Laitan Digiassari-valmennuksen aikana saadut viimeisetkin kotitehtävät pakettiin aurinkoisen sunnuntain kunniaksi, ja pohdin tässä, mitä ovat sisältömarkkinointi ja hakukoneoptimointi. Tavoite on, että tekstin luettuaan lukija tietää, mistä sisältömarkkinoinnissa ja hakukoneoptimoinnissa on kyse, vaikkei lukijalla olisikaan aihesta aiempaa kokemusta.
Aloitetaan sisältömarkkinnoinnista, joka on kaikista markkinoinnin osa-alueista itseäni eniten kiinnostava (hihkaise jos yllätyit siitä, että sisältö kiinnostaa sisällöntuottajaa :D). Käytännössä sisältömarkkinointi on markkinoinnin strategia, jossa keskitytään tarjoamaan yrityksen kohdeyleisölle arvokasta, relevanttia ja jollain tavalla hyödyllistä sisältöä verkossa – ilmaiseksi. Sisältömarkkinoinninkin lopullinen tavoite on houkutella potentiaalisia asiakkaita ostoksille, mutta se tehdään mahdollisimman ei-myynnillisesti ja tyrkyttämättä tajoamalla maksutonta, yrityksen kohderyhmälle relevanttia sisältöä, jota voivat olla esimerkiksi maksuttomat ladattavat oppaat, e-kirjat tai ilmaiset webinaarit. Tavoite on, että hyödyllistä sisältöä tarjoamalla rakennetaan luottamusta yrityksen ja potentiaalisen asiakkaan välille, ja kun luottamussuhde on syntynyt, he todennäköisemmin tekevät ostoksen kyseisestä yrityksestä, kun ostaminen on ajankohtaista.
Sisältömarkkinoinnin ytimessä on attract-engage-delight -malli, jota markkinoinnin tulisi toteuttaa. Sisällön pitäisi toisin sanoen houkutella (attract) ihmisiä yrityksen verkkosivuille, sitouttaa (engage) nämä ihmiset liideiksi ja lopulta tehdä heistä ostavia asiakkaita. Sisällön pitäisi näiden lisäksi ilahduttaa (delight) asiakasta jollakin tavalla, minkä seurauksena asiakkaista tulee yrityksen tuotteen tai palvelun markkinoijia, sillä he kertovat asiakaskokemuksestaan mielellään eteenpäin.
Oli yrityksen tuottama ja jakama sisältö sitten hyödyllinen e-kirja, videotutorial tai vaikkapa mobiilipeli, sisällön tulisi olla tunnistettavaa, yrityksen brändiin sopivaa ja asiantuntemusta osoittavaa. Sisällöstä pitäisi tulla tunne, että yritys tietää, mistä puhuu, mikä auttaa luottamuksen rakentamisessa. Sisältö tulisi suunnitella niin, että se kiinnostaa nimenomaan yrityksen kohderyhmää. Tärkeää on myös se, että sisältö on hakukoneoptimoitua – optimoinnista pian lisää – ja sitä tulisi jakaa useissa eri kanavissa, jotta mahdollisimman moni löytäisi sen. Tavoite on saada ihmiset jakamaan sisältöä, ja jakamiseen tulisikin suoraan kehottaa. Mitä enemmän sisältö herättää tunteita, sitä todennäköisemmin sitä jaetaan.
Hakukoneoptimointi (tai SEO, search engine optimization) puolestaan tarkoittaa sisältöjen optimointia siten, että hakukoneet löytävät sen helpommin. Hakukonemainonnassa hakukonenäkyvyydestä maksetaan rahaa, mutta optimoinnissa pyritään muiden toimien avulla parantamaan verkkosivujen sisältöä siten, että se nousisi mahdollisimman korkealle sijalle esimerkiksi Googlen hakutuloksissa. Hyvä sisältö on hakukoneoptimoinnin perusta: jos sisältöä ei ole tai se ei ole laadukasta, ei optimoinnistakaan kannata odottaa suuria hyötyjä.
Kun lähdetään tekemään sivuston hakukoneoptimointia, on tärkeää ymmärtää, miten hakukoneet toimivat. Esimerkiksi Googlen algoritmi pyrkii löytämään hakutulokset, jotka vastaavat parhaiten käyttäjän ongelmaan. Hyvä hakukonelöydettävyys ei ole millään tapaa yksinkertainen asia, sillä siihen vaikuttaa yli 200 erilaista tekijää, joita ovat esimerkiksi sivuston mobiiliystävällisyys, tekstisisältö, metatiedot, linkkien kunto, sivuston latausnopeus ja sivulla vietetty aika. Näihin asioihin optimointia tehdessä tulisikin kiinnittää huomiota. Esimerkiksi jos sivuston latautuminen kestää ikuisuuden, kannattaa esimerkiksi tarkistaa, onko sivustolla raskasta mediasisältöä tai isokokoisia tiedostoja, jotka voisivat hidastaa latausaikaa. Toimivat linkit, laadukas sisältö ja sivuston tekninen toimivuus ovat olennaisia asioita, joihin sivuston sisältöä optimoitaessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Nykypäivänä niin monet käyttävät sivustoja mobiilaitteilla, että sivuston mobiiliystävällisyyteen panostaminen on tärkeää.
Käytännössä hakukoneoptimoinnissa tunnistetaan asiakkaiden eniten käyttämät hakusanat, ja pyritään muokkaamaan sivuston sisältöä ja rakennetta niin, että kyseisillä hakusanoilla haettaessa yrityksen sivu on hakutulosten kärjessä. Erilaisten työkalujen avulla (esimerkiksi Ubersuggest tai Google Keyword Planner) voi etsiä lisää mahdollisia avainsanoja. Linkkien ansaitseminen omalle sivulle on myös tärkeää, ja linkkien tulisi olla luonnollisia, ei maksettuja – maksetuista linkeistä Google ei pidä. Esimerkiksi blogien vieraskynäartikkelit, someprofiilit ja erilaiset digitaaliset mediasisällöt (videot, valokuvat, audiot yms.) ovat hyviä tapoja linkkien ansaitsemiseen.
Hakukoneoptimointi on iso kokonaisuus, joka koostuu monesta pienemmästä osa-alueesta, ja niiden kaikkien seikkaperäinen läpikäynti olisi tässä mahdotonta. Kannattaakin opiskella aihetta syvällisemmin itse. Esimerkiksi tästä artikkelista löydät useita asioita, joita voit tehdä parantaaksesi sivuston hakukonelöydettävyyttä. Kaikista tärkeintä on aloittaa tuottamalla laadukasta sisältöä aiheesta, joka on relevanttia yrityksellesi ja sen kohdeyleisölle. Optimointia voi alkaa tehdä vasta sitten, kun sisältöpuoli on kunnossa!