Hei kaikille opiskelijoille ja värikästä syksyä opiskelunsa aloittaneille ja jatkaneille. Haasteellinen kevät ja Korona sekoittivat meidän jokaisen arkirytmiä ja toivat omat haasteensa myös opiskeluun. Opiskelua suoritettiin paljon etänä. Kesän aikana jokainen pääsi lomailemaan opiskelusta ja keskittymään omiin harrastuksiinsa ja hieman myös lomailemaan. Kevät nosti kaikkien mieleen terveyden ja sen tärkeyden. Riittävän käsihygienian ohella oikeanlainen ravitsemus on erittäin tärkeää opiskelijalle ja meille jokaiselle tautien ehkäisyssä, sekä arjessa jaksamisessa.

Olen ravitsemuksen ammattilainen, Jaana Kotkansalo ja toimin Lapin amk-opiskelijoiden ravitsemuksen asiantuntijana. Olen koulutukseltani ravintovalmentaja, lähihoitaja (suunt. ensihoito), merkonomi ja liikunnan ammattilainen ja personal trainer, lisäksi valmennan ihmisiä ravinnon ja liikunnan parissa. Olen toiminut LAT ja pt- koulutuksen pääkouluttajana Santa Sportilla Rovaniemellä ja Lapin urheiluakatemian ravintovalmentajana. Kotisivuni löydät: www.jaanakotkansalo.com, facebook, valmentaja Jaana Kotkansalo.

Tuon teille opiskelijoille vinkkejä ja käytännönläheisyyttä ravitsemukseen tulevan lukukauden aikana. Käyn läpi riittävää ja monipuolista ravitsemusta, jotta jokainen saisi tarpeeksi energiaa arkeensa. Avaan teille erilaisia ravinto ohjelmia ja vinkkejä, jotta pääsette koostamaan itselle sopivaa ravintoa. Nykypäivän opiskelijoiden haasteet löytyvät riittävässä ravinnonsaannissa. Yhteiset ruokailuhetket ovat tärkeä osa arkea ja ne tukevat opiskelijan opiskelu- ja työkykyä, sekä terveyttä. Ruokailuhetket tukevat myös kokonaisvaltaista hyvinvointia ja virkistäytymistä. Hyvä ravitsemus edistää elämänhallintaa ja opiskelun ulkopuolella arjessa jaksamista.

Opiskelijoiden ravitsemussuositukset löytyvät https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/159824/Korkeakouluopiskelijoiden_ruokailusuositus_2016_korjattu.pdf?

Lokakuussa pääsette tutustumaan ravinto ohjelman laadintaan ja erilaisiin ateriakokonaisuuksiin. Voitte myös laittaa toivomuksia ravinnosta, mitä haluaisitte käytävän läpi. Voitte laittaa toivomuksia email. jaanakotkansalo@gmail.com.

Ravitsemuksen ohella, luonto on tärkeä paikka meille jokaiselle esim. virkistäytymiseen. Syksyinen luonto, ruska ja aurinko tarjoavat akkujen lataamiselle oivan mahdollisuuden. Marjasato on tänä vuonna ollut loistava ja puolukkakausi on parhaimmillaan, marjat talteen ja pakkaseen.

Opiskelupaikkojen läheisyydestä löytyvät erilaiset luontopolut ja reitit happihyppelylle ja kävelyretkelle. Esim. luontoon.fi sivustolta löytyy retkeilyyn sopiva paikkoja. Kemin kaupungin ulkoilureitit löytyvät https://www.kemi.fi/vapaa-aika-ja-kulttuuri/liikunta-ja-luonto/ulkoilu-ja-vaellusreitit/ ja Rovaniemen luontopolut http://luonto.rovaniemi.fi/loader.aspx?id=fd8a1814-9bcd-4f9a-a8a0-72fc74a7a26e