsung. Tähän puhelimeen lataus onnistui. Ajattelin, että tutustunpa sovellukseen heti ja siirryin takapihalle kävelemään. Sovelluksen käynnistyttyä alkuun sain kuulla intro-tarinan englanniksi, jonka mukaan oli tapahtunut laskeutuminen maastoon. Lisäksi intro ohjeisti, kuinka liikkuessani kerään erilaisia tavaroita ja kuinka tarkoituksenani on koventaa vauhtia paetakseni zombeja. Käveltyäni pihaa ympäri jokusen kerran ilman ainuttakaan ilmestynyttä zombia, kyllästyin ja siirryin sisälle.

Seuraavana päivänä asennoiduin uudella energialla testaamaan sovellusta ja siirryin puhelimen ja kuulokkeiden kanssa lähimetsän poluille. Nyt englantia oli jo helpompi ymmärtää ja aloittaessani sovelluksen ymmärsin jo seuraavat ohjeet: Voin itse määritellä reittini, eikä minun tarvitse katsoa puhelinta. Puhelimesta liikkumisen aikana kuunnellaan omaa soittolistaa, ja sovelluksen ohjeet tulevat tietyin väliajoin soittolistan läpi. Liikkuessani minulle kerääntyy tarvikkeita ja kuultuani käskyn ”run” on minun lisättävä vauhtia. Tietenkään minulla ei ollut työpuhelimessani minkäänlaista soittolistaa! Koska minulla oli lepopäivä juoksusta, päätin tehdä testauksen kävellen. Vaikka puhelimen olisi voinut laittaa taskuun, päätin pitää sen kädessä seuratakseni tulevia tapahtumia. Puhelimen näytöllä näkyi liikkumiseen käytetty aika ja matka sekä vauhti. Myös kartta näkyi näytöllä, mutta karttaa piti kohdistaa, mikäli halusi pysyä näytön sisässä. Alkuun kuulin saman intro-tarinan kuin edellisenä päivänä laskeutumisesta vieraalle maaperälle ja tämän jälkeen äänet hiljenivät. Välillä kuulin kuulokkeista, kuinka olin kerännyt erilaisia puolustautumiseen vaadittavia tarvikkeita matkan varrella. Välillä kuulokkeista kuului, kuinka zombit ovat lähellä, mutta juoksukäskyä ei kuulunut. Tässä kohtaa ihmettelin, olenkohan ymmärtänyt jotakin väärin. Puhelimen näytöltäkään en saanut lisäinfoa pohdiskeluihini. Lopulta kahden kilometrin kohdalla kuulin käskyn ”run”. Otin muutaman juoksuaskeleen, ja tilanne oli ohi, zombi ei saanut minua kiinni. Liikuinko siis kaksi kilometriä odottaakseni muutaman sekunnin spurttia? Testaus riitti tältä erää, lopetin pelin ja palasin kotiin. Lopetettuani pelin näytölle siirtyi tiedot kulkemastani matkasta. Päätin tarkastella tietoja seuraavana päivänä ja suljin sovelluksen.

 

Avasin sovelluksen uudestaan seuraavana päivänä. Koin positiiviseksi, että pystyn valitsemaan jatkanko siitä, mihin jäin vai aloitanko alusta. En kuitenkaan löytänyt enää edellisen päivän tietoja sovelluksesta. Niinpä avasin Googlen ja aloin etsiä sovelluksesta tietoa. Parin arvostelun kautta sovelluksen idea alkoi hahmottua ja paremmin. Englanninkielisen ja todella tarkan arvostelun löydät tästä ja suomenkielisen tästä. Suomenkielistä arvostelua lukiessani mietin, oliko minulla tosiaan sama sovellus käytössä, koska itse koin sovelluksen käytön aivan ylimääräiseksi ja vaivalloiseksi. Olisin kaivannut selkeämpiä ohjeistuksia aloittamiseen sekä enemmän jännitystä matkalle. Toki minulta jäi testaamatta, olisiko muutaman viikon jälkeen zombeja tullut matkan varrella tiheämmin vastaan. Itselläni ilmeisesti oli sovelluksesta vanhempi versio käytössä. Uudemmassa Zombies, Run! 5k Training-versiossa ilmeisesti olisi voinut määritellä oman treeniohjelman, jolloin aloittelijoille asetetaan 5 kilometrin juoksutavoite. Ideana sovellus on kyllä hyvä, mutta tämän kokeilun perusteella en käyttäisi sovellusta liikunnanohjaajan työssä asiakkaille.Uuden sovelluksen testaaminen oli erittäin opettavainen asia asiakastyön kannalta. Mikäli sovellus on tarkoitus ottaa liikunnan toteuttamisen tueksi, on käyttöohjeiden oltava erittäin selkeät! Kyseinen sovellus vaatii lisäksi englannin kielen taidon, jolloin Suomessa käytettynä kohderyhmä pienenee huomattavasti. Pelin muodossa oleva sovellus voisi toimia kuitenkin nuorisolla ja jotakin ekstraa juoksuun kaipaavalle aloittelijalle. Itselleni jäi epäselväksi, tallentaako sovellus juoksutiedot ja voiko niitä tarkastella jälkikäteen. Mikäli tallentaa, toimii sovellus omassa kohderyhmässään myös hyvänä seurannan välineenä esimerkiksi juoksuvauhdin kehitystä seuratessa. Mikäli liikuntamotivaatiota on tarkoitus lisätä pelin keinoin, suosittelisin enemmän esimerkiksi aikaisemmassa blogikirjoituksessa esiteltyä CSE Entertainment-pelikonseptia.

 

 

 

2 thoughts on “KOKEMUKSET SOVELLUKSEN TESTAAMISESTA: ZOMBIES, RUN! –SOVELLUS

  1. Hei! Sinun sovelluksesi on eri kuin testaamani, 5K-training on erityyppinen kuin tuo varsinainen Zombies run, joka sinulla näyttää olleen käytössä 🙂

  2. Mielestäni sovelluksesta on käytössä kaksi versiota, joista toinen on tuo 5k -treeni, joka alkaa siis ihan nollasta ja etenee 5km juoksuun. Minulle se on ollut todella tehokas: olen ensinnäkin LAISKA juoksija, jolla ei ollut lainkaan urheilutaustaa. 2015 juoksin sovelluksen isnpiroimana ensimmäisen 5km lenkkini ja jatkoin juoksemista säännöllisesti. Uskon, että motivaatio-ongelmaisille liikkujille tämä sopii paremmin kuin aktiivisille urheilijoille.

Comments are closed.