Tehtävä 1 Ilmanpainepatja

ILMANPAINEPATJA

Mikä painehaava on ja miten se syntyy?

Painehaavat eli makuuhaavat syntyvät erityisesti vuodepotilaille, jotka eivät pysty vaihtamaan asento itse ja makaavat pitkiä aikoja. Ratkaisevasti painehaavojen syntyyn vaikuttaa kudosten puutteellinen verenkierto ja painehaava voi syntyä kaikkialle missä luu painaa ihoa ja estää sen normaalia verenkiertoa. Yleisimmin painehaavat syntyvät alaselkään, lonkkiin, pakaroihin tai kantapäihin.

Painehaavojen ehkäisy

Painehaavojen syntymisen estämiseen erityistä huomiota tulee kiinnittää vaihtamalla potilaan asentoa riittävän usein. Ohjeistuksena on asennon vaihtaminen 2 tunnin välein sellaiselta ihmiseltä, joka ei pysty itse vaihtamaan asentoa. Kuinkahan monessa vanhustenhoitopaikassa tämä toteutuu? Työtä on paljon ja henkilökuntaa vähän :/ täällä yhdistelmällä en usko, että kovinkaan monessa paikassa käydään vaihtamassa asentoa 2 tunnin välein. Onneksi on kehitetty paineistettavat ilmanpainepatjat.  Itse olen työssäni käyttänyt NovaCare ASX6 ilmanpainepatjaa. Kyseinen patja on käytössä henkilöllä, joka omaa korkean riskin painehaavoille. Patjan saamiseksi hoitolaitoksen puolesta täytyy olla lääkärin määräys. Patjaa voi käyttää myös kotona, mutta todennäköisesti sen joutuu kotiin oma kustanteisesti hankkimaan. Ei varmaan monellakaan vanhuksella ole varaa hankkia patjaa itselle, vaikka painehaavojen hoito on todella kallista.

https://yle.fi/uutiset/3-9534636 

Ilmanpainepatja

Patjassa on 18 erittäin kestävää poikittaista polyuretaanipäällysteistä nylon-kennoa ja pääpäädyssä on kolme staattista kennoa. Kaikki kennot ovat erikseen vaihdettavissa. Ilmanpaine vaihtuu patjassa 12 minuutin välein ja patjaa pystyy käyttämään staattisena ettei ilmanpaine vaihtele ollenkaan. Hoitotilanteissa patjaa käytetään staattisena.

Patja on erittäin helppo ottaa käyttöön. Patja laitetaan sänkyyn ja asetetaan viitearvoja vastaava asiakkaan paino. Sen jälkeen patja ilmoittaa hälytysäänillä, jos ilmapaineessa tapahtuu jokin virhe tai tulee sähkökatko. Sängynpäätyyn kiinnitettävä digitaalinen näyttö on tosi helppo käyttöinen. Patjaa ei tarvitse muuten säätää, mutta hoitotilanteissa nappia painamalla patja kovettuu 20 minuutin ajaksi. Näyttö lukittuu automaattisesti ja muuttuu 20 minuutin jälkeen normaaliksi vaihtuva paineiseksi. Patjasta ei kuulu häiritsevää ääntä. Kokemukseni patjan käytöstä ja vaikutuksesta on hyvä ja kyseisellä asiakkaalla ei ole ollut patjan käytön myötä iho ongelmia ollenkaan. Toiveissa olisi tietysti, että patjoja saataisiin kaikille korkean riskin omaaville henkilöille, mutta patjan hinta nousee esteeksi ( alkaen noin 800€). Pitemmälle mietittynä haavan hoidon kustannukset nousevat äkkiä tämän yli. Valitettavasti monesti mietitään vain sen hetkistä rahan menoa…

https://www.terveysmaailma.fi/kaikki-tuotteet/ilmanpainepatjat/ 

https://www.mediteam.fi/painehaavan-enkaisy-ja-hoito/

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00313

 

2 thoughts on “Tehtävä 1 Ilmanpainepatja

  1. Hei,
    Hoitokustannukset nousevat jo yhden potilaan kohdalla todellakin huomattavasti korkeammiksi kuin tuo mainitsemasi patjan hinta alkaen 800 euroa. Olisihan se myönteinen kehitysaskel jokaiselle, jos jo suunnitteluvaiheessa tämä huomioitaisiin. Jotta jokaiseen vuoteeseen hankittaisiin kyseinen patja. Usein firmat tulevat hinnoissakin vastaan, kun tuotetta hankitaan suurempia määriä kerrallaan. Tuskinpa tuosta patjan käytöstä kenellekään ongelmia koituisi, jos siinä matalan riskin potilas nukkuisi.
    -jaana-

  2. Hei,
    Työskentelen itse Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän apuvälinekeskuksessa. Meillä korkean riskin patjojen menekki on lisääntynyt viime vuosina aivan hurjasti. Painehaavojen ennaltaehkäisyyn on alettu kiinnittää enemmän huomiota ja painehaavariskin kartoittaminen (esim Braden asteikolla) on tullut rutiininomaiseksi ja painehaavapatjoja suositellaankin monille sairaalasta kotiutuville asiakkaille. Apuvälinemäärärahoihin tämä tarkoittaa lisäkuluja, kun kotona asumista halutaan tukea.
    Mainitsemastasi patjasta ei meidän sairaanhoitopiirissa taida olla käyttökokemusta, mutta hinta kuulostaa kuitenkin melkein halvalta vaihtuvapaineiselle patjalle. Itselläni on kokoemusta oikeastaan vain 1500-3000€ patjoista. Mielenkiintoista olisikin tietää onko miten hoidon ja painehaavojen ehkäisyn kannalta näissä hyvin eri hintaisissa patjoissa eroja? Korkeanriskin patjoiksihan mainostavat monet palveluntuottajat myös ihan ns. vaahtogeelipatjoja joiden hinnat liikkuvat 250-400€, eli olisivat huomattavasti huokeampia hankkia.
    Itse uskon vahvasti vaihtuvapaineisen patjan toimivuuteen ja paremmuuteen, mutta on haasteellista valita millä patjalla asiakkaita hoidetaan, kun kustannukset ja määrärahat on otettava huomioon…

    Riikka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *