Johtaminen on jatkuvaa valintojen tekemistä ja priorisointia. Siinä ei ole mitään mystiikkaa. Tämä herättää pohtimaan, mihin johtamistaitoon tulisi keskittyä: toimeenpanovaltaan vai muutos/kriisijohtamiseen.

Muutosjohtaminen on erityisen tärkeää nykypäivän nopeasti muuttuvassa työ- ja toimintaympäristössä. Se vaatii kykyä hallita muutoksia ja tukea tiimiä läpi muutosten. Muutosjohtajana toimiminen ei ole vain muutosten hallintaa, vaan myös ihmisten johtamista ja heidän sitouttamistaan uuteen suuntaan. Tämä taito on korvaamaton, kun organisaatiot pyrkivät pysymään kilpailukykyisinä ja sopeutumaan uusiin haasteisiin.

Kriisijohtaminen on prosessi, joka edellyttää nopeita ja tehokkaita toimenpiteitä tilanteen hallitsemiseksi ja ratkaisemiseksi. Kriisin tunnusmerkit voivat olla esimerkiksi teknologian kehitys, avainosaamisen puute, taloudellisen aseman heikkeneminen tai strategian epäonnistuminen.

Kriisijohtamisen päävaiheet ovat:

1. Kriisin tunnistaminen: Analysoidaan tilanne ja tunnistetaan kriisin syyt.

2. Toimenpiteiden suunnittelu: Laaditaan skenaariot ja analyysit, arvioidaan tarvittavat resurssit ja osaaminen.

3. Toimenpiteiden toteuttaminen: Valitaan vastuuhenkilöt, määritellään aikataulut ja otetaan käyttöön seurantajärjestelmät.

4. Viestintä: Tiedotetaan avoimesti ja läpinäkyvästi yrityksen tilanteesta sekä sisäisesti että ulkoisesti.

5. Tilanteen arviointi ja seuranta: Arvioidaan jatkuvasti tilannetta ja tehdään tarvittavat muutokset strategiaan ja toimenpiteisiin.

Kriisijohtaminen vaatii johdonmukaista ja määrätietoista toimintaa, jossa korostuvat tunnetaidot, maineenhallinta ja henkilöstön sitouttaminen tavoitteisiin. Ulkopuolisen konsultin neutraali näkökulma voi myös olla hyödyllinen. Kriisejä johdetaan edestäpäin.

© Kirsi Nuorti 2025