Yhteisön ja ympäristön terveyden edistäminen

Opintojakson tavoitteet:

  • Osaa edistää tarttuvien tautien ehkäisyä ja toteuttaa kansallista rokotusohjelmaa ja matkailijan terveysneuvontaa.
  • Osaa ottaa huomioon globaalit terveysriskit ja niiden ehkäisyn terveyden edistämisen näkökulmasta.
  • Osaa ehkäistä suunnitelmallisesti koti-, työ- ja vapaa-ajan tapaturmia.
  • Osaa tunnistaa väestöryhmien välisiä terveyseroja sekä turvattomuuden ja sosiaalisen kehityksen riskejä ja häiriöitä sekä erityistuen ja -hoidon tarvetta.
  • Osaa tunnistaa päätöksenteon terveysvaikutuksia ja osaat vaikuttaa paikalliseen päätöksentekoon väestön terveyttä edistävästi ja terveyseroja kaventaen.

Miten olen saavuttanut opintojakson tavoitteet?

Tarttuvien tautien ehkäisy ja kansallisen rokotusohjelman toteuttaminen ja matkailijan terveysneuvonta ovat tulleet usealla teoriajaksolla tutuiksi, ja käytännön harjoitteluissa sovellettaviksi terveyden edistämisen osa-alueiksi. Globaalit terveysriskien huomioiminen terveyden edistämisen näkökulmasta on vahvistunut terveydenhoitaja koulutuksen aikana pikku hiljaa. Lisäksi opiskeluterveydenhuollon harjoittelun aikana osallistuin infektion torjunnan koulutukseen muiden ammattilaisten kanssa ja sain hyviä tietoa koulutuksesta.

Osaan paremmin tunnistaa väestöryhmien välisiä terveyseroja sekä turvattomuuden ja sosiaalisen kehityksen riskejä ja häiriöitä sekä erityistuen ja -hoidon tarvetta. Osaan suunnitelmallisesti ehkäistä koti-, työ- ja vapaa-ajan tapaturmia. Osaan tunnistaa päätöksenteon terveysvaikutuksia. Seuraan jatkuvasti politiikkaa Suomen sisäisistä asioista, että ulkomaan politiikkaa. Paikalliseen päätöksentekoon väestön terveyttä edistävästi ja terveyseroja kaventaen on poliittinen asia. Vaikka osaisin vaikuttaa päätöksen tekoon, ja haluaisin edistää ja kaventaa väestön terveyseroja, en haluaisi lähteä mukaan poliittiseen vaikuttamiseen. Tiedostan olevani sivusta seuraaja, enkä rehellisesti sanottuna haluaisi astua valokeilaan puhumaan poliittisesti päätettävistä asioista.