Euroopan vihreä kehitys on lisännyt yritysten toiminnan sääntelyä. Valmiina tai valmistelussa on esimerkiksi direktiivi arvoketjujen yritysvastuista, viherväittämien tarkistusvelvoite, tuotesuunnittelun sääntelyyn ja tuotteiden korjattavuuteen liittyvät määräykset sekä vuoden alusta voimaan tullut kestävyysraportointidirektiivi (CSRD).
Direktiivi velvoittaa suuryrityksiä raportoimaan kestävyystoimenpiteistään. Sen avulla halutaan sitouttaa yritykset kestävään kehitykseen ja tehdä työstä näkyvää yhdenmukaistamalla raportointikäytännöt.
Lapissa se tarkoittaa noin 20 suurta yritystä. Todellisuudessa sääntelyllä on vaikutuksensa myös pienempiin, noin 12 500 lappilaiseen yritykseen.
Direktiivi tulee voimaan portaittain, Lapissa aikavälillä 2024–2028. Ensin raportoinnin aloittavat suuryritykset, mutta jo 2025 mukaan tulevat yritykset, jotka täyttävät kaksi seuraavista kriteereistä: henkilökuntaa 250, liikevaihto 50 miljoonaa ja tase 25 miljoonaa.
Raportoinnin ytimessä on selvittää, millaiset vaikutukset yritystoiminnalla on kestävyysteemoihin ja miten kestävyysteemat edelleen vaikuttavat liiketoimintaan. Yritykset raportoivat kestävyysteemoista, jotka liittyvät ympäristöön, sidosryhmiin ja liiketoimintatapaan.
Tässä vaiheessa direktiivin vaikutus yltää myös yritysten yhteistyökumppaneihin: arviointiin on sisällytettävä mukaan myös alihankintaketjut. Direktiivin velvoittamat yritykset tulevat siis kysymään yhteistyöverkostoltaan kestävyysraportoinnin edellyttämiä tietoja.
Osuuspankin tuoreen tutkimuksen mukaan suuryrityksistä yli 80 prosenttia on ilmoittanut, että niillä on tarve tarkastaa alihankintaketjuun liittyviä vaatimuksia kestävyys- ja vastuullisuussitoumusten vuoksi.
Vuonna 2022 alihankintaverkoston muutoksia sitoumusten vuoksi teki jo 42 prosenttia suuryrityksistä, 2023 luku oli 56. Suunta on siis selvästi nouseva. Eniten muutoksia tehdään teollisuuden alihankintaan, raaka-ainehankintoihin ja muihin palveluostoihin. Samanaikaiset suuryritykset ennakoivat, että ostojen kasvu suomalaisilta alihankkijoilta hidastuu.
Lapin ammattikorkeakoulussa alkuvuodesta tekemämme selvityksen mukaan lappilaiset yritykset kaipaavat nyt lisätietoja. Miten kestävyysraportointi vaikuttaa pieniin yrityksiin? Mitä pitää raportoida ja miten? Mistä saa tietoa tietovaatimuksista selviämiseen?
Haluamme vastata yrityksiltä tulleisiin tarpeisiin. Olemme seuranneet direktiivin valmistelua ja pilotoineet mikro- ja pk-yritysten vapaaehtoisen kestävyysraportointistandardin (VSME) luonnosversiota. Autamme ymmärtämään kestävyysraportoinnin vaatimuksia ja työstämme yritystoiminnan tiedontuottamista helpottavia raportointityökaluja. Webinaareissamme käymme läpi kestävyysraportoinnin käytännön toteutusta ja autamme raportoinnin aloittamisessa.
On siis selvää, että EU:n kestävyysraportointi koskettaa myös monia lappilaisia pienyrittäjiä. Kestävyysteema ei ole enää vain asia, joka voi viisaasti huomioituna parantaa yrityksen kilpailukykyä.
Sen sijaan se on elinehto, että yritys pysyy kilpailukykyisenä. Mikä on sinun yrityksesi tilanne?
Artikkelin ovat kirjoittaneet Nelly Korteniemi, Anne Tolvanen, Sini Turpeenniemi ja Paula Heikkilä
Artikkeli on julkaistu alunperin Lapin Kanssa 14.8.2024