Tehtävä 1. Hyvinvointiteknologia maailmalla / BeBionic käsiproteesi

Lähitulevaisuudessa jokseenkin kaikki ihmiskehon osat on mahdollista korvata bionisilla proteeseilla. Teknologian kehityksen myötä markkinoille ilmestyy jatkuvasti toinen toistaan kehittyneempiä proteeseja, jotka ovat ominaisuuksiltaan koko ajan lähempänä ihmisen alkuperäisen raajan tai elimen suorituskykyä. Proteesit ovat nykyään huomattavasti monipuolisempia ja mielekkäämpiä käyttää.  Työskentelen apuvälineiden parissa ja minua kiinnostaa mihin kaikkeen apuvälinein pystytään tulevaisuudessa. Kirjoittelen nyt huipputeknologisesta myoelektronisesta käsiproteesista, mitä kehitetään kokoajan vastaamaan yhä enemmän luonnollista käden anatomiaa ja toimintaa

Kehityksen huippua bionisten raajojen markkinoilla edustaa tällä hetkellä Englantilainen BeBionic, joka on kehittänyt ulkoisesti erehdyttävästi aitoa ihmisen kättä muistuttavan myoelektronisen proteesin. Kädestä on kehitelty jo useita eri versioita. Tämän bionisen käden voimat ja ketteryys eivät aivan vielä ole aidon ihmisen käden tasolla, mutta metallitölkki kädellä jo rutistuu mainiosti, eikä tarkkojenkaan motorististen tehtävien suorittaminen ole ongelma.

BeBionicin toiminta perustuu siihen, että käyttäjä antaa käskyn tietyille lihaksille, joiden kautta tekokäden sensorit ohjelmoivat tekokäden eri liikkeet. Kättä käytetään kontrolloidulla lihasten supistuksella. Liikeinformaation välitys aivoilta proteesille onnistuu mittaamalla lihassähkökäyrä erilaisilla ihon ja lihasten päälle, ihon alle lihaksien yhteyteen tai suoraan hermojen yhteyteen asetetuilla elektrodeilla. BeBionic kädessä  on 14 erilaista otetta ja asentoa. Jokaista sormea ohjataan yksittäisellä moottorilla, jonka avulla kädellä voi saada useita otteita.

BeBionic käden sanotaan siis olevan tämän hetken markkinoiden kehittynein tekokäsi ja sitä on kehitetty  mm. yhteistyössä  käden amputaation läpikäyneiden potilaiden kanssa. Englantilainen Nigel Ackland on yksi heistä. ”Käsi on erinomainen apu, mutta sen käyttö vaatii aktiivista ajattelemista. Liikkeet pitää miettiä tarkasti etukäteen ja se on joskus väsyttävää”, Ackland kertoo.

Nicky Ashwell puolestaan syntyi ilman oikeaa kättään. Hän on innokas liikunnan harrastaja ja aktiivinen elämäntyyli on hänen intohimonsa. Oikean käden puuttuminen vuoksi hän kuitenkin koki kuntoilun epämukavaksi ja hankalaksi. 26-vuotiaana Nicky sai Bebionic käden, mikä mahdollistaa hänen elämäntyylinsä ja kuntoilun paremmin.

Koneraajojen huima kehitys pistää miettimään, missä vaiheessa bionisten proteesien ominaisuudet ylittävät ihmisten aitojen raajojen vastaavat ominaisuudet. Ehkäpä jo muutaman kymmenen vuoden päästä näemme ensimmäiset teknologian avulla “parannellut” ihmiset, joiden fyysinen suorituskyky ylittää ”tavallisen” ihmisen suorituskyvyn? Nykyteknologian avulla on mahdollista rakentaa käsiproteesi joka liikeradoiltaan, voimaltaan ja hermotakaisinkytkennän osalta vastaa lähes täydellisesti aitoa ihmiskättä. Haasteena on vielä kokeiluasteella oleva teknologian taso sekä korkea hinta. Bebionicin hinnasta ei löydy kovinkaan paljon faktaa nettisivustoilta, mutta arviolta hinta pyörii 10000 euron paikkeilla.

 

http://armdynamics.com/pages/bebionic

http://bebionic.com/the_hand/patient_stories/nicky_ashwell/

http://docplayer.fi/23547964-Sahkotoimisten-kasiproteesien-nykyteknolo-gian-taso-the-current-state-of-art-of-electrically-powered-armprotheses-jiri-hiitola.html

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/02/06/robottikasi-toimii-kuin-ajatus

http://www.hilavitkutin.com/2010/05/25/bebionic-kasiproteesi-on-todennakoisesti-kehittynein-bioninen-raaja-markkinoilla/

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *