Satu Tiivola – Satu miesten maailmassa

Suomalaisille kauppaneuvos Satu Tiivola on tullut tutuksi pankinjohtaja Mika Tiivolan puolisona. Hän toimi yrittäjänä 50 vuotta hyvin monilla aloilla vaateliikkeistä Haikon kartanoon.

Sipoossa vuonna 1924 syntynyt Taimi Irene Haavisto sai jo lapsena lempinimen Satu, koska tämä kertoi paljon satuja. Hän piti paljon lapsista, mutta samalla myös vaatteista ja äidinisältä peritty ns. yrittäjägeeni saikin Sadun haaveilemaan urasta kauppiaana. Myyjättären ura lähtikin nopeasti jyrkkään nousukiitoon ja jo 18-vuotiaana hän yleni helsinkiläisen tekstiili- ja taidekaupan myymälänhoitajaksi. Nuoruudessa Satu myös repäisi osallistumalla Miss Helsinki -kisoihin, joissa hän sijoittui lopulta toiseksi. Noihin aikoihin hän myös solmi ensimmäisen avioliittonsa tanssikoulussa tapaamansa pojan kanssa, mutta liitto kariutui pian. Yksinäisyyttä ei kestänyt kauaa, kun Satu tapasi Leo Vuoristo -nimisen nuoren herran tanssiaisissa.

Satu ja Leo sopivat mitä parhaiten toisilleen, olihan Leo yrittäjäperheen poikia. Hän rohkaisikin Satua aloittamaan yrittäjän uran napakoin sanoin: “Sinä et saa myydä taitojasi toisille! Sinun täytyy saada oma kauppa!” Leo näytti Sadulle veikkausriviä, jossa oli kymmenen ristiä, yksi ykkönen ja yksi kakkonen. Satu naureskeli kupongille, mutta Leo voittikin sillä Veikkauksen siihenastisen historian suurimman rahapotin, 1,4 silloista markkaa. Tästä nuoripari sai alkupääoman ja Leon äiti lainasi vielä vähän rahaa. He ostivat vasta puoli vuotta toimineen Muotihuone Oy:n ja vuonna 1950 Satu pääsi avaamaan uudistuneen liikkeen. Ketjulle tuli kolme uutta myymälää lisää, ja kiireinen Satu ei ehtinyt olla läsnä pineille lapsilleen.

Bisnekset kukoistivat ja Satu ja Leo Vuoristo perustivat mm. Suomen ensimmäisen hampurilaisbaarin, Broadwayn, Helsinkiin olympiakesänä 1952. Ravintolasta eivät monet tiedäkään varmasti siksi, koska se ei toiminut pitkään ja on jäänyt muiden menestystarinoiden, esim. Hesburgerin ja McDonaldsin varjoon. Leo jatkoi uraansa useiden ravintoloiden omistajana ja Satu perusti alusvaatemyymälän, Lollo Oy:n. Erikoinen nimi tulee filmitähti Gina Lollobridgasta. Lollo Oy:n toiminta kasvoi, tulipa kerran asiakkaaksi itse Armi Ratia, joka halusi Marimekon ompelijoille pitkälahkeiset työ-alushousut. Ratian mielestä ei ollut soveliasta, että ompelijattarien paljaat reidet vilkkuivat hameen alta heidän polkiessaan ompelukoneita.

Satu perusti vielä yhden muotiliikkeen, Muoti-Aleksandran, jossa myytiin naisten vaatteita Euroopan parhaimmista muotitaloista. Hän halusi isomman liiketilan naapurista, mutta ei saanut sitä. Se oli erään pankin omistuksessa ja joku suurempi yritys halusi siihen vuokralaiseksi. Tilan silloisella vuokralaisella ja  pankilla oli kaiken lisäksi iso riita meneillään. Satu lähti selvittelemään asiaa pankin pääjohtaja Mika Tiivolan luo. Tiivola ei kuitenkaan voinut viedä Sadun asiaa eteenpäin. Sitä ryhtyi selvittelemään pankinjohtaja, ja melko pian Satu ja pankki pääsivät sopimukseen ja Muoti-Aleksandra pääsi vuokralaiseksi tuohon tilaan. Tuskin Satu osasi tuolloin ajatella, että Mika Tiivolasta tulisi joku päivä hänen puolisonsa.

