Tekstin kuvat: Unsplash
Tämän kirjoituksen aihe löytyy Emmi Lehtomaan Somekupla-podcastista, jossa yhden jakson aiheena on uuden 20-luvun sometrendit. Nostan tässä esille viisi tärkeintä pointtia tuosta jaksosta ja hämmennän soppaa omillakin näkemyksilläni – mielipiteitä tämä aihe nimittäin herätti.
- Podcastaajat ovat uuden vuosikymmenen bloggaajia
Podcastit ovat olleet jatkuvasti kasvavassa suosiossa jo joitakin vuosia täällä Suomessakin, eikä se Emmin mukaan ole mikään ihme – podcastia kuunnellessa pystyy puuhaamaan muutakin, siinä missä blogikirjoitusta lukiessa joutuu keskittymään nimenomaan lukemiseen. Autolla ajelu tai siivoaminen ei tule lukiessa kyseeseen. Itsekin olen ahkera podcastien kuuntelija: hyvää viihdettä on esimerkiksi näyttelijä Antti Holman podcast Auta Antti, ja luovan alan tekijänä minua toisaalta koskettaa myös valokuvaaja Nani Härkösen Luovia-podcast.
Emmi pitää erityisen tärkeänä sitä, että podcast on ammattimaisesti tehty alusta asti, eli äänittäminen kodin keittiössä puhelimen nauhurilla ei välttämättä ole se paras vaihtoehto. Tästä olen eri mieltä useammastakin syystä.
Ensinnäkin, monella aloittelevalla podcastaajalla ei välttämättä ole mahdollisuutta saati varaa hankkia ammattilaistason välineitä, ja studion vuokraaminen on sen verran hintavaa hommaa, että podcastista mielellään haluaisi siinä vaiheessa jo jotakin tuloja, jotta kulut saa katettua.
Toiseksi, bittiavaruudessa on lukemattomia hyviä podcasteja, jotka on äänitetty iPhonella lakanalla peitetyn keittiönpöydän alla (lakanameininkiä kuulee ainakin Maanantaimysteerissä). Mikrofonitelineen virkaa toimittaa kahvikuppi, ja yhdenlainen ohjelmanumero saadaan aikaiseksi siitä, kun juontaja pahoittelee kahvikupista koituvaa ikävää kilinää ja kolinaa (kts. Murhapäiväkirjat).
Merkittävää näissä kotikutoisen kuuloisissa podcasteissa on yksi yhdistävä tekijä: kotikutoisuus ei tunnu haittaavan yhtään ketään.
Auta Antissa kuulijat ovat puolestaan tottuneet siihen, että jokainen jakso alkaa rituaalinomaisesti sillä, että Antti pohtii ääneen, onko äänityslaite päällä. Kaikenlaisia häiriöääniä on, ja ne kuuluvat ohjelmaan: välillä alakerran naapuri on suihkussa, välillä taas puoliso tulee kotiin kesken podcastin tekemisen, eikä mitään ole editoitu pois. Ja mainitsinko jo, että Auta Antti on äänitetty ruokakomerossa, ja mikrofonistandina toimi ainakin jossain kohtaa suklaakonvehtirasia?

Olen toisaalta kohdannut myös podcasteja, joissa studiossa äänittäminen ja äänen ammattilaisten kanssa työskentely on parantanut tiettyjä ongelmia, kuten äänenvoimakkuuden vaihteluita ja epätasaisuuksia – ja samalla tuonut joitain muita ongelmia muassaan. Ammattitasoinenkaan mikrofoni ei takaa hyvää äänenlatua, jos se on tungettu puhujan suuhun kiinni ja se taltioi joka ikisen suun maiskautuksen, mikä on ainakin itselleni ääniyliherkkyydestä kärsivänä kauhistus. Joskus koko tuotoksen volume mainoksineen kaikkineen on väännetty reilusti yläkanttiin, jolloin ne maiskautukset ja muut häiriöäänet kuuluvat erittäin selvästi, ja misofoonikon painajainen onkin sitten sitä myöten valmis. Tässä kohtaa täytyykin korostaa, että misofoonikkona reagoin erittäin herkästi erilaisiin häiriöääniin, ja todennäköisesti jotakuta “normaalin aivotoiminnan” ihmistä samat asiat eivät häiritse ainakaan näin suuressa määrin.
En sano, että hyvän podcastin edellytyksenä olisi välttämättä kotikutoisuus.
Hyvän podcastin edellytys on hyvä sisältö.
Teknistä toteutusta voi miettiä sitten, kun kuulijaa viihdyttävä, hyödyttävä tai muuten auttava sisältö on pohdittu valmiiksi. Mielenkiintoisella asiasisällöllä saa kyllä anteeksi älypuhelimella äänitetyn raidan ja satunnaiset kilinät ja kolinat. Uskon, että pienet virheet eivät loppujen lopuksi haittaa ketään. (Pieniä virheitä eivät mielestäni ole enää sellaiset tekeleet, joissa äänenvoimakkuus vaihtelee jatkuvasti tai varsinainen asiasisältö on mainoksiin verrattuna todella hiljaisella, jolloin mainosten alkaessa kuulijaparan tärykalvot halkeavat. Mutta ei mennä nyt niihin.)
2. Somessa erottautuminen on yhä tärkeämpää
Tähän on helppo yhtyä, sillä sisältöä on nykyään enemmän kuin koskaan aiemmin, ja sisältöä myös julkaistaan sitä tahtia, että massaan on helppo hukkua. Emmin mukaan viimeinen virhe onkin kopioida muita oman genren tai aihealueen somevaikuttajia ja toivoa, että seuraajamäärät lähtevät sillä kasvuun. Persoonallisuus, luonnollisuus ja oman kohderyhmän löytäminen ovat tänä vuonna olennaisia asioita somen käytössä.

