Kierto10 hanke
Kierrätys Meri-Lapissa: pulmat ja potentiaali

Kierrätys kannattaa aina!

Meri-Lappi sijaitsee Lapin lounaisosassa Perämerenrannikolla ja siihen kuuluvat Kemin ja Tornion kaupunkien lisäksi Keminmaan, Tervolan ja Simon kunnat. Asukkaita on yhteensä noin 57 000 ja alueella on yhteensä 25 Rinki-ekopistettä. Suomen melkein kahdestatuhannesta kierrätyspisteestä tämä on mielestämme ripauksen pieni määrä, varsinkin kun ottaa huomioon, että muovinkeräysastioita on yksi per kunta – poislukien Tervolan nolla astiaa ja Kemin kaksi. On toki hienoa, että niitä ylipäätänsä on tänne ”Pohjoisen pohjukkaan” viljelty ja meillä on oikeasti alueen kokoon nähden suhteellisen kattavat mahdollisuudet harrastaa kierrätystä ja kiertotaloutta myös muilla tavoin kuin ekopisteillä, mutta alueella on myös omat ongelmansakin. Tässä blogitekstissä pureudumme näihin polttaviin puheenaiheisiin ja Meri-Lapin alueen kiertotalouden potentiaaliin sekä pulmiin.

 

Sisällysluettelo:

Kierrätysasemat:

Tornio: Jätekeskus Jäkälä  ja Eko Terminal/ Sorttipiha

Kemi ja Keminmaa: Ekoasema Esa ja Pojat

Tervola: Tervolan ekoasema

Simo: Simon jäteasema


Pieni teko, suuri merkitys

Rinkiin.fi mukaan yritykset kantavat Suomessa päävastuun kierrätyksestä, mutta myös yksittäisten ihmisten teoilla on suuri merkitys.

Sinäkin voit auttaa minimoimaan jätteistä aiheutuvaa ympäristökuormitusta: lajittele pakkausjätteet ohjeiden mukaan ja palauta ne Rinki-ekopisteisiin kierrätettäviksi.

Jokainen pieni teko on tärkeä – myös yhden ihmisen – jotta kierrätys kokonaisuudessaan toimisi tehokkaasti ja järkevästi. Mitä useampi meistä lajittelee jätteensä oikein, sitä enemmän saadaan hyvää materiaalia talteen. Tämä on ympäristölle hyvä asia, sillä kierrätyksen ansiosta vähenee tarve käyttää täysin uutta materiaalia tuotteiden valmistamiseen. Alla olevassa kuvasta näet muovipakkausten merkinnät ja mihin se tulee lajitella.

Tavallisimpien pakkausmuovimateriaalien merkintä, ominaisuudet ja käyttöesimerkkejä. Lähde: Uusiomuovi.fi

Kierrätys säästää energiaa ja luonnonvaroja. Lisäksi ympäristölle haitalliset hiilidioksidipäästöt vähenevät ja kaatopaikkakuormitus pienentyy.


Rypistystesti

Metallia vai muovia pakkauksessa? Jos pakkauksesta ei käy ilmi kumpaa materiaalia pakkaus on, Uusiomuovi.fi mukaan ”rypistystesti” voi auttaa ratkaisemaan mihin keräysastiaan pakkaus kuuluu. Purista pakkaus nyrkissäsi: jos pakkaus ei palaudu rypistyksen jälkeen, se on todennäköisesti metallia. Jos se palautuu muotoonsa, se on todennäköisesti muovia. Jos olet epävarma,  pakkaus on parempi laittaa sekajätteeseen.

Markkinoilla on myös pakkauksia, jotka ovat sekä muovia että kartonkia. Kartonki tai paperipakkaukset, joissa on muovi-ikkuna, ovat yleensä kartonkipakkauksia.

Muovipakkaukset, joissa on myös muita materiaaleja kuin muovia eivät yleensä sovi uusiokäyttöön ja päätyvät toistaiseksi energiahyödyntämiseen.


Jätekeskus Jäkälä

Jätekeskus Jäkälä on osa Perämeren Jätehuolto Oy:tä, joka sijaitsee Torniossa. Se on perustettu vuonna 1998 ja on kuntien omistama yhtiö. Perustajakuntiin lukeutuvat Kemi, Tornio, Ylitornio, Keminmaa ja Tervola.  Kaikki Perämeren Jätehuollon toimialueen jätteiden käsittely on keskitetty Jätekeskus Jäkälään. Jätekeskus Jäkälän toimintaa rahoitetaan sinne toimitettavien jätteiden käsittelymaksuista saaduilla tuloilla sekä yritys perii kaikista vakituisista ja vapaa-ajan asunnoista jätehuollon perusmaksua. Jäkälä tarjoaa myös jäteneuvontaa kuntalaisille. Perämeren Jätehuollon toimialueen asukasluku on lähes 63 000 ja pinta-ala on 5 784 km2.

Jätekeskus Jäkälän omistusosuudet. Lähde: Jäkälä.fi

Jätekeskus ottaa vastaan kaikenlaista jätettä: puutarhajäte, puujäte, pahvi, metalliromu, kestopuu, kiviaines, vaarallinen jäte, sähkölaitteet, poltettava jäte, kaatopaikkajäte, lasi, paperi ja vaatekeräys. Positiivisena asiana hyötyjätteet, vaaralliset jätteet ja sähkölaitteet otetaan vastaan maksutta.

Yhtiön erilaisia tehtäviä ovat mm.

    • Jätehuollon suunnittelu ja kehitys
    • Kierrätyksen ja hyötyjätehuollon järjestäminen
    • Vaarallisten jätteiden jätehuollon hoitaminen
    • Jätekeskuksen ja ekoasemien ylläpito
    • Kotitalouksien poltettavan ja biojätteen kuljetus Kemissä
    • Tiedotus ja neuvonta

Perusmaksun avulla hoidetaan kuntien kotitalouksien yhteisellä vastuulla olevia jätehuollon kustannuksia. Näihin lukeutuu mm. vaarallisten ja lääkejätteiden vastaanotto ja kuljetus sekä käsittely, osa hyötyjätehuollosta, ekoasemien ylläpito, jätehuollon viranomaistehtävät, jätehuollon tiedotus ja neuvonta sekä vaarallisten jätteiden ja sähkölaitteiden keräyskierrokset haja-asutusalueilla.

Seuraavaksi hieman jätemääristä kunnissa elikkäs jätekeskukseen kuljetetaan jätettä 16 eri kunnasta. Vuoden 2015 otettujen tietojen mukaan käsitellyt jätemäärät olivat n. 53 049 tonnia, josta 14 900 tonnia päätyi kaatopaikalle. Yhtiön omalta toimialueelta, joihin lukeutuu Kemi, Tornio, Keminmaa, Ylitornio ja Tervola jätteitä vastaanotettiin 37 043 tonnia, josta loppusijoitettavaksi meni 4 639 tonnia.

Jätteiden määrät käyttökohteittain: Lähde: Jäkälä.fi

Jäkälän vinkit toimivaan lajitteluun:

    • Järjestä kotiin eri jätteille omat astiat.
    • Kompostoi biojätteet omalla kotikiinteistöllä, jos mahdollista tai osallistu biojätteen keräykseen, jos se on mahdollista asuinalueellasi.
    • Toimita hyötyjätteet kuten paperi, kartonki, pienmetalli, lasi ekopisteisiin aina kauppareissullasi “vie mennessäsi-tuo tullessasi”-periaatteella.
    • Vie käyttökelpoiset tavarat ja tekstiilit lähimpään kierrätyskeskukseen tai myy ne kirpputorilla
    • Muista erottaa aina jätelajit toisistaan ja toimittaa ne omiin keräyspisteisiinsä

Kierrättäminen helpoksi kotona:

Nyt siis tiedät miten ja missä kierrättää, ja jopa haluaisit tehdä niin! Loistavaa! Mutta roskiskaappi on täynnä ja saat hermonromahduksen vain kun ajattelet kahdeksan eri sortin tunkemista sinne lavuaarinaluksen syövereihin?

