Tutkimus: Rovaniemeläinen yrittäjä / johtaja on myötätuntoinen asioihin keskittyvä manageri (Julkaistu 19.3.2018)

Olen omaehtoisessa ja -rahoitteisessa kvalitatiivisessa tilastollisessa tutkimustyössäni tutkinut johtajapersoonallisuuksia ja johtamista Rovaniemen alueella. Toteutin kyselytutkimuksen 80:lle Rovaniemen alueella toimivalle johtajalle tai yrittäjälle keväällä 2018. Keskeistä on huomioida, että tutkimuksen aineiston otantamenetelmä on tietoisesti valittu heterogeeninen tutkimusjoukko, mikä heikentää laskettujen tilastollisen estimaattien arvoja ja näin tutkimustulosten yleistettävyyttä, mutta antaa kuitenkin uutta laadullista ja mielenkiintoista tietoa jatkotutkimuksille ja alueen johtamisenkehittämisestä kiinnostuneille toimijoille. Vastausprosentti kyselytutkimuksessa oli 22,5 %, mikä on normaalia matalampi, kun verrataan sitä muihin vastaaviin tutkimuksiin. Vastausprosentin alhaisuudesta voidaan päätellä, että alueen johtajat / yrittäjät eivät koe tarvetta johtamistaitojensa kehittämiselle tai ovat haluttomia kehittämään johtamiskulttuuria ja toimintaympäristöä alueella.

Tutkimus toteutettiin Chris Kuennen ja John Dannerin kehittämällä Builder Personality Dicovery (BPD) -testillä ensimmäistä kertaa Suomessa. Testi on monen vuoden kehittämisen, testauksen ja tutkimuksen tuotos ja sitä voidaan pitää luotettavana johtajapersoonallisuuden tutkimisen työkaluna. Testi koostuu neljästä tutkimusfaktorista; motivaatio ja itsetuntemus, päätöksentekokyky, johtamistaidot ja -tyyli sekä ihmisten johtaminen.

Tutkimustuloksena rovaniemeläinen yrittäjä / johtaja on aloittanut liiketoiminnan sattumalta. Toiminnan aloittamiseen eivät ole vaikuttaneet ajoitus, tuuri eikä suotuisa markkinatilanne. Yrittäjyyteen / johtajuuteen on ajauduttu.

Yrittäjä / johtaja pitää palvelun tuottamista tärkeämpänä kuin myyntiä ja markkinointia toiminnassaan, ja päätöksenteko perustuu enemmän faktoihin kuin intuitiiviseen päätöksentekoon. Yrittäjä- tai johtajapersoonan asiantuntijuudella ja tiimityöllä ei juuri ole merkitystä menestymisessä. Johtamistyyli on kontrollointiin perustuvaa asioiden johtamista. Rovaniemeläiset yrittäjät / johtajat ovat kuitenkin vastuuntuntoisia, myötätuntoon ja empatiaan kykeneviä asioihin keskittyviä managereita.

Lisätietoja: KTM Kirsi Nuorti on työelämän ulkopuolella, kokenut hallituksen jäsen ja rahastonhoitaja, p. 044 339 0358 | kirsinuorti(at)gmail.com | https://about.me/kirsinuorti

© Kirsi Nuorti 2018