Tehtävä 1./2. Hyvinvoititeknologiafirma MediMattress oy:n vierailu

Kävimme kollegojen kanssa tutustumassa Medimattress Oy:n toimitiloihin Helsingissä. Medimattress on vuonna 1996 perustettu suomalainen yritys, joka valmistaa ja myy tuotteita niin terveydenhuollon tarpeisiin kuin jokaisen itsehoitoon ja ergonomiaan. Päijät-Hämeen keskussairaalan Apuvälineykikkö on jo vuosien ajan tilannut firmasta matalan ja keskiriskin EcoWave viskoelastista painehaavapatjaa. Patja on tarkoitettu pitkäaikais-, kipu- ja liikuntarajoitteisille asiakkaille. Yritystä meille esitteli Lahden alueen edustaja, aluepäällikkö Päivikki Mikkonen-Kuutti, joka on koulutukseltaan fysioterapeutti. Käynnillä meille esiteltiin painehaavapatjan valmistusprosessia vaihe vaiheelta.

Painehaava on yleinen kudoksen vaurio ja sen ehkäisyssä on tärkeää, että painehaavariski tiedostetaan ja jokaiselle asiakkaalle määritellään aktiivisesti painehaavariskipisteet esimerkiksi Braden lukituksella. Arviointia hyödyntäen tulee sitten valita ja käyttää jokaiselle asiakkaalle tarkoituksenmukaisia apuvälineitä. Suomessa painahaavojen aiheuttamat kustannukset ovat arviolta noin 200 miljoonaa euroa vuodessa, joten painehaavojen ehkäisy olisi kustannustehokkaampaa kuin niiden hoito.

EkoWave on ns atidecubitus-patja joka on siis tarkoitettu matalan ja keskinkertaisen painehaavariskin asiakkaille. Sen painoraja on 0-150kg, joten se soveltuu myös lapsille, minkä vuoksi sitä olemmekin paljon käyttäneet. Pitkäaikaissairailla lapsilla on toki painehaavariski, mutta patjan avulla tuetaan myös vanhempien jaksamista, kun lapsen yöuni rauhoittuu eikä tarvitse ihan niin usein käydä hänen asentoaan sängyssä vaihtamassa. Vaikka EkoWave patja on ns lämpömuovautuva jolloin se jakaa kehon pintapaineen tasaisemmin ehkäisten puutumista ja painehaavojen muodostumista ja  vähentää näin asennon vaihtamisen tarvetta, ei hyvää asentohoitoa voida kuitenkaan koskaan unohtaa ja jättää täysin väliin.

EkoWave patja on 13cm paksu ja se muodostuu kahdesta kerroksesta (5cm PU-geelivaahtoa ja 8cm tukivaahtoa). Patjassa on hygieniapäällinen, joka on likaa hylkivä ja läpäisemätön. Patjasta on olemassa ns. standardimitat, mutta sitä saa tilattua lähes millä mitoilla tahansa. Patjat valmistetaan Helsingin yksikössä, jossa eri materiaalia olevat kerrokset liimataan toisiinsa ja valmistetaan päällinen.

Oli mielenkiintoista nähdä patjan valmistusprosessi ja saada esittelyä, muutenkin MediMatressin muista tuotteista ja toiminnasta. Kiitos!

http://www.medimattress.fi/yritys-i-8.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *