Kuva: Unsplash
Tällä kertaa saankin kätevästi pohdittua kolmea sovellusta ja niiden sopivuutta case-yritykselleni. Yrityksellä on jo käytössä MailChimp uutiskirjeiden lähettämiseen, mutta se ei ole aiemman kokemuksen mukaan osoittautunut aina parhaaksi mahdolliseksi vaihtoehdoksi muun muassa viestisen roskapostiutumisen takia. Viestit eivät siis näytä menevän vastaanottajille saapuneiden viestien kansioon, vaan eri sähköpostiohjelmat tulkitsevat MailChimpillä lähetetyt viestit automaattisesti roskapostiksi. Tutkinkin tässä, auttaisiko MailGenius roskapostiutumisen vähentämisessä, ja sopisiko MailChimpin tilalle paremmin Active Campaign.
MailChimp on sähköpostimarkkinoinnin työkalu, jossa sähköposteja kutsutaan kampanjoiksi. MailChimp on helppokäyttöinen työkalu, joka mahdollistaa usein erilaisten sähköpostipohjien luomisen eri tarkoituksia varten. Ilmaisversio sopii hyvin aloittavalle yrittäjälle tai pienyrittäjälle, sillä ilmaista työkalua käytettäessä sähköpostilistalla saa olla parituhatta kontaktia, ja erilaisia valmiita sähköpostipohjia on käytettävissä vain viisi kappaletta. Lisäksi ilmaisessa versiossa yhdellä käyttäjätunnuksella saa olla vain yksi käyttäjä – maksullisissa suunnitelmissa käyttäjiä voi yhden tunnuksen takana olla useita. Jos markkinointitiimi siis on yhtä henkilöä suurempi tai useamman henkilön pitää jostain syystä päästä sähköpostityökaluun käsiksi yrityksen tunnuksella, niin ilmaisversio ei riitä. Lisäksi A/B-testaus on mahdollista vain maksullisissa suunnitelmissa.
Käyttöönotto on helppoa, sillä yrityksestä kysytään aloittaessa taustatiedot (mitä yritys myy ja kenelle) ja työkalun käyttöliittymä on ulkoasultaan yksinkertainen. Myös ilmaisversio antaa käyttäjälle dataa lähetetyistä kampanjoista: ketkä vastaanottajat avaavat sähköposteja eniten ja millaisiin vuorokaudenaikoihin, paljonko sähköposteissa olevia linkkejä klikataan ja ketkä eivät välttämättä avaa sähköposteja lainkaan.
MailChimpiä voi käyttää myös esimerkiksi yksinkertaisen nettisivun tai laskeutumissivuston luomiseen, mainosten tai ilmoittautumislomakkeiden tekemiseen. Ilmaisenakin MailChimp siis on kohtuullisen monipuolinen työkalu, mutta esimerkiksi ActiveCampaigniin verrattuna se ei tarjoa yhtä kokonaisvaltaista automaation kokonaisuutta.
Maksullisten suunnitelmien kuukausihinnat alkavat 29,99 dollarista ja päättyvät aina 299 dollariin.
Likiliike tosiaan käyttää tälläkin hetkellä MailChimpiä ilmaisena työkaluna uutiskirjeiden lähettämiseen. Uskon, että ilmaiskäyttö jatkuu vastaisuudessakin, sillä tarjolla on kattavampia ohjelmia, jotka ovat maksullisina edullisempia kuin MailChimpin tarjoamat vaihtoehdot.
Plussat ja miinukset pähkinänkuoressa
+ helppokäyttöinen, sopii erityisesti aloittavalle yrittäjälle joka ei ole koskaan tehnyt uutiskirjeitä aiemmin ja / tai aikoo pysyä pienyrittäjänä.
+ ilmaisversiossa on aloittelijalle sopivasti toimintoja.
– ilmaisversio lakkaa olemasta kätevä välittömästi henkilökunnan määrän kasvaessa, sillä yhden tunnuksen takana voi olla vain yksi käyttäjä omalla sähköpostillaan
– en näe syytä maksaa MailChimpistä, kun tarjolla on edullisempia maksullisia työkaluja, jotka mahdollistavat tehokkaamman sähköpostimarkkinoinnin automaation.
ActiveCampaign on tässä se ohjelma, jota kehun MailChimpiä paremmaksi sähköpostimarkkinoinnin työkaluksi. Siitä ei ole ilmaisversiota, mutta se tarjoaa käyttäjälle 14 päivän ilmaisen kokeilun (iso plussa siitä, että kokeilun käyttöönotto ei vaadi luottokorttitietojen antamista). ActiveCampaign on siis hyvin kokonaisvaltainen markkinoinnin automaation työkalu, jossa toimintoja on runsaasti. Siinä on muun muassa sisäinen CRM, site tracking -toiminto, joka mahdollistaa omien nettisivujen kävijäliikenteen tarkkailun, sekä mahdollisuus luoda useita erilaisia automaatioita – vaikkapa automaattinen vastausviesti uutiskirjeen tilaajaksi rekisteröityneelle kontaktille.
ActiveCampaign on paitsi kattava myös edullinen: 9 dollarilla kuukaudessa saa lähettää rajoittamattoman määrän viestejä 500 kontaktille. 1000 kontaktin listan pitämisestä joutuu pulittamaan 17 dollaria, mikä lienee edelleen varsin kohtuullinen hinta pienemmällekin yrittäjälle.
Käyttöönotto vaatii MailChimpiä enemmän vaivaa, sillä toimintoja ja välilehtiä todellakin on runsaasti, ja ohjelman käyttöä joutuu hieman opiskelemaan. Käyttäjän näkökulma on onneksi huomioitu: ohjelma opastaa käyttäjää interaktiivisten tutorialien avulla.
Pidän ActiveCampaignia varteenotettavana vaihtoehtona Likiliikkeellekin, sillä ohjelma on verrattain edullinen ja hyödyllinen myös Likiliikkeen muun digitaalisen markkinoinnin kehittämistä ajatellen. Pohdin kuitenkin sitä, onko MailChimpin tutusta pohjasta vaihtaminen enää järkevää, sillä sähköpostien vastaanottajat ovat tottuneet vastaanottamaan säännöllisin väliajoin ulkoasultaan tietynlaisen uutiskirjeen. Pitäisi tietysti tutkia tarkemmin, saisiko ActiveCampaignilla rakennettua samanlaisen sähköpostin.
Plussat ja miinukset pähkinänkuoressa:
+ erittäin kattava markkinoinnin automaation ohjelma
+ hinta ei päätä huimaa: 9 dollaria kuussa sopii pienyrittäjällekin
+ kokeilujakson käyttöönotto ei vaadi luottokorttitietojen syöttämistä tietokantaan
– + toimintoja on niin paljon, että sähköpostimarkkinoinnin suhteen aivan vihreällä yrittäjällä varmaan menee tovi jos toinenkin ohjelman opiskelussa – investoitu aika maksanee itsensä kuitenkin takaisin
MailGenius liittyy aiemmin mainitsemaani sähköpostien roskakoriin joutumiseen. Kyseessä on maksuton palvelu, joka havaitsee sähköpostiviesteistä ne asiat, jotka aiheuttavat viestien roskapostiutumisen. Tällaisia asioita voivat olla esimerkiksi toimimattomat linkit, vääränlaiset, best practices -käytäntöjen vastaiset fontit tai helppokäyttöisen unsubscribe-toiminnon puuttuminen.
Palvelun käyttö on helppoa. Haluttu sähköposti lähetetään MailGeniuksen sähköpostiosoitteeseen, ja palvelu analysoi sähköpostin sisällön lähes välittömästi eritellen sieltä asiat, joita viestissä pitäisi parantaa roskapostiutumisen estämiseksi. Palvelu kertoo myös, mikä viestissä on jo hyvää ja toimivaa.
Ongelmien ratkaisemiseksi on tarjolla kaksi vaihtoehtoa: ongelmien syitä voi opiskella itse MailGeniuksen tarjoamien ohjeiden avulla tai varata maksuttoman 15 minuutin puhelinkonsultaation asiantuntijalle. Heille voi myös laittaa sähköpostia tai ottaa yhteyttä chatin kautta. Perusteellisemman sähköpostiauditoinnin – joka voi kestää useamman viikon – hinta vaihtelee muutamasta sadasta dollarista useisiin tuhansiin riippuen siitä, paljonko aikaa konsultaatioon käytetään. Mitään tarkkoja pakettihintoja MailGeniuksen sivuilta ei löydy – hinnat määräytyvät siis täysin asiakkaan tarpeiden mukaan.
Plussat ja miinukset pähkinänkuoressa:
+ yksinkertainen, maksuton työkalu
+ sähköpostianalyysi toimii nopeasti, ja käyttäjä saa välittömästi palautteen ja kehitysehdotuksia sähköpostin sisällöstä
+ aidosti hyödyllinen työkalu sikäli, että sen havaitsemia ongelmia pystyy tiettyyn pisteeseen saakka korjaamaan itse
– MailGeniuksen tarjoama syvällisempi sähköpostikonsultaatio on omalle case-yritykselleni hervottoman kallista lystiä