Stressi verotti Sadun terveyttä ja hänen oli myytävä Lollo Oy. Leo kehotti häntä kouluttautumaan hotelli- ja ravintola-alalle välittämättä sen huonosta maineesta. Satu kuunteli miestään ja kouluttautui. Pariskunta osti ja kunnosti huonokuntoisen Helsingin Kaivohuoneen 1960-luvun puolivälissä. Noihin aikolihin aikoihin he kuulivat Porvoossa sijaitsevasta ränsistyneestä Haikon kartanosta, joka seisoi mahtavalla paikalla keskellä luontoa. Kun monet eivät nähneet kartanon kunnostamista kannattavana, Satu ja Leo näkivät siinä potentiaalia menestyvälle liiketoiminnalle. Satu teki sisustussuunnitelman kartanon jokaiseen 40 huoneeseen ja kartanon remonttityöt kestivät vuoden. Samana kesänä, vuonna 1966, pariskunta aloitti laivaliikennöinnin Helsingin ja Porvoon välillä  m/s J.L. Runebergillä.

Leo Vuoristo menehtyi 17.7.1973. Useita Sadun läheisiä kuoli seuraavan vuoden aikana ja hän itse oli menehtyä lääkkeestä saamaan allergiseen reaktioon. Mielessään Satu haaveili terveyskylpylän perustamisesta Haikkoon ja se nosti hänet takaisin jaloilleen. Hän jatkoi myös Vuoristo-yhtiöiden toimitusjohtajana ja alkoi osallistua Kauppakamarin kokouksiin. Mika Tiivola toimi Kauppakamarin puheenjohtajana ja hän ja Satu tapasivat usein vastaanotoilla ja pankin tilaisuuksissa. Ajan mittaan tuli ilmi, että kummankin puolisoiden kuolemien välillä oli aikaa kaksi viikkoa. Kummallakin oli kolme aikuista lasta ja olivat myös päättäneet, etteivät mene enää naimisiin. Mika ja Satu kuitenkin rakastuivat ja avioituivat 4.3.1975.

Haikkoon tuli vielä kongressikeskus ja Satua kohtasi uusi murhe: nivelreuma, jonka hän kuitenkin voitti ruokavalion muuttamisen ja voimistelun ansiosta. Mikakin alkoi ikääntyessään väsyä ja kärsiä kovista kivuista. Niiden aiheuttajaksi paljastui pitkälle levinnyt haimasyöpä, johon hän loputa menehtyi keväällä 1994. Sadusta tuli näin leski toisen kerran. Hän vaipui suruun mutta kovalla tahdolla hän pystyi taas kokoamaan itsensä. Sanotaankin, että menestyvän naisen takaa löytyy mies. Satu kyllä kuunteli Leoa ja Mikaa, mutta kykeni samalla itsenäisiin päätöksiin eikä toiminut muiden pompoteltavana. Hän ei ollut liikaa riippuvainen muista ja se mahdollisesti auttoi häntä selviämään puolisoidensa kuolemista. Vanhuusiällä hän toimii yhä erilaisissa tehtävissä eri järjestöissä ja pitää terveydestään huolta liikunnan ja positiivisen elämänasenteen keinoin. Satu Tiivola on hyvä esimerkki naisesta, joka ei ole perustanut vanhanaikaisesta naisen roolista, vaan on kulkenut määrätietoisesti omia polkujaan ja on elänyt erittäin vaiherikasta elämää. Näistä tarinoista kaikki saisivat ottaa oppia.

 

Arvosana: 10

2 comments

    • Joonas on August 26, 2013 at 1:51 pm

    Tämä elämäkerta tekstin perusteella kosketti sinua paljon ja tuota oli erittäin helppo lukea. Mielelläni olisin nähnyt tuolla seassa omaa pohdintaa kuitenkin.

  1. Onhan minulla pohdintaa hieman viimeisessä kappaleessa. Olet sillä tavalla oikeassa, että sitä saisi olla lisää.

Leave a Reply