Erilaisia urheilua tukevia sovelluksia on saatavilla älylaitteisiin laaja valikoima. Voit valita erilaiseen urheiluun erilaisia sovelluksia, tai valita sovelluksen sisällä erilaisia urheilulajeja. Kun sovellukseen vielä liittää sykemittarin ja aktiivisuusrannekkeen, sekä suoritus, että arkitoimet ovat analysoitavissa ja tutkittavissa jälkikäteen. Saavatko erilaiset sovellukset ja rannekkeet ihmisen aktiivisemmaksi, vai tuoko se vain lisämaustetta liikkumiseen niille, jotka ovat jo kiinnostuneita urheilusta?
Bauerin ja Kriglstein ovat artikkelissaan vertailleet erilaisia juoksusovelluksia. Motivaatio urheiluun voi Bauerin ja Kriglsteinin mukaan olla joko sisäsyntyistä tai ulkoista. Erilaisten juoksusovellusten käyttämät motivaatiostrategiat Bauer ja Kriglstein ovat jakaneet kolmeen osa-alueeseen: musiikki ja puhuttu palaute, suorituksen visualisointi sekä kilpailu ja vertailu toisiin. Artikkelin perusteella voisi olettaa, että urheilusovellukset voisivat aktivoida Mattimeikäläisiäkin liikkumaan, kunhan jokainen löytää itselleen sellaisen sovelluksen, joka käyttää omaa motivaatiota tukevaa strategiaa.
Vastikään Iltalehti uutisoi suomalaisesta biohakkerista, joka oli pudottanut kymmenen kiloa pelkästään omaa elimistöään mittaamalla. Hänellä on jatkuvasti käytössään muun muassa älysormus, joka toimii aktiivisuusrannekkeen tavoin, ryhtianturi sekä biometrinen paita. Biohakkeri Teemu Arina kertoo jatkuvan mittaamisen kannustavan liikkumaan ja hoitamaan itseään paremmin. Toki voisi ajatella, että artikkelissa esitellyt mittauslaitteet voisivat myös jossain määrin muuttua ylimääräiseksi kuormitukseksi. Ruuhkavuosia elävälle perheenäidille pelkkä aktiivisuusrannekkeen käyttökin muuttuu helposti ahdistavaksi pakkopullaksi, kun aikaa ja voimia ei olisi ja mittari käskee juosta. Niin kuin taannoin ystäväni oli meillä käymässä ja hänen hieno rannekkeensa piippasi koko ajan, kysyin mikä sinulla hälyttää, sanoi hän olleensa liian kauan paikallaan… Kuittasi napin painalluksella rannekkeen hiljaiseksi. Ei sopisi minulle.
Ryhmä 2