Olen yksi onnekkaista työnhakijoista Rovaniemen alueella, joka on saanut mahdollisuuden osallistua tänä syksynä koulutukseen kevytyrittäjyyden perusteista.
Photo by Andrew Neel on Unsplash
Lainsäädännössä kevytyrittäjyys -termiä ei tunneta, vaan muussa kuin virka- tai työsuhteessa työllistyviä kutsutaan joko itsensätyöllistäjiksi tai muussa omassa työssä työllistyväksi. Kevytyrittäjyys tarkoittaa toimintaa, jota tehdään yleensä jonkin laskutuspalvelun kautta yrittäjämäisesti ilman omaa juridista yhtiötä ja byrokratiaa. Laskutuspalveluyhtiö hoitaa paperityöt kevytyrittäjän puolesta. Ensimmäinen laskutuspalvelu Suomessa oli SLP Group Oy. Muita laskutuspalveluyhtiöitä on mm. FREE-laskutus sekä Omapaja Oy, joka toimii myös Rovaniemen alueella. Käytännössä työsuorituksia tarjoava henkilö vastaa itse omasta asiakashankinnasta, päättää millä ehdoilla tekee työsuorituksia ja sopii työn teettäjän kanssa työsuorituksen sisällöstä, aikataulusta ja hinnasta (toimeksiantosopimus). Asiakkaita voivat olla yritykset, yhteisöt sekä kotitaloudet. Kun työsuoritus on siinä vaiheessa, että asiakasta voi laskuttaa, laskutuspalveluyritys lähettää arvonlisäverollisen laskun työn teettäjälle.
Kurssin aikana oivalsin, että kevytyrittäjänä toimiminen mahdollistaisi itsensä toteuttamisen. Sen kautta olisi helpompi myydä omaa osaamistaan kuten esimerkiksi opetusmateriaalia, tutkimus- ja kehittämistyötä, kirjoittamista, suunnittelua, ideoita, koulutus- ja konsultointipalveluja sekä muita tuotteita ja asiantuntijapalveluja mm. liike-elämälle ja TYÖLLISTYÄ ilman yrittäjäriskiä.
Onko (vapaaehtois)työni muuttunut nyt maksulliseksi? Nyt on lupa laskuttaa!
© Kirsi Nuorti 2018