3. TikTok raivaa itselleen paikkaa suosituimpien somekanavien joukossa
TikTokilla on maailmalla jo 500 miljoonaa aktiiivista käyttäjää, ja todennäköistä on, että tämän melko uuden somekanavan suosio senkun jatkaa kasvamistaan. TikTok kannattaakin siis ottaa haltuun, mikäli mielii pysyä sometrendin aallonharjalla.
Jos TikTok-kanavan ylläpito ei kuitenkaan nappaa, niin Emmillä on tarjota asiaan ratkaisu: katso TikTokista trendaavia sisältöjä, tee niistä oma TikTok-video ja lataa Instagramiin!
Itse en ole TikTokiin vielä tutustunut, paljolti siksi, että en kohta 26-vuotiaana koe olevani enää sen kohderyhmää. Ymmärrykseni mukaan TikTok on erityisen suosittu 15-16 -vuotiaiden nuorten keskuudessa, siinä missä minun ikäiseni ovat kasvaneet paremminkin Instagramin ja Facebookin maailmaan. Onko tässä nyt sitten ikäkriisin paikka – olenko jo yli-ikäinen lokeroimaan itseni nuorisoksi? 

4. Aitous tulee lisääntymään Instagramissa
Tämä onkin tervetullut ilmiö ylifiltteröityjen poseerauskuvien jälkeen. Jokohan naiset uskaltautuisivat näyttäytymään Instagramin tarinoissa ilman meikkiä? Siihen suuntaan aikakin ollaan Emmin mukaan menossa: liian harkittu ja ylimuokattu sisältö ei näytä enää hyvältä. Yksi askel aitoutta kohti on niin sanottu no-edit editing, jossa kuvat editoidaan näyttämään mahdollisimman luonnollisilta, ikään kuin niitä ei olisi muokattu lainkaan. Oikean elämän vastine tälle varmaan on meikitön meikki, jossa naamaa ehostetaan hyvin kevyesti näyttämään mekikittömältä.
Näen tässä kehityskulussa mahdollisuuden aidosti luonnolliseen sisällöntuotantoon, mutta kehitys voi ottaa myös toisen suunnan. Editointi nimittäin on aina editointia, oli se miten vähäistä tahansa. Kuva on editoimaton vainw ja ainoastaan silloin, kun se laitetaan yleisön nähtäville mitään siihen lisäämättä ja mitään pois ottamatta. Kaikki muut luonnollisuuden yritykset ovat lopulta vain vähemmän radikaaleja filtteröinnin muotoja, sillä niiden tarkoitus on lopulta lisätä kuvattavaan kohteeseen jotain, mitä siinä ei alun perin ole, tai häivyttää jotakin virheeksi ajateltua ominaisuutta.

Aitoutta somessa voisi lähteä määrittelemään niinkin perusteellisesti, että loppujen lopuksi myös kuvakulman valitseminen kuvauskohteelle edullisella tavalla voi olla kuvamanipulointia. Mikä lopulta edes on aitoa sisältöä? Vaatiiko aitous aina meikittömyyttä ja arjen näyttämistä sen rumimmassa ja raadollisimmassa muodossa, vai riittäisikö tässä myös vähemmän puritaaninen lähestymistapa? Tarvitseeko somessa ollakaan sataprosenttisen aito, vai kuuluuko pelin henkeen tietty määrä koristelua ja kaunistelua?
5. Nanovaikuttajatkin ovat vaikuttajia
Tänä päivänä voisi kai sanoa, että joka ikinen on omassa pienessä internetin nurkassaan jonkinlainen somevaikuttaja. Tämä on tietysti ilahduttava uutinen niille, jotka epäröivät, uskaltavatko muutaman sadan tai tuhannen seuraajan somepersoonat kutsua itseään vaikuttajiksi. Emmin mukaan saa! Nanovaikuttajilla on verrattain vähän seuraajia ja he käyttävät Instagramia enemmmänkin henkilökohtaisiin tarkoituksiin, ja heillä on hyvin spesifi aihealue ja sitä kautta myös rajattu kohderyhmä, jolle sisältöä tuotetaan. Ajatus nanovaikuttajista tuntuu sikäli vähän hoopolta, että mitään muuta uutta nanovaikuttaja-termi ei vaikuta tuovan somekentälle kuin uuden käsitteen, jonka alle käytännössä mikä tahansa yli parin sadan seuraajan sometili voi mennä. On silti ehdottomasti positiivista, että somevaikuttajuus on nykyään kaikkien saatavilla, eikä se ole asema, jonka pieni joukko jonkinlaisiksi someguruiksi päässeitä, superkuuluisia vaikuttajia voisi omia itselleen.
