Tehtävä 1. Hyvinvointiteknologia maailmalla / Älypiilolinssi

Läpinäkyvä älypiilolinssi sisältää elektrodeja, jotka on valmistettu venyvistä ja läpinäkyvistä metallisäiliöistä ja grafeenilevyistä. Grafeenilevy on ohutta atominpaksuista joustavaa levyä, joka takaa linssin erinomaisen istuvuuden ja käyttömukavuuden. Älypiilolinssin avulla on mahdollista tarkkailla silmänpainetta ja veren glukoosipitoisuutta kyynelnesteestä, joka hyödyttää etenkin diabetes- ja glaukoomapotilaita, jotka voivat seurata reaaliaikaisesti terveydentilaansa. Silmänpaineen mittaamisessa hyödynnetään linssin dialektrisia kerroksia, jotka reagoivat silmänpaineen muutoksiin muuttamalla paksuuttaan.  Dialektrisessa kerroksessa on sähköä johtamaton kerros, jossa on positiiviset ja negatiiviset varaukset. Linssiin rakennettu järjestelmä käyttää langatonta antennia lukemaan anturitietoja, joten erillistä virtalähdettä ei tarvita.

Vaikka linssin muoto muuttuisi esimerkiksi linssin laiton yhteydessä, toimintaperiaate ei vahingoitu. Myöskään kyynelnesteen koostumuksen muutoksen ei ole todettu vaikuttavan linssin toimivuuteen, turvallisuuteen eikä käyttömukavuuteen. Suurin hyöty linssistä saadaan silloin, kun se on jatkuvassa käytössä.

Älypiilolinssi luo turvallisuutta mm. diabeteksen hoidossa, kun linssiin liitetään esimerkiksi hälytysraja glukoosipitoisuuden ollessa liian korkea tai matala. Koska linssi mittaa jatkuvasti, mittauksia ei unohdu välistä. Koska älypiilolinssi on helppo käyttää, se tukee ihmisen omahoitoon sitoutumista ja mahdollistaa joustavamman elämän sekä auttaa pitämään sairautta paremmin tasapainossa.

Älypiilolinssi oli tarkoitus tuoda markkinoille v.2020, mutta tutkimustuloksissa on tullut vastaan ristiriitaista tietoa esim. siitä, miten ympäristön kosteus ja lämpötila vaikuttavat mittaustuloksiin. Tämän hetken yksi eniten mietinnässä olevista asioista linssin kehitystyössä on sen luotettavuus glukoosipitoisuuden mittaamisessa kyynelnesteessä. Tutkimustiedon valossa luotettavin tapa mitata glukoosipitoisuutta on kuitenkin verestä.

Tulevaisuus tuo todennäköisesti tullessaan biosensoristen laitteiden kehittelyä, joiden avulla voidaan diagnosoida ja hoitaa eri sairauksia. Älypiilolinssiäkin voitaisiin hyödyntää muiden terveysteknologisten laitteiden kanssa, ainakin kehitystyötä teknologian parissa tehdään kokoajan enenevissä määrin.

  • Ryhmä 4

 

Lähteet:
http://medicalfuturist.com/googles-amazing-digital-contact-lens-can-transform-diabetes-care/
https://labiotech.eu/contact-lens-glucose-diabetes/
https://phys.org/news/2017-05-smart-contact-lens-sensor-diabetic.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *