Tehtävä 1:Smartsole-paikannuslaite

Siviilikäyttöön tarkoitetut GPSpaikannus- ja seurantatekniikka ovat kehittyneet viimeisen vuosikymmenen aikana. Paikannuslaitteet mahdollistavat henkilöiden paikantamisen tarkasti ja nopeasti. Nykyään markkinoille tulee yhä enemmän laitteita ja matkapuhelimiin asennettavia ohjelmia esim. muistisairaiden, lasten sekä jonkin muun sairauden vuoksi apua tarvitsevien henkilöiden turvaksi mahdollistaen heille itsenäisen liikkumisen kodin ulkopuolella. Esimerkiksi muistisairautta sairastavat henkilöt pystyvät liikkumaan tutussa ympäristössään, mutta vaarana on kuitenkin eksyminen. Omainen tai muu sovittu henkilö voi seurata muistisairaan liikkumista tai tarvittaessa paikantaa sijainnin markkinoilla olevien GPS- paikannuslaitteiden avulla.

Yksi markkinoilla olevaista paikannulaitteista on PPO SmartSole- paikannuslaite, joka on kehitetty valvontaa ja tukea tarvitsevien erityisryhmien, kuten muistisairaiden liikkumisen turvaamiseen. PPO Smartsole -paikannuslaite on kengänpohjallisessa, joka laitetaan paikannettavan omaan kenkään. Paikannuslaite on aina oikeassa kengänpohjallisessa, mutta kummatkin pohjalliset tehdään ergonomisesti samanlaisiksi ja ne myydään pareittain.

Miten laite toimii:

  1. Kenkään tuleva SmartSole-paikannuslaite ladataan siihen kuuluvalla latauslaitteella eli laite on akkukäyttöinen. Akun kestoon vaikuttaa aktiivisuus eli minkä verran käyttäjä kengillänsä liikkuu.  Keskiverto lataamisväli on 1-3 vuorokautta. Akun lataustasosta voidaan välittää tekstiviestinä ja/tai sähköpostina ilmoitus henkilölle, jolle paikannuslaitteen seuranta on ohjelmoitu.
  2. Laite rekisteröidään verkkopalvelussa.
  3. Nettipohjainen paikannus- ja karttaohjelma otetaan käyttöön millä tahansa päätelaitteella. Henkilön liikkeitä voidaan seurata PC:llä, kannettavalla tietokoneella, tabletilla tai kännykällä.
  4. SmartSole asetetaan seurattavan henkilön kenkään ja tämän jälkeen voidaan seurata henkilöä reaaliaikaisesti karttasovelluksella ja asettaa maantieteelliset rajat henkilön liikkumiselle. Hälytykset ja paikkatiedot voidaan ohjata haluttuihin GSM-puhelimiin tai sähköpostiosoitteisiin. Liikkumishistoriaa voi tutkia myös karttasovelluksesta.

Valvottavasta voidaan lähettää seuraajalle tekstiviestinä ja/tai sähköpostina tietoa, kun:

  • valvottava poistuu aluerajan sisäpuolelta tai saapuu aluerajan sisälle
  • valvottava ei liiku tai kun lähtee liikkeelle
  • nopeuden ylityksestä

Hintatietona SmartSole-paikannuslaitetta myyvällä yrityksellä on ovh. 475 euroa ja suomenkielinen PPO-paikannuspalvelun saa hintaan 29 euroa/kk. Kielivaihtoehtovalikoima on laaja, esim. ruotsi, englanti, suomi ja venäjä.

Paikannuslaitteita saa nykyään laitettua myös kenkiin. Kätevää, eikö totta? Mutta väistämättäkin tulee mieleen, että usein muistisairaat ihmiset saattavat lähteä ulos ilman kenkiä, jolloin tästä paikannuslaitteesta ei ole hyötyä vaan enemmänkin haittaa: omainen kuvittelee muistisairaan äitinsä, isänsä tai kuka tahansa hän onkin, olevan kotona, vaikka todellisuudessa hän voi olla jo ties missä. Eli mielestäni aika kallis investointi siihen nähden, että kenkien käyttöön ei ole varmuutta. Voisitko kuvitella ostavasi tällaisen paikannulaitteen omaisellesi? Itse voisin kuvitella, että tämä laite muistuu mieleen, kun omat lapset kasvavat ja viettävät aikaa ties missä 😊

 

Lähteet:

http://www.ikateknologiakeskus.fi/fileadmin/user_upload/Julkaisut__pdf/Oppaat__pdf/Kakate_PaikannusOpas.pdf

http://valli.fi/fileadmin/user_upload/Julkaisut__pdf/Oppaat__pdf/ITK-opas_nettiin.pdf

https://ppo-elektroniikka.fi/Henkilöpaikannus

5 thoughts on “Tehtävä 1:Smartsole-paikannuslaite

  1. Hei,
    varmasti toimiva laite, mutta hinta on uskoakseni usealle kynnys. Kuukausimaksukin on aika huikea.
    Toimiikohan laite vasemmassa kengässä jos oikeata jalkaa ei ole käytössä?
    -jaana-

    • Ainakin firman sivuilla myydään vain oikean jalan kenkään laitettavaa paikannuslaitetta. Mutta miksei voisi sopia myös vasempaan jalkaan laitettavaan kenkään?Ehkä kehittelevätkin tulevaisuudessa jos myyntiä saavat aikaan ja kysyntää tulee. -Marjaana-

  2. Teoriassa ihan hyvä ajatus, mutta tosiaan mietityttää tuo seikka, että ketä seurantalaite hyödyttää? kun kerran muistisairas usein tosiaan liikkuu vähissä vaatteissa sukkasillaan tai avojaloin. Mielenkiintoista olisi kuulla käyttäjäkokemuksia elävästä elämästä tästä laitteesta =)

  3. Isoveli valvoo… Tuli mieleen sama kuin kirjoittajilla, että teineillä tämä olisi hyvä. Eivät liiku ilman kenkiä ja muistaisivat ladatakin pohjallista. Se pitäisi vain markkinoida joinain ihan muina kuin “jäljittävinä”…

    Riikka

  4. Mielenkiintoinen ajatus sinänsä, että paikannuslaite on kengän pohjallisessa. Akun kestoaika aina talvikeleissä mietityttää. Samoin hinta – kaikiss sovelluksissa on oma kuukausimaksunsa ja tässäkin 29 € tuntuu kovin korkealta. Mutta mielenkiintoisen sovelluksen löysitte, en ollut aikaisemmin tästä mallista kuullutkaan 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *