Unelmat Piilaaksossa Kaliforniassa? (Julkaistu 26.7.2020)

Photo by Joseph Barrientos on Unsplash

Johtajien ja erityisesti uusien yrittäjien persoonallisuuden, ajattelun, toiminnan ja johtamistaitojen tutkiminen on muodostunut intohimokseni. Kesän 2020 aikana innostuin tiivistämään keräämäni aineistot ja analysoimaan tuloksia. Ohessa esitän osan tutkimustuloksistani ja havainnoistani.

Keräsin uuden aineiston poikkeuksellisesti sosiaalisen median sivustoilla Facebookissa. Ryhmät, joille lähetin linkin kyselytutkimukseen, olivat mm. Aalto Entrepreneurship Society ja Startuplifers in Silicon Valley. Vastausprosenttia on vaikea määritellä, koska ryhmien koko vaihtelee ja muuttuu jatkuvasti. Myös vastaajien profiilia on vaikea kuvata tarkemmin, koska ryhmät sisältävät hyvin heterogeenisen jäsenistön eikä taustatietoa vastaajista ole saatavilla. Vastausten lukumäärä jäi alhaiseksi. Tämän johdosta aineistosta ei voida tehdä yleistettäviä johtopäätöksiä, mutta vastaukset ovat mielestäni mielenkiintoisia ja vertailutietona vallan mainioita.

Toteutin kyselyn Builder Personality Dicovery (BPD) -testillä toistamiseen. Testi koostuu neljästä tutkimusfaktorista; motivaatio ja itsetuntemus, päätöksentekokyky, johtamistaidot ja -tyyli sekä ihmisten johtaminen. Kyselytutkimus oli avoimena sähköisellä alustalla noin kuusi kuukautta.

Tutkimustuloksena startupliferit ovat myös aloittaneet yritystoiminnan sattumalta ilman sen kummempaa tietoista valintaa ryhtyä yrittäjäksi. Uudessa aineistossa vastaajat pitivät hyvää ajoitusta ja onnea sekä suotuisaa markkinatilannetta tärkeimpinä motiiveinaan aloittaa yritystoiminta kuin rovaniemeläiset yrittäjät. Startupliferit pitävät myös tuotteistamista ja jakelua tärkeämpänä kuin myyntiä ja markkinointia toiminnassaan. Ongelmienratkaisu perustuu faktatietoon. Yrittäjän asiantuntemuksella ja yrittäjän omalla työpanoksella on enemmän merkitystä menestymisessä kuin tiimityöllä. Johtaminen perustuu asioiden ja ihmisten kontrollointiin. Päätöksiä tehdään neutraalisti ja empaattisesti tapauskohtaisesti. Startupliferit pitävät menestystä vahvasti omana ansionaan (egoismi).

Lisätietoja: KTM Kirsi Nuorti, +358 44 339 0358 | kirsinuorti(at)gmail.com | https://about.me/kirsinuorti