Elokuvan “The Old Oak” teemat johtamisen näkökulmasta yhteiskunnallisessa muutostilanteessa (Julkaistu 17.10.2024)

Sivistin itseäni käymällä elokuvissa. Elokuva “The Old Oak” kuvaa pienen kaivoskylän elämää Koillis-Englannissa, jossa kaivosten sulkeminen on johtanut väestön vähenemiseen ja taloudelliseen ahdinkoon. Tämä tilanne heijastaa monia yhteiskunnallisia muutostilanteita, joissa johtaminen ja yhteisön tuki ovat avainasemassa. Elokuvan päähenkilö, TJ Ballantyne, yrittää pitää viimeisen pubin, The Old Oakin, toiminnassa, mikä symboloi johtajuuden haasteita ja mahdollisuuksia vaikeina aikoina.

Elokuvassa käsitellään useita eri teemoja, joista muutamia korostan tässä artikkelissa:

  1. Vastarinta ja sabotaasi; elokuvassa esiintyy vastarintaa ja sabotaasia, kun kylään saapuu syyrialaisia pakolaisia. Tämä aiheuttaa jännitteitä ja jakautumista yhteisössä, mikä on yleistä muutostilanteissa. Vastarintaa voi ilmetä yhteisöissä, missä jäsenet vastustavat muutoksia tai uusia käytäntöjä, jotka koetaan uhkaaviksi tai epäoikeudenmukaisiksi. Johtajan rooli on tässä tilanteessa kriittinen: hänen on kyettävä yhdistämään eri ryhmät ja löytämään yhteinen sävel yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Hyvä johtaja tunnistaa erilaiset vastustuksen merkit, esimerkiksi mielenosoitukset, kampanjat tai muut vaikuttamiskeinot ja pyrkii ymmärtämään niiden taustat, jotta hän voi käsitellä niitä rakentavasti ja edistää yhteisön yhteisöllisyyttä ja yhteistyötä.
  2. Kiusaaminen ja rasismi; elokuvassa käsitellään myös kiusaamista ja rasismia, jotka nousevat esiin pakolaisten saapumisen myötä. Nämä negatiiviset ilmiöt korostavat tarvetta empaattiselle ja oikeudenmukaiselle johtajalle, joka pystyy puuttumaan epäkohtiin ja edistämään tasa-arvoa.

Elokuvassa esitetään, että yhteisön solidaarisuus ja positiivinen psykologia voivat toimia ratkaisuina. TJ:n ja syyrialaisen Yaran ystävyys sekä yhteiset projektit, auttoivat yhdistämään yhteisöä ja vahvistamaan sen merkitystä, arvontunnetta ja identiteettiä. Konkreettisena esimerkkinä voisi olla yhteisöllisten tapahtumien järjestäminen, missä eri taustoista tulevat ihmiset voivat kohdata ja oppia toisiltaan.

Elokuvassa oli mielestäni nähtävissä jotakin yhteyttä jatkuvassa muutoksessa olevan Suomen Lapin tilanteeseen. Syrjäisessä Suomen Lapissa yhteiskunnalliset muutokset, kuten väestörakenteen muuttuminen, monimuotoisuus ja taloudelliset haasteet sekä elinkeinoelämän murros, turismin tuomat haasteet tai mahdollisuudet, epäoikeudellinen johtaminen, kontrolli jne. ovat aiheuttaneet monenlaisia kriisejä / konflikteja. Johtajuus ja sen kehittäminen sekä yhteisön tuki ovat täälläkin avainasemassa. Solidaarisuus sekä identiteetin ja itsetunnon vahvistaminen voivat auttaa Lapin asukkaita kohtaamaan muutokset ja rakentamaan vahvempaa yhteisöä. Esimerkiksi paikallisten tapahtumien ja projektien kautta voidaan vahvistaa yhteisöllisyyttä ja itsetuntoa, mikä auttaa sopeutumaan muutoksiin ja luomaan positiivista tulevaisuutta. Yhteisöllinen johtaminen korostaa osallistavaa ja tasa-arvoista lähestymistapaa, jossa kaikkien yhteisön jäsenten ääni pyritään kuulemaan ja huomioimaan päätöksenteossa.

Tässä vain muutamia teemoja, joita havaitsin johtamisen näkökulmasta. Syrjäytymisen ehkäiseminen kuitenkin nousi pääteemaksi.

(Tekstin on osittain jäsentänyt AI)

Kuva: AI