Moni haluaisi lajitella ja kierrättää, muttei saa sen aloittamista aikaiseksi ja pitää itseään liian laiskana moiseen, mutta tämä vaihe on helppo ohittaa tekemälllä kierrättämissysteemistä helpon, ammattijärjestäjä Ilana Aalto kertoo Yle:n “I love Muovi”-kampanjassa.

Ota tästä helpot vinkit oman roskiskaappisi muuttamiseen lajittelupisteeksi!
    • Raivaa kaappi tyhjäksi
    • Laita etualalle astiat jätteille, joita kertyy eniten, kuten pieni biojäteastia, jotta se tulee tyhjennettyä
    • Jos pääset helposti muovinkeräysastialle, laita myös muovinkeräysastia eturiviin, tällöin et tarvitse niin suurta astiaa sekajätteelle.
    • Laita kartonki-, lasi- ja metalliastiat omien tapojesi mukaan – juotko paljon maitoa (kartonki), tai usein säilykkeitä(metalli). Jos lasia ja metallia ei kerry paljoa, voit laittaa ne vaikka samaan astiaan lajittele myöhemmin.
    • Mikäli roskiskaappiin ei mahdu kaikkea, voit kerätä vaikkapa paperit ja kartongit kaupan kestokassiin parvekkeelle tai eteiseen.

Kirppikset

Vanha kunnon kirpputori, jossa toisen roska on toisen aarre. Kirppiksellä asiointi on monella tapaa hyödyllistä: yksi pääsee eroon itselleen tarpeettomista tavaroista, toinen löytää kaipaamiaan tavaroita edulliseen hintaan. Live -kirppiksen edut verkon kautta käytävään käytetyn tavaraan kauppaan ovat monet: tuotteen kunnon voi tarkistaa ennen ostopäätöstä, vaatteita voi sovittaa. Raha vaihtaa omistajaa samalla kuin tuotekin, turvallisesti. Tuotteita ei tarvitse lähettää eikä noutoja sopia ympäri kyliä, tässä säästyy niin rahaa, aikaa, hermoja kuin luonnonvarojakin. Missä täällä Meri-Lapin alueella voi sitten vierailla ihan kivijalkakirppiksellä? Keräsimme alueen kirppikset yhteen listaan, ja nimeä klikkaamalla pääset tutustumaan kyseisen kirppiksen tarkempiin tietoihin.

Tornio

Kemi

Keminmaa

Tervola

Simo


Tuunausvinkit

Oletko joskus miettinyt mitä uutta voisit tehdä esimerkiksi Pringles-purkista? Netti on pullollaan vinkkejä, miten tehdä jostakin roskasta jotain uutta. Esimerkiksi Pinterest on hyvä sovellus, jos haluaa löytää hyviä ideoita. Pringles-purkista voi vaikka tehdä purkit topsipuikoille ja vanulapuille sekä kuiva-aineksille, kuten pastalle, riisille ja kaurahiutaleille. Niitä voi käyttää myös muottina kynttilöiden tekemisessä. Alla olevasta videosta näette, miten Pringles-purkista syntyy kaunis yrttipurkki ja kynäteline.

 

Lisäksi jos innostuit aiheesta voit tutustua myös podcastiimme Kiertocast, jossa käsittelemme kiertotaloutta sekä kierrättämistä Tornion opiskelija-arjen näkökulmasta.


Kierto10 -hanke

Kierto10 -hankkeen tavoitteena on on vahvistaa Meri-Lapin kuntalaisten kiertotaloustietoutta sekä ilmastomyönteistä asennetta nopeiden kokeilujen ja paikallisten tapahtumien avulla.

Palaa alkuun


Materiaalin laatijat: Lapin AMK:n T31L18S -ryhmän liiketalouden opiskelijat Niko Aho, Noora Rimpisalo, Milla Simula ja Suvisatu Särkikangas

 

Kierto10 somessa

Instagram
Facebook
YouTube