Jotakin persoonallisuushäiriöistä… (Julkaistu 22.11.2023)

Etsin mielekästä ja merkityksellistä tekemistä, missä voisin toteuttaa yhtä tärkeintä intohimoani ― tutkimustyötä. Mielestäni olen tässä osittain onnistunut. Olen julkaissut useita tutkimuksia ja artikkeleita johtamisesta. Käytän edelleen jonkin verran aikaa ja energiaa lukemiseen, tietoisuudenkehittämiseen, itsetutkiskeluun, reflektointiin, itsetunnon ja -luottamuksen vahvistamiseen ja henkisen hyvinvoinnin edistämiseen. Olen kiinnostunut tutkimaan ihmisten käyttäytymistä, persoonallisuutta kognitiivisen psykologian näkökulmasta sekä näiden välistä yhteyttä ja vaikutuksia yksilöiden välisessä vuorovaikutuksessa, organisaatiokäyttäytymisessä ja tehokkuudessa ― kehittämisessä ― johtamisessa. Mielestäni organisaatioiden kokonaishyvinvointi on riippuvainen erityisesti yksilöiden henkilökohtaisesta eheytymisestä ja kasvusta.

Vapaaehtoistyössäni useiden pienryhmien ohjaajana olen syventänyt osaamista mm. persoonallisuushäiriöistä ja niiden vaikutuksesta ihmissuhteissa, työelämässä ja vallankäytössä.

(Katso esitys: https://www.slideshare.net/KirsiNuorti/narsismi-ja-toipuminen)

American Psychiatric Association määrittää persoonallisuushäiriöt seuraavasti: ”Persoonallisuushäiriöt ovat henkisen kokemuksen ja käytöksen kestäviä malleja, jotka poikkeavat huomattavasti kyseessä olevan henkilön oman kulttuurin odotuksista. Nämä mallit ovat monissa tapauksissa joustamattomia ja hellittämättömiä. Mallin alkaminen voidaan jäljittää lapsuuteen, vähintään nuoruuteen tai aikuisuuden alkuun. Tullakseen diagnosoiduksi persoonallisuushäiriöksi käyttäytymismallin täytyy aiheuttaa huomattavaa ahdistusta tai selkeää heikkenemistä henkilökohtaisissa, sosiaalisissa tai työtilanteissa.”

DSM-IV (DSM = The Diagnostic and Statististical Manual of Mental Disorders) listaa kymmenen persoonallisuushäiriötä, jotka jaetaan kolmeen ryhmään:

  1. Oudon ja epätavallisen käyttäytymisen häiriöitä; epäluuloinen (paranoidinen), eristäytyvä (skitsoidinen), psykoosipiirteinen (skitsotyyppinen) persoonallisuushäiriöt
  2. Käytöksen dramaattisuutta, emotionaalista epävakautta; epäsosiaalinen (antisosiaalinen), epävakaa (”rajatila”, ”borderline”), huomionhakuinen, narsistinen persoonallisuushäiriöt
  3. Ahdistuneen ja pelokkuuden oireita; estynyt, riippuvainen, pakko-oireinen persoonallisuushäiriöt.

Lähde: MN-P / Narsismin uhrien tuki ry

Näistä kolmesta persoonallisuuden häiriöistä olen kliinisessä työssäni erityisesti perehtynyt B-ryhmän narsistiseen sekä C-ryhmän riippuvaiseen persoonallisuuteen. Usein yksilöillä ilmenee samanaikaisesti usean eri persoonallisuushäiriön piirteitä, ja siksi tarkkaa diagnosointia kriisien, riitojen, konfliktien ja ongelmatilanteiden arvioinnissa on usein vaikeaa tehdä organisaatioissa tai yhteisöissä.

Tulevaisuudessa haluaisin jatkaa näiden teemojen tutkimista tai muuta työskentelyä. Etsin edelleen sopivaa rahoitusta, rahoittajaa ja yhteistyötahoa näiden tärkeiden aiheiden kehittämiseksi.

Kun tietoisuutta persoonalisuushäiriöistä, neurotieteistä ja ihmisen käyttäytymisestä lisätään mm. tutkimalla ja mallintamalla ongelmia, terveysturvallisuus, psykologinen turvallisuus ja hyvinvointi yhteisössä paranevat.

Jos kiinnostuit tekemään kanssani yhteistyötä, ole minuun yhteydessä.

Kirsi Nuorti, Leading.Through.Change(at)outlook.com