Mikä on siirto- ja talutusvyö FlexiBelt?
Hoitajan arki voi olla fyysisesti hyvinkin raskasta. Siksi on hyvä, että on erilaisia apuvälineitä, jotka auttavat vaikeasti siirrettävien potilaiden siirroissa ja nostoissa. Erilaiset laitteet ovat ergonomisesti hyviä, ja estävät hoitajia saamasta selkä- tai niskaongelmia. Onneksi nykyaikana on olemassa niitä monenlaisia.
FlexiBelt siirto-ja talutusvyötä käytetään erilaisten siirtojen apuvälineenä. Vyö asetellaan potilaalle vyötärölle sopivaksi. Vyössä on kiristysnauha, jota voidaan säädellä potilaalle sopivaksi. Kun vyö on asetettu potilaalle, voidaan potilasta nostaa ja siirtää vyön avulla. Esimerkiksi potilasta voidaan siirtää pyörätuolista WC-hen vyön avulla. Vyön avulla siirrot ja nostot tulevat turvallisiksi sekä potilaalle, että hoitajalle. Vyön avulla varmistetaan mm se, ettei potilas kaadu siirron aikana. Vyöllä tuetaan potilaan siirtymistä. Hoitaja saa vyöllä tukevan otteen potilaasta. Vyö auttaa hoitajan arjessa. Vyö voi olla myös hoitajan päällä, jolloin potilas voi tarttua siihen tukevalla otteella. Vyön saa itse ostaa Internet-kaupasta tai lainata apuvälinekeskuksesta
Kirjoittanut: Marja-Leena Svanberg- Karhu
Varmasti apuväline, joka auttaa hoitajaa ergonomisen työn tekemisessä. Onkohan kellään omakohtisia kokemuksia? Miten asiakkaat suhtautuvat vyöhön (näyttää aika massiiviselta.)
Todella hyvä juttu! Tämän tyyppisiä nostovöitä olen yrittänyt saada pelastuslaitoksen ambulansseihin. Olen samaa mieltä etallqvist:in kanssa siitä, että kyseinen apuväline auttaa varmasti hoitotyössä ergonomisempiin nostoasentoihin. Meillä ei ole kokemusta näistä, vielä. Hiukan mietityttää se, että paljonki vyö kestää? Mikä siinä on mahdollisesti painoraja? Heikoin kohta vyössä lienee muovinen solki…..? Muuten se näyttää ainakin erittäin vahvatekoiselta.
Vyö oli yllättävän napakan tuntuinen päällä, vaikka vyö oli aivan liian iso minulle 🙂 Ei ole tietoa, mikä painoraja vöissä on.
Meillä on käytössä vastaavantyyppisiä vöitä, osassa on myös tuki takapuolen alle, joten vyö ei pääse nousemaan, koska varsinkin hoikilla ja tietyn vartalotyypin omaavilla ihmisillä vyö nousee helposti kainaloihin. Minusta vyötä kannattaa käyttää vain liikkumisen tukena, eikä siihen varata missään nimessä kaikkea asiakkaan painoa, mutta isokokoisten asiakkaiden siirtojen tukena usein verraton.
Meillähän koulussakin harjoitellaan täman käyttöä. Siis kaikki ei tarvitse olla digitaalista.